Imi dau seama cat de putin reusesc sa ma mai ocup de blog cand raspund la comentarii dupa o saptamana… Ceea ce la viteza de miscare a zilelor noastre este cvasi-imposibil… Dar sper sa nu ma urati prea tare. Cat despre postat… Filmul asta l-am vazut cu atata timp in urma, incat nici macar nu-mi mai aduc bine aminte cand a fost… Ma rog, nu ca ar conta foarte tare…
Scriam acum cateva zile despre idei. Despre diferenta intre felul in care noi romanii percepem si apreciem ideile si felul in care se intampla lucrul asta pe la alte boboare, mai de soare-apune si mai de Doamne-ajuta decat noi. Ziceam ca la noi o idee face cat o ceapa degerata (de dimensiuni medii spre mici), in timp ce la ei o idee buna e o mina de aur. Dan Brown si cartile lui sunt o dovada cat se poate de clara a ideii asteia. Dupa ce “Codul lui DaVinci” a zguduit lumea, domnu’ Brown n-a stat prea mult pe ganduri. Daca asta place publicului, apai asta sa-i dam. Repede, cat inca n-a uitat. Si uite-asa s-a apucat de treaba.
“Angels and Demons” este unul din filmele despre care pot spune “am citit cartea”. Bine, de fapt oricine a citit “Codul lui DaVinci” a citit si cartea asta. Personajul este acelasi, actiunea este copiata la sablon dupa cealalta, totul se termina cu binili semiotic care invinge… Ce sa mai… De ce ingeri si demoni, cand putea sa se cheme “Alalalt cod al lui DaVinci”?
Nu mai avem insa Opus Dei, ci Illuminati… Dar sa revenim la film… Tom Hanks e destul de baiat destept incat sa-si dea seama ca nu are ce scoate mai mult din profesorul Langdon decat a facut-o deja in primul film. Mi-a placut de Ewan McGregor in rolul camerlengo-ului criminal si maniac (oops, na ca am vandut poanta… mwhahahaha!). Ayelet Zurer, frumoasa desteapta din filmul asta, nu-i ajunge insa nici pana la calcaneu lui Audrey Tautou… E fada, deloc draguta…
Singurul lucru impresionant la filmul asta cred ca e bugetul. Adica e clar ca oamenii nu s-au sfiit la bani. Deloc. Poate de-asta sa fie 6.9 nota pe care o da in acest moment imdb-ul. Ca altfel jur ca nu inteleg de ce…
Bine, pe de alta parte, poate sunt nedrept. In sensul in care pentru cineva care n-a vazut Codul… Filmul ata poate parea colosal. La fel cum Dan Brown poate parea genial pentru cineva care nu l-a citit pe Eco sau care nu are habar de semiotica… Macar putin… Dar in cazul asta e o genialitate de butaforie, de mucava… Bon. Deci “mediocritate” sa-i ramana eticheta.
Am incercat sa citesc “Codul lui DaVinci”. Am incercat sa vad si filmul. Ambele au fost peste puterile mele. Nu stiu, nu am … glanda pentru ele. Asa ca am dezvoltat o alergie la numele lui Dan Brown 🙂 Deci te felicit ca ai putut. Pentru ca eu nu.
Thx pt Pink Floyd…:)
Auzi,nene.
Sa te vedem pe tine.
Cand ai sa scrii o carte care sa aiba un asemena succes, mai vorbim 😉
Cat despre faptul ca te dai mare ca ai citit cartile, esti varza.
Si eu le-am citit, si daca le-ai fi citit cu adevarat ai fi stiut ca Ingeri si Demoni a fost scrisa inaintea Codului lui Da Vinci?
Si la inceputul cartii povesteste despre Vatican, despre misiunea care a avut-o acolo.
Esti un nimeni care are un blog.
Mai bine taci :*
bai fratica tipul asta, brown, precum si howard, creatorul cartii respectiv filmului au dat omenirii cele mai bune titluri facute vreodata, poate doar biblia sa fie o carte de fictiune mai buna ca a astuia. Mediocritate? pentru ca spui aceste lucruri cred ca poti fi considerat mediocru. nu mai viziona torente, nu mai citi daca nu iti place sa citesti. nu critica daca NU STI SA CRITICI, doar de ,,fun”
@Liana E foarte digerabil din punctul meu de vedere.
@yulik Cu placere. 🙂
@Mom Nene, da’ tu ai scris vreo carte la viata ta, de te sui pe o asemenea stanca inalta ca sa ma stuchesti in crestet? Nu ma dau mare ca am citit cartile, doar spun ca le-am citit. In ceea ce priveste cronologia, imi cer scuze pentru mica inadvertenta, dar asta nu-mi infirma cu nimic teoria. Apropo de varza… Acuzativul in limba romana necesita prepozitia “pe”… asadar “misiunea PE care a avut-o acolo”. Eu cred ca astea sunt singurele doua carti pe care le-ai citit in viata ta, si tocmai de-aia acum stai cu roatili in sus si te minunezi ce om destept a fost baiatul asta… Iti recomand ca, dupa ce termini din scoarta in scoarta “Gramatica limbii romane” sa incerci (desi presupun ca s-ar putea sa se dovedeasca putin prea dificil pentru tine), sa citesti originalul lui Dan Brown: Umberto Eco – “Pendulul lui Foucault”. Eu, nimeni? Inseamna ca vorbesti singur… Esti ciudat…
@magicman Bai fratica, tipul asta Brown a copiat cu nesimtire… Cat despre film… ce-are el in plus fata de “Cod”. Eu citesc de cand ma stiu. Tocmai de-aia, daca ti se pare ca asta e un mare titlu de fictiune, te invit sa te iei de mana cu Mom si sa te duci la grupa mica. Pentru ca de-acolo trebuie sa incepi. Cu Abecedarul, care probabil ca ti se va parea S.F… Si poate, incet-incet, vei descoperi adevaratele mari titluri de fictiune, cum ar fi: “Crima si pedeapsa”, “Insula din ziua de ieri”, “Ciuma”, “Calea regala”, “Creanga de aur”, “Alte glasuri, alte incaperi”. Nu ti-am dat autorii, insa iti dau tema pentru acasa: gugaleste-i. Scoate-ti tu capul din monitor, trece-l prin apa rece, calmeaza-te si vara-l intr-o biblioteca. S-ar putea sa pricepi ceva… desi am indoieli mari.
Ok Dane, poate ca Dan Brown a copiat “povestea” sa-i zicem asa. Si ce? Daca a avut succes? Macar e o alternativa. Daca nu iti place cum scrie in Ingeri si Demoni, citesti Codul Lui DaVinci. Si in ceea ce priveste cele spuse de ceilalti, sunt putin de acord cu @Mom. Daca ai citit atatea carti, si zici ca suntem noi mai “inapoiati” ( nu vreau sa jignesc pe nimeni) , incat sa ne spui ca ar trebui sa recitim din scoarta in scoarta “Gramatica limbii romane”( recunosc, fiecare mai are de invatat), arata-ne tu CUM SE FACE, ok? Fiecare cu parerea lui. Eu am citit Codul, dar nu Ingeri si Demoni. Mi-a placut. Daca pe tine te-a indignat faptul ca Brown l-a copiat, doar ca a scos si o editie ilustrata ( s-ar putea sa fi scos si celalalt, nu stiu sigur) atunci, iti respect parerea.
A trebuit sa apara filmul ca sa te prinzi ca Dan Brown scrie carti proaste?
Mie mi se pare Dan Brown un personaj foarte funny. Exemplul cel mai clar de om care minte atat de convingator incat ajunge sa-si creada propriile ineptii. Am vazut un documentar pe National Geographic despre Codul lui da Vinci, si explica el acolo foarte convins ca tot ce scrie el in carte e adevarat si dadea evident si sursele. Tipa care a facut documentarul s-a dus foarte frumos si la Eco si l-a intrebat el ce crede despre carte, si Eco a raspuns ca cel putin partea despre Cavalerii Teutoni care apare in Codul lui Da Vinci, contrazice studiile pe care le-a facut el. Si a aratat acolo o serie de documente pe care le adunase pe parcursul vietii sale (caci Eco s-a documentat mult mai serios inainte sa scrie Pendulul lui Foucault si Numele Trandafirului).
Nu zic acum, ca si Brown a facut niste cercetari. Dar a facut mai mult munca de editare. Nu si-a dezvoltat el propriile teorii, le-a preluat si le-a asamblat intr-un pachet. Chestie care a bucurat pe toata lumea (inclusiv pe autorii teoriilor care au devenit peste noapte experti in domeniu, si le-a fost promovata munca).
Eu am citit doar Codul lui da Vinci. Mi s-am parut bine scrisa mai ales ca atunci cand ai elemente reale: tablourile lui da Vinci, preocuparile lui, Vaticanul etc, e destul de dificil sa faci trecerea de la realitate la fictiune. Si Brown o face foarte subtil, ceea ce am apreciat. Plus ca m-a si tinut cartea in priza vreo doua zile.
N-as merge insa atat de departe incat sa-l consider pe Brown autorul secolului (sau mai stiu eu ce alte supranume ii place sa foloseasca). Sa stea cuminte in banca lui, sa mai scrie vreo 15-20 de carti, si poate o sa incepem sa-l comparam cu Agatha Christie sau John Grisham. Ca de alti autori mai seriosi, nici nu poate fi vorba!
:)) cred ca sunt una din putinele persoane din lumea asta care crede ca dan brown scrie cu dexteritatea si imaginatia unui copil de clasa a 5 a care tocmai a dat serch pe google “secret” si “da vinci” :)) nu mi place nici cum scrie, nu mi a placut nici filmul. si nu mi place nici cata importanta a capatat omul asta – pe degeaba
ha ha ha ! go fintzi :))
@Florin Eu n-am avut nimic cu succesul omului. Departe de mine gandul de a ponegri asta. Am insa ceva cu cartile trase la xerox dupa acelasi sablon. Eu doar asta am zis. Daca nu-ti place “Codul”, n-are cum sa-ti placa nici “Ingeri si demoni”, pentru ca sunt scrise exact la fel. Eu cu cei doi “carturari” de care m-am luat mai sus am avut altceva de impartit: unul nu stie sa scrie romaneste, iar celuilalt ii lipsesc clar niste lecturi obligatorii de cultura generala de la activ, nu inteleg de ce tii tu mortis sa te intromisionezi in aceeasi oala cu ei. Dar daca tie asa iti place…
@Semioticu N-as merge atat de departe incat sa le numesc proaste. Raman niste romane politiste acceptabile spre bune. Nu sunt insa cartile de capatai despre care vuieste toata lumea.
@portocala Sunt intru totul de acord cu tine si iti multumesc pentru commul atat de bine documentat.
@edvi Esti putin dura cu el, sa stii. Repet: e un autor de romane polititste destul de bun.
Ewan arata demential. Deci si barbatii pot purta rochie fara sa fie ridicoli! :))
ah, portocala, putem sa facem mai multi ca tine? putem, putem? stiu ca tu vii din locuri in care exista multe surate si fartati de-ai tai, ne spui si noua unde gasim plantatii de portocali in care sa nu creasca si balarii? te rugaaaaam!!!
ce draguta esti tu miki!
Faptul ca exista atatea persoane agramate carora le plac aceste carti nu contrazice, ba chiar intareste, ideea ca sunt carti mediocre. De-aici succesul…pentru ca atat tu, Dane, cat si ‘Dorel din deal’ (poate chiar si Jiji) le-ati citit (ma rog, Jiji are audiobook-ul 😛 ). Tie nu ti-au placut, pentru ca ti s-au parut slabe… Lor, celor care citesc doar Libertatea si carti cu bancuri, li s-a parut ceva nemaipomenit…
@bek00letz Ok. De acord cu tine. Dar de ce sa asasinezi un om doar pentru ca nu-i place o carte? Eu asta nu inteleg…
Raspunsul exista intr-o reclama la televizor…suna cam asa: “Pentru ca meriti” :)) . Oricum, daca te incalzeste(racoreste) cu ceva, nici mie nu mi-au placut. Filmele, mai nou ambele, le-am vazut din plictiseala, si nu sunt rele cata vreme nu te astepti la ceva din partea lor… Zic!
Bine zici!
am citit cartea,am vazut si filmul soooper faine amandoua