Borsec – wow

Sistem a cantat duminica in inchiderea zilelor Borsecului. Am fost impreuna cu baietii, pentru ca locatia asta este oarecum inclusa in turneul pe care trupa il are pentru brandul Borsec pe litoral. A fost cadoul fabricii de apa minerala pentru locuitorii din Borsec.

Drumul intre Toplita si Borsec trece prin niste zone de deal impadurite cu brazi si pini. Aer curat si tare, racoare, dealuri frumoase… toate premise pentru o statiune balneara plina de lume. Ceea ce ar fi insemnat public mult si dornic de distractie. Din pacate, atunci cand am ajuns in Borsec dezamagirea a fost mare. Pustiu, saracie, vile darapanate, aproape nici un turist, toate astea intr-un peisaj in stare sa te vindece de stres imediat.

Zilele Borsecului incepusera de vineri. Corturi cu mici si bere, kurtos kolacs, sucuri, tiribombe, o scena din lemn pe care cantau trupe locale. Scena pe care urma sa cante Sistem era amplasata la vreo cateva sute de metri de scena cealalta. Cam asta era misiunea mea. Sa aduc oamenii dintr-o parte in alta. Problema a fost ca atunci cand a auzit probele de sunet, publicul a fost sigur ca incepe concertul. Asa ca in cateva minute, in fata scenei pe care se faceau probele se adunasera o mie si ceva de oameni care priveau nedumeriti cum membrii trupei Sistem loveau pe rand, monoton in fiecare butoi. N-au inteles nici de ce Andreea se intrerupea din cantat si vorbea cu sunetistul spunandu-i cum sa ajusteze monitorul. Apoi s-a cantat o piesa cap-coada, una singura. Au urmat cateva ultime reglaje si gata. Sistem a plecat spre hotel. Publicul insa era convins ca mai sunt doar cateva minute pana la concert. In realitate mai erau vreo doua ore. Asa ca, pentru prima oara in viata mea, am fost nevoit sa alung lumea din fata scenei, in loc sa ma agit ca sa-i adun. Le-am zis oamenilor ca mai au timp de 9-10 beri pana incepe concertul. Au plecat, oarecum dezamagiti…

Cu 30 de minute inainte de concert m-am apucat de treaba. Oamenii s-au adunat mai repede decat ma asteptam. In 5-6 minute in fata scenei venisera deja cateva mii. Am cantat impreuna, am facut galagie, am fluierat, am facut valuri… Super-atmosfera. Concertul Sistem a durat mai mult de 60 de minute, pentru ca ei au fost singura trupa in toate cele 3 zile (in afara de locale). La sfarsit, trupa a dat autografe mai bine de 30 de minute. Un eveniment cu adevarat reusit.

Pentru mine a fost o bucurie ca am spart monotonia Twice-litoral. Nu mai facusem demult un eveniment in aer liber si m-am simtit excelent.

A doua zi, dupa micul dejun, am fost sa vizitam fabrica de apa minerala Borsec. Asta da business… Sa impachetezi si sa vinzi apa minerala… Fabrica are o capacitate de 30 de tone de apa pe ora in prezent si se estimeaza o crestere la 45 de tone in curand. Mai mult de atat nu se poate, fara a forta izvoarele, iar acest lucru este periculos. Iarna apa sta in depozit cam 48 de ore pana sa fie incarcata in TIR. Acum, vara, depozitele sunt goale. Se lucreaza 7 zile din 7, 24 de ore pe zi. Apa pleaca spre magazine direct de pe banda. Au exporturi in 17 tari. In anul 2005, apa minereala Borsec a fost aleasa cea mai buna din lume la un blind test. Asadar un loc infloritor din punct de vedere economic…

… dar mort ca atractie turistica, desi exista toate premisele: peisaj, aer, 11 izvoare de apa minerala. Ne-am lamurit de ce: case si terenuri in litigiu, o baza balneara construita pe vremea comunistilor si care nu a atras nici un investitor si mai ales lipsa oricarui interes din partea autoritatilor locale. Pe drumul de intoarcere vorbeam cu Zoli si ne gandeam amandoi cat de simplu ar fi sa faci bani din evenimente si turism in locul asta frumos… Macar un eveniment pe luna daca ar exista…

Saptamana asta sunt joi seara la mare in Ring cu Sistem in turneul Axe, sambata in Twice, iar duminica plecam la Timisoara cu Megastar. Pana joi inclusiv, meteo la Prima TV.