Salman Rushdie – “Harun si marea de povesti”

E un basm. Stiu ca tot ce scrie Rusdie e un fel de basm, ca doar el pentru mine, din punct de vedere literar, reprezinta cam ce, din punct de veder culinar, inseamna o felie de paine prajita unsa din plin cu salata de vinete, insotita de branza telemea si ardei gras, verde si neaos. Cine ma cunoaste stie ca asta inseamna mult. Mult rau de tot. Cam cel mai mult, daca zic si ca salata respectiva de vinete trebuie sa fie facuta de mama mea proprie si personala cum doar ea stie.

“Harun si marea de povesti” inseamna Salman Rushdie care isi ia toata intelepciunea si o inveleste in fantastic de la un capat la celalalt. Parabolele, ironia, aluziile sunt toate mai departe prezente. Dar sunt imbracate in atata matase, in atata farmec si incarcate de atatea simboluri luate din toate basmele stiute si nestiute, incat plutesti citind si nu vrei sa mai aterizezi niciodata. Povestirea e alerta, funny, exact cum stie el sa scrie dintotdeauna. Doar ca pana si un copil de 5 ani, de i se va citi, va intelege povestea si o va iubi cu mare pasiune, la propriul sau nivel de intelegere.

Cred ca adevarata provocare este pentru omul matur sa reuseasca redutabila performanta de a citi cartea asta cu ochii mariti de bucurie in cea mai pura forma a ei, de bucuria copilareasca a ascultarii unei povesti nemaipomenite. Eu sigur nu am reusit. Dar in cateva momente am fost tare aproape. 🙂

  1. Andy 22 September 2011
  2. danfintescu 28 September 2011
  3. portocala 2 November 2011
  4. danfintescu 30 November 2011
  5. andryan bolun 25 March 2012
  6. stella 30 May 2013
  7. danfintescu 3 June 2013

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.