Variantele audio, pentru cei cărora le e lene să citească sau n-au timp de plimbat ochii de la stânga la dreapta: YouTube, SoundCloud, iTunes. Vă rog dați cu încredere subscribe, că promit că mă țin de treaba asta.
Un ordin de restricționare a accesului web pare a fi în cărți într-o speță de încălcare a copyright-ului în S.U.A. Asta chiar e o mare chestie, pentru că până în acest moment web-blockul nu a fost niciodată o opțiune pentru deținătorii de drepturi din State și orice propunere făcută până acum de a introduce asemenea restricții s-a lăsat cu mari ciorovăieli.
Industria americană de film s-a tot străduit să aducă web-blockul înapoi pe agenda politicienilor americani în ultimii ani, dar cazul care s-ar putea să se soldeze cu un asemenea ordin de restricție implică un site care distribuie ilegal documente academice. Ceva mai devreme anul ăsta, The American Chemical Society a dat în judecată Sci-Hub – un site cunoscut și sub numele de “Pirate Bay of science”. Acuzația era formulată în legătură cu încălcarea copyright-ului prin punerea la dispoziția publicului a unor copii nelicențiate ale documentelor academice emise de American Chemical Society.
După cum se întâmplă de cele mai multe ori cu cazurile de piraterie, acuzații au ales să nu se apere, astfel încât, luna trecută ACS (The American Chemical Society) a cerut emiterea unei sentințe din oficiu în favoarea sa. Și, luând în considerare acea solicitare, judecătorul magistrat John Anderson de la Curtea Districtuală a Districtului de Est a statului Virginia a recomandat săptămâna trecută ca verdictul să fie în favoarea ACS la toate punctele de acuzare.
Judecătorii magistrați din curțile districtuale americane îi asistă pe judecătorii mai experimentați, iar în procedurile civile ei pot emite rapoarte și recomandări în cazurile ce li se supun atenției. Aceste recomandări sunt deseori consultate de către judecătorul districtual care ia decizia finală. În acest caz, decizia se află în mâinile judecătorului Leonie Brinkema.
Abia propunerea de web-block face acest caz să fie interesant. În plus față de recomandarea de a se plăti cam 5 milioane de dolari în daune statutare, Anderson a mai scris în raportul său că “motoarele de căutare pe Internet, furnizorii de web hosting și cei de servicii Internet, înregistratorii de nume de domenii și domeniile” ar trebui cu toții să “înceteze să faciliteze accesul la oricare din domeniile și site-urile prin care Sci-Hub este implicată în accesarea, folosirea, reproducerea și distribuția ilegală a mărcii sau a operelor asupra cărora ACS deține copyright.”
Web-block – adică atunci când furnizorii de servicii Internet sunt forțați să blocheze accesul userilor lor la anumite site-uri – a devenit tactica anti-piraterie preferată în industria muzicală și cea de film în acele țări unde ea este disponibilă. În unele țări, între care și Marea Britanie, există acum o tonă de web-blockuri pe motive de copyright.
În unele locuri, web-blockurile anti-piraterie au apărut ca urmare unor noi legi ale copyright-ului, în timp ce în alte jurisdicții s-a decis că judecătorii dețineau deja puterea de a le emite în baza legilor existente. Noi legi despre web-block au fost propuse în S.U.A. în 2011 și 2012, dar sectorul tech a ripostat puternic – inclusiv Wikipedia, care a protestat fiind offline o zi întreagă – astfel încât propunerile au fost date uitării la Washington.
Confiscarea numelor de domenii folosite de site-uri pirat – care face și ea parte din propunerea lui Anderson în legătură cu cazul CSA – s-a mai întâmplat în State. Chiar Sci-Hub și-a pierdut domeniul sci-hub.org într-o altă acțiune legală împotriva site-ului, întreprinsă de editorul științific Elsevier. Deși treaba nu e eficace pentru că site-urile de pirați se pricep foarte bine să sară de la un nume de domeniu la altul și pentru că mulți oameni accesează asemenea site-uri prin intermediul motoarelor de căutare. Așadar nu prea contează dacă se schimbă numele domeniilor.
Sigur că nici web-blockul nu este o soluție infailibilă împotriva pirateriei, pentru că e destul de ușor să ocolești blocajele printr-o simplă căutare pe Google. Rolul motoarelor de căutare în web-block a fost subiectul multor discuții și mulți deținători de drepturi sunt de părere că Gugălurile din lumea-ntreagă ar trebui să facă mai mult pentru a se asigura că site-urile (și paginile acelor site-uri) nu apar în rezultatele căutărilor. De-asta e destul de interesant că Anderson include motoarele de căutare în lista intermediarilor care ar trebui să oprească accesul userilor la site-ul Sci-Hub.
Firmele de web nu prea sunt fericite dacă le forțează cineva să hăituască pirații de pe rețelele lor, iar furnizorii de net au obiceiul de a ataca web-blockul atunci când este propus pentru prima oară în cam orice țară. În cele din urmă, cele mai multe companii se conformează regulilor, ba unele chiar devin susținătoare fervente ale acestei metode anti-piraterie. S-a ajuns atât de departe, încât un reprezentant al Bell Canada a sugerat recent ca guvernul să înființeze o agenție de web-block pentru a iuți procesul.
Rămâne de văzut dacă Brinkema va susține propunerile judecătorului său magistrat. Dacă se întâmplă asta, și alți deținători de drepturi ar putea fi tentați să încerce marea cu degetul căutând să obțină și ei ordine de web-block prin intermediul sistemului judiciar american.
Sursa: Complete Music Update