Coronavirus cu calm, rațiune și disciplină

Despre coronavirus se vorbește în continuare la nesfârșit. La propriu. Dar am văzut la Emil Ionescu de la iabilet.ro pe Facebook un text care mi-a dat ideea pentru episodul de podcast de azi. L-am tradus ca să fie ușor de înghițit pentru toată lumea. Și am să-l citesc mai întâi pe el, apoi voi completa cu niște informații din România și voi încheia cu o mare rugăminte spre toată lumea din industria muzicală. În varianta scrisă vă las doar textul tradus, restul ascultați în podcast.

Textul n-are un autor cunoscut. Circulă pe net. Emil mi-a spus că l-a descoperit la niște americani pe Facebook.

Coronavirus

Știm că toate industriile sunt afectate, dar uite și niște informații deloc fun din industria de divertisment live:
* Legendara Opera Metropolitană din New York tocmai a anunțat că se închide până în septembrie 2021. Muzicienii, corurile, tehnicienii de scenă etc., împreună cu restul industriei sunt în concediu fără plată din aprilie 2020.
* Broadway este închis până la mijlocul lui 2021
* 6 venues din West End (Londra) CRED că se pot deschide acum
* Cirque du Soleil a intrat în faliment și a lăsat șomeri 3.500 de oameni
* Feld Entertainment, o agenție care organiza turnee cu spectacole de familie (Disney on Ice, Monster Jam, spectacole de circ etc.) a dat afară 90% din angajați.
* Live Nation și alți promoteri de concerte au dat afară majoritatea angajaților
* Agențiile care planifică și organizează concerte, evenimente, festivaluri etc. au dat afară cam jumătate din angajați în medie
* Artiștii care performează pe vapoarele de croazieră au rămas fără joburi, iar producțiile artistice din parcurile de distracții nu au nici cea mai vagă idee când vor primi din nou joburi
* Nu există concerte, festivaluri sau turnee programate până în 2021 și, dacă nu se va cânta la anul, multe astfel de evenimente vor da faliment și nu se vor mai întâmpla niciodata. Fără festivaluri de jazz, fără Coachella, fără Bonnaroo, EDC, Glastonbury, fără turnee, fără balet, fără operă… totul dispare
* Se prevede dispariția a 90% din sectorul indepedent dacă se va continua în acest fel
* Organizații artistice și muzicale de toate soiurile – coruri, teatre, orchestre, companii de dans, festivaluri, studiouri, fără a mai menționa toți furnizorii de echipamente și alte produse – toți încearcă să găsească alternative de a munci pentru a se susține.
* Sunt mai bine de 12 milioane de oameni care lucrează în producția de divertisment; nu suntem insignifianți, iar această industrie nu se poate redeschide până când adunările publice sunt din nou permise. Numărul de mai sus nu include concedierea tehnicienilor, a artiștilor în deschidere, personalul de mentenanță pentru baruri, security și miile de vendori.
Așadar când vedeți prietenii voștri din industria de entertainment că vă imploră să purtați măști și să stați acasă, vă rugăm să înțelegeți că privim neajutorați cum întreaga noastră industrie intră în colaps sub ochii noștri pentru că oamenilor pur și simplu nu le pasă, pentru că nu vor să ia măsurile necesare pentru a reduce răspândirea virusului. Pentru noi e o chestie personală. Întreaga noastră bună-stare depinde de solidaritatea socială și nu vom accepta să fim etichetați ca “neesențiali”.
Muzica și artele sunt necesare pentru o societate fericită și echilibrată.
Toate carierele din industria asta sunt puse pe hold pe termen nelimitat. VĂ RUGĂM purtați mască pe gură ȘI nas. Și spălați-vă pe mâini.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts