Arnon Grunberg – “Nesuferitele zile de luni”

Ce tare ca am terminat cartea asta azi-noapte, cand deja era trecut de 00:00 si scriu despre ea azi, luni 13…

Atunci cand ma pomenesc cu o carte pe care nu am cumparat-o eu sau nu stiu de la cine o am, sunt sigur ca a ajuns la mine pusa bine, intr-o sacosica, impreuna cu ceva bonuri spre decont, de mainile mamei mele, care, discreta asa cum educat-o, de cele mai multe ori prefera sa nu-mi spuna multe lucruri de teama sa nu ma deranjeze. Iar eu, fiu nerecunoscator, in loc sa-i apreciez eforuturile par sa-i pandesc, gata de scandal, orice mica scapare. Si deloc nu-i corect asa… Hai insa sa nu devin patetic tocmai la cartea asta cinica si neagra…

Daca ai citit “De veghe in lanul de secara”, atunci o sa-ti apara foarte familiar tonul lui Grunberg. Acelasi umor fin, acelasi cinism ascutit ca o lama de katana, poate putin ciobita de prea mult uz. Aceeasi perspectiva putin deformata a omului care se zbate la limita dintre normalitate si nebunie mintala, din care omul-om din noi citeste putin amuzat si cam oripilat.

nesuferitele-zile-de-luni

Arnon, personajul central al cartii, este un fel de Holden care insa nu depaseste momentul de criza adolescentina. Atunci cand este parasit de prima lui iubire, accesul lui de rebeliune se cronicizeaza. Refuza cu obstinatie sa se maturizeze si sa se supuna regulilor generale care fac diferenta dintre un om matur si un adolescent fara griji. Pierde din ce in ce mai mult legatura cu viata reala si rataceste nopti si zile prin hatisul vietii destrabalate din Amsterdam.

Bea mult si la un moment dat isi descopera o pasiune imensa pentru curve. Devine consumator de prostituate. Iar capitolele care descriu aceste experiente sunt foarte vii. Descrie totul cu detasare. Pana si propria lui mizerie. Pana si actul sexual. Totul este imbibat de indiferenta. Totul este gaunos. Lipsit de scop sau de sens. Dar plin de o savoare dulce-acrisoara si usor statuta.

Mai presus de orice si intr-o perfecta armonie cu Holden, Arnon este singur. Extrem de singur. In familie, la scoala, in viata. Dupa ce il paraseste Rosie, ramane singur pe viata.

  1. bek00letz 14 April 2009
  2. Ioana 14 April 2009
  3. danfintescu 14 April 2009
  4. sHaDoW gIrL 14 April 2009
  5. danfintescu 14 April 2009
  6. Liana 15 April 2009
  7. bek00letz 15 April 2009
  8. danfintescu 15 April 2009
  9. Pingback: ce mai citim « loc de defulat 26 May 2009
  10. portocala 8 November 2010
  11. danfintescu 20 November 2010
  12. Mirela 14 October 2011
  13. Mirela 14 October 2011

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.