Profesioniștii adevărați nu se disprețuiesc între ei

bunkers_of_hatred_685675

În general artiștii noștri sunt grupați în găști, gășcuțe și gâsculițe. Mă scuzați! Gășculițe voiam să spun. Între găștile astea există o rivalitate mocnită, în care fiecare e cu ai lui și împotriva tuturor celorlalți. Pe la evenimente mondene îi vezi grupați de parcă numai cu ai lor ar fi în siguranță, în timp ce oricare altul e un posibil purtător de virus mortal.

Fragmentarea asta a industriei e valabilă și în ceea ce privește managerii, oamenii de PR, impresarii, promoterii. Totuși, parcă ăștia se mai și trezesc din când în când, dându-și seama de niște principii de bază, valabile în orice economie liberă, deci și în industria muzicală.

1. CONCURENȚA NU ÎNSEAMNĂ DUȘMĂNIE

Dacă tu și cu mine încercăm să cucerim același public țintă, s-ar putea să reușim mai multe împreună decât separat. Mai ales dacă nu jucăm încă în Divizia A. Dacă eu am trei fani și tu ai patru, hai să cântăm împreună mokka în nu știu ce clubuleț obscur. Așa vom economisi niște costuri și vom avea șapte oameni la concert. Exemplul meu este minimalist, așa că extrapolați-l voi.

2. DACĂ ȚIE NU-ȚI PLACE MUZICA UNUIA, NU-L DISPREȚUI CA PROFESIONIST

Singura măsură a profesionalismului în industria asta este succesul de durată. Nu tu, creierul tău sau gusturile tale muzicale. Dacă tu ești rapper supărat și nimerești lângă cel mai proaspăt teenage act, nu-l scuipa în creștet și nu-l bate. Dacă e un produs muzical prost, va face viața asta pentru tine. Gândește-te însă că omul ăla ar putea deveni la un moment dat (după ce efemera-i carieră se va fi sinucis de plictiseală) A&R pentru un label de care tu ai nevoie. Așa-i că ți-ai lua flegma înapoi acum?

3. MĂREȚIA ȘI MODESTIA MERG MÂNĂ ÎN MÂNĂ

Nu zice nimeni să-ți pui cenușă-n cap și să porți straie de sac. Dar disprețul exprimat public față de un coleg de breaslă miroase mai degrabă a frustrare. Și chiar dacă nu-l înjuri, comentariile răutacioase legate de felul în care cântă, se îmbracă, dansează sau compune sunt fix tot înjurături. Dacă vei afișa relaxarea omului care știe că locul lui pe piață e bine asigurat, lumea din jurul tău va înțelege că nu-i rămâne altceva de făcut decât să se bată pe ce a rămas: ce-i al tău, e pus deoparte. Așa că felicită public realizările oricui din domeniu. Ele înseamnă progres pentru toată lumea, de fapt.

4. COLABORĂRILE ADUC SUCCES

Dacă tu ești într-un fel și crezi că doar muzica ta e mișto, atunci vei rămâne veșnic în pătrățica ta. Dacă asta îți dorești, e perfect. Dacă vrei să evoluezi, ține-ți mintea deschisă la două concepte importante: nou și altfel. Doar în felul ăsta vei înțelege încotro să te îndrepți în momentul în care lumea va începe să spună despre tine că “te-ai cam fumat”. Și nu, nu la fumatul ăla mă refer.

 

Am mai scris articole despre forța lui “împreună”. Nu la asta mă refer acum. Nu chem profesioniștii din industrie să se înfrățească și să lupte umăr lângă umăr pentru alungarea urgiei amatoricești din patrie. Însă vă rog eu din sufletul ceva: respectați-vă unii pe alții! Toți între voi, cum ar veni. Comunicați mai mult și mai des în afara cutiuței voastre. Schimbați idei, întrebați, răspundeți. Ca să ne mișcăm cu toții înainte, nu fiecare încotro îl taie capul.

Imagine: www.toonpool.com