“Aia multi” nu-s “aia buni”

De-a lungul istoriei noastre am avut intotdeauna lideri. Asta inseamna ca, din cele mai vechi timpuri, cei multi s-au lasat condusi de cei putini. Ca erau aia alesi, numiti de zei, auto-impusi, importati, aparuti fortuit, adusi de extraterestri, uzurpatori… nu mai conta. Din momentul in care gloata isi accepta conducatorul, viata devenea simpla. El zice, noi facem. E uimitor cata toleranta are turma fata de lider. El poate face/spune/impune foarte multe lucruri care fac chiar rau supusilor sai, fara ca astia sa il traga de maneca sau sa-l, Doamne fereste, dea cu fruntea de vreun cataroi. Asta doar pentru ca, prin conventie, el e Sefu’. Deci e al mai superior.

Odata ajuns in varf, Sefu’ tre’ sa adune putere. Adica un fel de garantie care sa il tina in pozitia respectiva cat mai mult cu putinta. In ceea ce priveste puterea, ea este data de multi factori, insa cel mai de capatai dintre ei se numeste INFORMATIE. Sa stii lucruri despre ceilalti, sa ai cunostinte pe care ceilalti nu le au, uite, frate, care a fost puterea. De ce zic A FOST? Pentru ca epoca respectiva a apus. Moarte sunt vremurile in care bibliotecile erau sanctuare in care intrau doar cativa alesi, cei care stiau carte, iar cartile erau multiplicate doar de catre ilustrii calugari copisti, moarte de cand Gutenberg s-a gandit si a descoperit tiparnita. Muribunde sunt vremurile in care cultura generala era ceva cu greu obtinut si extrem de apreciat, acum cand nimeni nu mai intelege de ce sa-ti bati capul cand google e si pe telefonul mobil.

Una dintre informatiile pe care baietii astia puternici nu le aveau era: ce vrea poporul. Adica, treaba asta nu era importanta catusi de putin. Ok. Se dadea un conducator. Sau se alegea, in fericitele cazuri in care regimul respectiv avea macar un iz de democratie. Dar dupa aceea poporu’ nu mai era intrebat nimic. Ei, uite, treaba asta s-a schimbat. Acum nu numai ca sunt chemati sa aleaga, lucru in esenta bun, daca aia chemati sa aleaga s-ar si duce. Oamenii aia multi au infinite posibilitati sa spuna ce vor. Pe forumuri, in manifestatii, in conferinte, pe bloguri, pe facebook, pe twitter, pe petitiionline. Iar daca bizonul tace, se gaseste vreo corporatie pe undeva care sa-i ciocane in usa, in telefonul mobil,in casuta de iahu, ca sa-l intrebe ce forma ar trebui sa aiba caroseria urmatorului model de masina, ce culoare ar trebui sa aiba un logo, ce melodii le plac si ce vor sa vada la televizor.

Evident ca asta usureaza considerabil munca amaratilor alora de savanti, care, altminterea, nu-si mai iau cecul baban de la corporatiile care le dau o singura misiune. Nu, entertainment, ci: sa convinga poporul sa cumpere produsele de care are nevoie sau, si mai rau, sa convinga oamenii ca au nevoie de rahaturile pe care le produce compania respectiva, fara ca ele sa le trebuiasca de fapt. Adica, in lupta dintre corporatii care vand acelasi lapte, castiga aia care are ambalaj mai misto. Intre doua radiouri, castiga ala care e ascultat de 1000 de oameni in plus.

Doar ca… fara sa ne dam seama… noi am inversat niste valori. Atata vreme cat decizia apartinea celor putini (in marketing, in politica sau in istorie) se putea mentine o linie, se puteau forma curente de opinie, se puteau modela/educa bizonii. Acum, cand ii intrebam pe ei ce le place, cand deciziile progresului sunt luate in functie de dorintele gloatei, producem evident mult mai eficient: ca doar pica para malaiata in gura lui natafleata. Dar nimeni nu se (mai) intreaba daca gloata stie ce vrea. Nu e ciudat ca lasam acum deciziile pe mana unui personaj colectiv care a dovedit de-a lungul istoriei docilitate, maleabilitate si, din pacate, imbecilitate?

Fa urmatorul experiment. Iesi pe strada si priveste fetele oamenilor din jurul tau. Intr-un fel ciudat, ei sunt cei care hotarasc ce muzica asculti, ce filme sau ce emisiuni vezi, ce mancare mananci, cu ce te imbraci. In functie de ei magazinele (si prin asta inteleg pe oricine vinde ceva) decid ce sa aduca si, mai ales, ce sa NU aduca in raft.

Oare am fi fost aici daca gloata din trecut ar fi decis chestii? Oare s-ar fi facut filme ca “Apocalypse now”, seriale precum “Twin Peaks”? Oare ar fi exista muzica precum “The Doors”? Oare?

Acum, cand granitele sociale dintre oameni sunt rupte de tehnologie, cand sa fii cult nu mai inseamna sa fii bogat sau puternic (chiar dimpotriva)… cei ce inainte primeau, acum dau porunci. Si uite-asa, ne indreptam cu crestetul drept si inocent-mercantil-consumeurist catre un zid neted.

    1. cosmin 8 October 2010
    2. danfintescu 8 October 2010
    3. Florin Grozea 8 October 2010
    4. Catalina 9 October 2010
    5. andreea 9 October 2010
    6. Rammy 10 October 2010
    7. Roxana Stefana 10 October 2010
    8. Silent Enigma 10 October 2010
    9. octavian 10 October 2010
    10. danfintescu 11 October 2010

    Add Your Comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.