Codruț Dumitrescu (Overground) – de la corporatist la artist manager

Cu Codruț Dumitrescu am vorbit prima dată cu vreo câteva luni înainte de un MMB, să tot fie vreo 3 ani de atunci. Recunosc că la prima întâlnire am fost destul de prudent. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să fiu privit cu reticență în medii muzicale underground sau alternative din cauză că lucrez la Kiss FM un post de radio cu target super-comercial, iar Codruț deține agenția care reprezintă unii din cei mai importanți artiști de alternative din România.

Am descoperit repede că n-aveam de ce să fiu prudent. Codruț n-are nicio treabă cu etichetele astea. Pe el îl interesează să vadă ce ai în tărtăcuță. Dacă mecanismul de sub scalp funcționează corespunzător, atunci poarta e deschisă și ai ocazia să cunoști și să te împrietenești cu un om foarte fain, unul din cei mai orientați către business manageri din câți am întâlnit în industria muzicală. Atenție! Am zis business, nu bani. Dacă nu, atunci ai să cunoști un Codruț taciturn.

După cum am zis, el este omul din spatele Overground Music – agenție care se ocupă de 13 artiști alternative între care byron, Robin and the Backstabbers, The Monojacks, Lucia. A ajuns aici după ce acum 10 ani era corporatist – lucra la DHL, în vânzări. Podcastul ăsta e povestea lui, pe scurt. Întrebări la care a răspuns Codruț:

  • Ce te faci atunci când un artist te alege să-i fii manager și tu habar n-ai cu ce să mănânci?
  • Cum te hotărăști să lași un job sigur și să te apuci de management artistic?
  • Se poate trăi din alternative?
  • Cum poate un om fără relații să-și facă loc pe piață?
  • Cât durează până munca și banii investiți într-un proiect încep să dea roade?
  • Cum se vinde un artist care nu-i pe radio?
  • Cum se vinde un artist de care n-a mai auzit nimeni?
  • Cum se poziționează un artist pe piață?
  • Când te ocupi de un artist care cântă într-o zonă de piață foarte săracă, oare cum poți scoate bani din piatră seacă?

Întrebările nu le-am pus în forma pe care le-am dat-o mai sus. Ele sunt puncte pe care discuția noastră le-a atins. Dar ce-i foarte tare la episodul ăsta de podcast e povestea însăși. Totul a început de la o discuție când un artist care n-avea trupă i-a spus unui corporatist, pe o bordură din Vama Veche: tu ești managerul meu. Iar povestea continuă și azi. Și continuă frumos, ascendent, profitabil.

Play