Arhangheli si ingeri

… este o colectie de texte despre ingeri scrisa de Andrei Plesu, Alexandru Mihaila, Bogdan Tataru-Cazaban, Vlad Bedros, Ovidiu Victor Olar, Mihail Neamtu. Este prima carte pe care am citit-o despre acest subiect. Ingerii sunt prezenti in viata noastra mereu. Le vedem imaginile create de alti oameni, ii auzim cantati, recitati, isi au locul lor in biserici si rugaciuni. Sunt un element atat de mereu prezent, incat nu prea ne obosim mintile pentru a le intelege esenta, menirea….

arhangheli si ingeri

Nu e o carte care se citeste greu. Limbajul este unul firesc, accesibil. Te poarta de la o parabola analizata atent si savuros de Plesu, prin istoria pre-crestina pana la prezenta ingerilor in religia si icoanele romanesti. Impedimentul cel mai mare in a o citi este ca niciunul din autori nu ne este prim-ministru. Si tocmai de aceea ei isi citeaza sursele de informatie cu migala.

Aici as avea un mic comentariu la adresa editorilor care, in loc sa se foloseasca de nenumarate note de subsol ar fi putut face lista surselor la sfarsit, pastrand subsolul pentru explicatii strict semantice ale termenilor. Exista fraze in care apar chiar si 3-4 trimiteri in josul paginii. Iar acolo descoperi doar un nume de autor, un titlu, un numar de pagina… Asta face lectura anevoioasa. Dar rabdarea este o virtute, iar stiinta de carte un drum anevoios.

Cu siguranta nu este ultima carte despre ingeri pe care am citit-o.