Autorilor, luptați pentru drepturile voastre!

Lupta pentru drepturile de autor este una care durează de mulți, mulți ani. La început a fost un fel de variantă și mai “sefe” a războiului lui Don Quijote cu morile de vânt. Culmea e că, de fapt, oamenii care s-au luat la trântă cu sistemul au reușit să schimbe niște lucruri importante despre care s-a vorbit incredibil de puțin. La un moment dat am scris și eu cât de aprigă a fost lupta, care a dus chiar la amenințări la adresa lui Florin (pe vremea aia încă membru al trupei Hi-Q).

Ce mi s-a părut ciudat este văicăreala cvasi-eternă a tuturor tinerilor compozitori români, care se plâng oridecâteori încasează bani puțini pe piesele lor, dar care continuă să semneze aceleași contracte nedrepte. La capitolul drepturi de autor sunt atâtea de vorbit și de modificat, încât nici măcar nu știu de unde să încep. Oare știați și voi că România a depășit termenul limită de infringement din partea Uniunii Europene pe legea drepturilor de autor cu un an? Probabil că nu știți, pentru că pentru asta nu iese nimeni în stradă.

Și nu doar că nu iese nimeni în stradă, însă aceiași compozitori care se vaită de nedreptatea sistemului sunt cei care lipsesc de la momentele importante, de la dezbaterile publice, de la fiecare întâlnire care ar putea, în cele din urmă, schimba ceva. De ce lipsesc? Cred că, de fapt, nici nu mai contează.

Unul din oamenii care s-a luat cu sistemul la trântă din primul moment este un foarte bun prieten de-al meu. Răzvan cunoaște sistemul, știe exact ce poate, e conștient de schimbările care trebuie făcute și are nevoie de un singur lucru: de sprijin. Nu mâine, ci azi.

În momentul de față există o breșă. U.C.M.R. – A.D.A. este în situația în care trebuie să-i asculte pe membrii săi. Adică pe voi, cei mulți și nedreptățiți. Răzvan se zbate să adune păreri, dar se pare că până și asta e prea greu. Compozitorilor, în cazul în care vi se pare că fondul ăla comun e prea cufundat în ceață, că luați prea puțini bani pentru munca voastră, că artiștii români sunt conduși de dinozauri – vă rog eu frumos să vorbiți cu prietenul meu, Răzvan! El are nevoie de părerile voastre, în scris, acum! Uite ce zice:

“Ideea e ca autorii/compozitorii să spună ce nu le convine la cum funcționează U.C.M.R. – A.D.A.  acum și ce soluții ar vedea. Nu mă aștept să argumenteze cineva foarte tehnic, dar măcar sa se exprime ar fi util.

Eventual, ar putea spune ce nu le convine vis-a-vis de împărțirea fondului comun și, în general, ce nu e ok la repartiții.”
Nu sunt dese momentele în care vă roagă cineva să vă exprimați părerea. De obicei trebuie să taci și să o asculți pe a altora. Părerile voastre sunt așteptate aici.