Captain America

captain america

Hai să nu ne dăm mari critici de film și să ne aruncăm așteptările în văzduh atunci când vine vorba despre filme cu super-eroi. Când alegi să vezi o astfel de producție știi dinainte să-ți cumperi popcornul că băiatul cu mușchii înveliți în costum supra-elastic îi bate pe toți, că el are parte de fata cea mai frumoasă, că numărul de oameni salvați variază între un oraș, o țară și întreaga planetă și că, la un moment dat, ca să nu fie treaba oablă de tot, musiu super-eroul o cam încurcă.

Asta-i rețeta, cu asta defilăm. Nu se apuca americanii să inventeze apa caldă, mai ales când benzile desenate transformate în filme sunt pe val și umplu buzunarele producătorilor de mamă-mamă. Carevasăzică toți cei care strâmbă din nas a plictiseală sau încep să râdă pe înfundate de absurdul situațiilor din care iese super-eroul să mă scutească, pentru că nu cred că aveau cum să se aștepte la o dramă dostoievskiană când au dat cu nasul de afișul unui film în care actorul principal poartă mască și costum de serbare de grădiniță.

Dacă e s-o luăm după standarde de super-eroi, Captain America nu-i nici pe departe cel mai șmecher. Modificat genetic să aibă un pumn ucigător și gambe cu arc de-l fac să sară mai abitir decât maeștrii kung-fu din filmele alea chinezești, nu cred că s-ar putea bate de la egal la egal nici cu Cat Woman, dacă s-ar pune vreodată problema. Cu toate astea, filmul e bun, după standardele pe care le-am propovăduit mai devreme. Are elementul tipic al celor de la Marvel: umorul. Ceea ce e foarte important ca să nu te plictisești definitiv. A! Și mai are ceva: legături asimoviene între diversele regiuni ale universului de BD Marvel. Numele Stark apare pe acolo… ca din întâmplare.

Un singur lucru sparge tiparele în acest film. Captain America nu se alege cu fata. Cu niciuna din cele două, ca să fim exacți. Nu știu de ce au ales scenariștii să-l lase sihastru pe bietul om abia ieșit din congelator, dar nici nu mă plâng. Filmul e bun și fără scena de amor.

Pentru cei care au mai citit astfel de recenzii scrise de mine ar putea părea suprinzător faptul că nu am menționat niciun nume de actor din distribuție, așa cum fac de obicei. Păi n-am de ce. Nici măcar Samuel L. Jackson nu m-a impresionat în mod deosebit. (Da’ sunt fanul lui, așa că tot l-am pomenit! :)) ) Și era să uit: Scarlett Johansson roșcată… parcă nu.