Claire Castillon – “Dedesubt este infernul”

Asta e o carte care mi-a cazut in mana cu totul intamplator. Am inceput s-o citesc pentru ca tocmai terminasem ultimul roman si nu mai apucam sa ajung sa-mi cumpar ceva nou. Asa ca m-am apucat de ce am gasit. E o carte care a aparut in colectia Cotidianul. Nu stiam nimic despre autoare. Nici acum nu stiu mare lucru. Doar ce am gasit aici.

Cartea e cutremuratoare. Cel putin pentru un barbat e cutremuratoare. E ca o palma data de o doamna bine care si-a pus o manusa de satin negru de care sunt atasate cuie bine ascutite. Nu stiu daca asa gandesc femeile despre barbati, insa, daca asa e, atunci NOI chiar nu stim nimic despre ELE.

castillon

E un delir in care se amesteca un prezent distant, privit parca printr-un geam semi-mat, un prezent imbibat de sentimente si de trairi de moment, in care faptele propriu-zise se pierd intre conotatii, cu un trecut care se lasa ghicit sub o scriitura ce da sa se nasca. E si un meta-roman, adica… Insa violenta acuta si ciudata din scriitura, amintirile lucide, de o claritate revoltatoare, amestecate cu un prezent tulbure in care de-abia inoata il fac pe cititor sa aiba o stare per ansamblu urata. E o carte pe care o citesti incruntat, cu grimasa pe care o faci atunci cand gusti dintr-un medicament oribil la gust.

Daca e o carte buna sau nu… chiar nu stiu. Eu am citit-o pana la capat cu un efort de vointa. Dar nu pentru ca ar fi fost plicticoasa, ci pentru ca lectura imi facea rau. Daca a mai citit-o careva, va rog, sariti cu impresii. Sunt chiar curios!

  1. Mirela 20 December 2010
  2. danfintescu 29 December 2010
  3. Mirela 31 December 2010
  4. danfintescu 15 January 2011
  5. Mirela 16 January 2011
  6. danfintescu 16 January 2011
  7. Mirela 16 January 2011
  8. danfintescu 17 January 2011
  9. Mirela 6 April 2011
  10. danfintescu 19 May 2011

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.