Daft Punk la Grammy’s – in doua locuri deodata

Cu siguranta ca, imediat dupa ce ajunge acasa de la o festivitate de premiere unde s-a ales cu niscaiva trofeu mai mult sau mai putin ravnit sau a cantat pe o scena de-asta festiva, orice artist se repede la reluare sa vada cum a fost, cum a dat, daca a gresit ceva, daca va avea presa motiv sa se ia de el a doua zi. Francezii de la Daft Punk, anul acesta, au scris istorie la Grammy’s. O colega jurnalista americanca pe care am intalnit-o in turneul Rihanna 777 posta pe facebook un status in care povestea amuzata ca jumatate dintre jurnalistii acreditati la Grammy’s habar n-aveau ca Daft Punk sunt francezi. Noroc cu Google, care le-a servit drept sursa de informare in momentul in care au vazut ca duo-ul francez se pune pe castigat premii. 4 au luat, ca sa fim exacti. Performanta fara precedent la Grammy’s pentru un artist francez.

Recitalul lor a fost unul extrem de tare, care i-a adus pe scena pe Stevie Wonder si Pharell. A fost… muzica. In spatele instrumentistilor si al solistilor se aflau, teoretic, Daft Punk, adica Guy-Manuel de Homem-Christo and Thomas Bangalter, in costume de roboti si ingrijindu-se de sound la niste console cu foarte multe beculete. Francezii, insa, au avut o idee si mai buna. Au angajat doi actori care sa se balangane robotic in fata consolelor, in timp ce ei stateau comod asezati in sala si ascultau concertul. Nici cand au luat premiul nu erau pe scena, ci tot in sala. Asta pentru ca este un lucru stiut ca Daft Punk nu vorbesc atunci cand apar mascati la evenimente. Si, cum apar foarte des purtand masti, nu sunt un proiect artistic foarte vorbaret.

daftu punk

Sa fie asta o declaratie a modernilor muzicienilor cibernetici care se retrag de pe scena atunci cand acolo sunt oameni care canta din voce sau din instrumente, nu din calculatoare? Sa fie o poanta pur si simplu, prin care s-a demonstrat ca nici starurile nu mai sunt ce-au fost odata? Ca nimeni nu mai recunoaste cantaretii ca in alti ani? Sau ca n-ai nevoie sa fii cunoscut dupa fata ca sa faci muzica de calitate? Sau poate oamenii au vrut pur si simplu sa-si vada propriul concert, alaturi de nume grele precum Pharell si Stevie Wonder din sala, la prima mana. Oricum, foarte tare ideea francezilor. Acum, cu siguranta, ca se amuza citind toate interpretarile pe care lumea le da gestului lor.