Hans Rosling – “Factfulness” (recenzie)

“Factfulness” are, de fapt, trei autori. Pe lângă Hans, la carte au lucrat fiul lui, Ola, și nora lui, Anna. Din păcate Hans nu mai e printre noi. Și spun din păcate pentru că omul a fost extrem de simpatic și înfricoșător de deștept.

Ideea principală a cărții e simplă și a fost rezumată chiar de autor aici. Adică a dat bunul Dumnezeu și am aflat și eu, în sfârșit, că aproape fiecare carte care se vinde bine e explicată bine și pe foarte scurt pe YouTube. După ce m-am minunat de simplitatea ideii că îți poți vârî rapid în creier în doar câteva minute munca de sute sau mii de ore a unui om care s-a chinuit să scrie o carte, m-am răzgândit și am ajuns la concluzia că tot să o citești din scoarță-n scoarță e soluția.

Când am făcut asta? După ce am citit “Factfulness”, evident.

De ce? Pentru că a citi e un alt tip de cunoaștere. Un video pe YouTube te ajută să înțelegi repede un concept cu care, poate, ai nevoie să lucrezi atunci. Dar nu mi se pare că rămâne nimic sedimentat. Iei informația, o folosești, apoi o arunci uitării până data viitoare când ai nevoie de ea. În paginile unei cărți ideile au altă viteză de desfășurare, pot fi întoarse pe toate fețele, repetate din diverse puncte de vedere. Însuși procesul prin care ideile unui om sunt transferate către altul prin citit e mai lent și favorizează speculația. E mult mai natural să lași un pic cartea din mână și să te gândești la ce a vrut să spună autorul decât să pui un video pe pauză și să faci același lucru. Și cred că ideile care par să vină de nicăieri sunt “minuni” care li se întâmplă mult mai des celor care citesc cărți decât celor care se uită pe YouTube.

Hans Rosling a avut o minte șmecheră rău de tot. Găsiți amănunte despre el aici. “Factulness” zice așa:, deși ni se pare că lucrurile merg din ce în ce mai rău, de fapt e fix invers. Sistemul în care trăim e cea mai bună soluție imperfectă pe care omenirea a găsit-o până în prezent. Și vine cu o sumedenie de date clare și indiscutabile că e așa. De la sărăcie, mortalitate infantilă, grad de alfabetizare și până la libertate, toate la nivel mondial, suntem mai bine decât am fost vreodată în istorie. Noi, toți oamenii de pe Terra.

Și-atunci de ce ni se pare că totul e de un negru din ce în ce mai sumbru? Simplu: pentru că suntem cu toții consumatori de știri. Și, din păcate, știrile de bine nu se vând.

Găsiți Hans Rosling – “Factfulness” de cumpărat aici.