Pe vremea când aveam “Agenția de Party” era un artist care, atunci când mă suna, mă întreba mereu: “Ce ai făcut pentru mine azi, domnule manager?” Mă punea mereu în defensivă, de parcă aveam o listă cu chestii de făcut de care uitasem complet. Întrebarea era oarecum justificată. Cariera acelui artist era, după o ascensiune rapidă, în cădere liberă. Într-o zi întrebarea asta m-a prins nervos. I-am tăiat-o scurt: “Da’ tu?! Tu ce ai făcut pentru tine azi?” A urmat o tăcere lungă.
Nimeni în viața asta nu va reuși să te ajute pe tine în cariera ta artistică mai bine decât tu însuți/însăți. Poți să ai contract cu cea mai tare casă de discuri, să ai cel mai loial, priceput și creativ manager, cel mai abil impresar, tot tu rămâi principalul tău ajutor. Și nu uita, mersul la sală, aparițiile mondene, jucatul în filme, interviurile, toate astea sunt bașca. Ele nu te fac un muzician mai bun. Tu ai datoria să te ocupi de muzica ta în fiecare zi. Iată câteva lucruri pe care le poți face zilnic, astfel încât să ai un răspuns la întrebarea mea:
1. Învață să îți compui singur muzica
Nimeni nu poate exprima mai bine decât tine crezul tău artistic. Dacă nu știi ce-i ăla crez artistic ai face bine să nu te crezi artist. Află repejor, până nu te pierzi de tot! Nu trebuie să fii absolvent de conservator ca să îți poți scrie singur piesele. Și nici nu te aștepta ca, imediat ce te apuci de treabă, să-ți iasă numa’ hituri din fandacsie. Însă ia pune mâna binișor și vezi cum se scrie o piesă, exersează din greu măcar o oră sau două pe zi, du piese până la capăt doar ca exercițiu și vei descoperi o lume întreagă în care te poți plimba mai uimit decât Alice prin țara minunilor. Poate nu ai stofă de compozitor, însă cu siguranță că experiența asta te va ajuta să aduci piese scrise de alții spre propriul tău stil.
2. Învață să cânți la cât mai multe instrumente
Nu trebuie să fii Eric Clapton la chitară sau Steve Harris la bass. Nu trebuie să-ți vrăjești publicul cu solo-uri nemaiauzite. Dar așa, cât de un zdranga-zdranga corect, îți prinde foarte bine să știi. Simplul act de a cunoaște un instrument îți va oferi o viziune cu totul nouă asupra muzicii. O vei înțelege cu totul altfel. Dacă în bâjbâielile tale dai peste un instrument de care te îndrăgostești și începi să fii cât de cât bun la el, introdu-l repejor în toate piesele tale și în show. Publicul iubește muzicenii talentați și pricepuți. Și exersează! Exersează mereu.
3. Antrenează-ți și cultivă-ți în permanență vocea
Exercițiile pentru voce sunt fix precum antrenamentul pentru sportivi. Nu de prost dă Messi ture de stadion în fiecare zi. Fără turele alea, nu ar putea fi super-jucătorul care e. Voce cât de cât au sute de mii de oameni. Ca să fii cel mai bun, iartă-mi platitudinea, trebuie să fii cel mai bun. Iar asta nu se întâmplă doar cu ce ți-a dat Doamne-Doamne. Ci cu foarte multă muncă. Muncă zilnică. A trecut o zi în care nu ți-ai făcut exercițiile pentru voce? Ar trebui să fii foarte supărat pe tine.
4. Acultă cât mai multă muzică! Citește despre muzică!
Nu te bloca în genul muzical pe care îl cânți sau în cele câteva genuri muzicale care îți plac. Ascultă muzică în fiecare zi. Muzică de cât mai multe feluri. Când descoperi un sunet care îți place, care te reprezintă, ține-l minte. Fă în așa fel încât să-l incluzi în muzica ta, adaptându-l la stilul tău artistic. La modul ideal tu trebuie să asculți toată muzica din lume. În aceeași ordine de idei, citește poveștile de viață ale celor care au reușit în muzică. În fiecare din ele vei descoperi secrete mici sau mari care te vor ajuta precum aripa Reginei Albinelor pe Făt-Frumos când era la ananghie. Citește în fiecare zi cărți despre muzică și industria muzicală.
5. Nu uita cine ești și unde vrei să ajungi!
În industria asta e foarte ușor să uiți cine ești. Cum ai scos capul nițel, cum ești înconjurat de o mulțime de “prieteni”, “ocazii incredibile”, “sfaturi dezinteresate”, “propuneri de nerefuzat”. Cele mai multe alegeri care ți se oferă sunt proaste. Nu te repezi cu capul înainte. Adu-ți mereu aminte cine ești tu ca artist și unde vrei să ajungi. Dacă tu vrei să fii noul Bon Jovi poate că nu e ok să te lansezi cu o piesă house doar pentru că “asta prinde acum pe radio”. Dacă intri în industria asta fără să știi cine ești și ce vrei să ajungi, atunci baftă! Îți rămâne foarte puțin timp ca să te descoperi și foatre mult ca să te pierzi. Află cine ești, visează unde vrei să ajungi apoi găsește oamenii care să creadă în tine și care să te aducă acolo și nu te abate de la drumul tău. Cuvintele cheie din fraza de mai sus sunt care să creadă în tine.
Dacă faci toate lucrurile astea (și încă multe altele despre care voi mai scrie), succesul va veni. Poate nu imediat. Poate va dura ani până să se întâmple. Însă dacă îți vezi de drumul tău, te antrenezi pentru a deveni cel mai bun pe felia ta de muzică, dacă nu uiți cine ești ai un avantaj: atunci când succesul va veni, vei fi pregătit pentru el. Îl vei întâmpina senin, cu zâmbetul pe buze, pentru că el va fi rezultatul multdorit al muncii tale, nu ceva ce ți se cuvine.
Deci? Tu ce ai făcut pentru azi, artistule?
sursa imagini: http://www.csml.ucl.ac.uk/ (Music Brain), http://www.musicnewsnashville.com/ (Songwriter) executivevine.com (who are you)