Dave Allen – “Getting Things Done” (recenzie)

Ce-i drept, “Getting Things Done” nu-i o carte de industrie muzicală. Nu-i nici o carte (doar) de business. Nici măcar o carte despre muzică nu-i. Dar cred că este una din cărțile care mi-a influențat modul de a munci într-o măsură atât de mare, încât mai-mai că-mi vine să urlu “Revoluție!”

Ce-i drept, nimic nu-i mai înălțător pe lumea asta decât să vezi gânduri și idei pe care tu ți le molfăiai prin creier tipărite frumos într-o carte cu tot felul de premii și distincții așa cum e “Getting Things Done” de Dave Allen. Pentru că tre’ să recunosc că o parte din lucrurile pe care omul ăsta le-a sistematizat atent mi se cam arătaseră și mie, învățate, cum altfel, din greșelile-mi proprii. Doar că el a venit și le-a ordonat, motivat, clasificat și tot felul de alte verbe ce-s dușmane de haos.

Getting Things Done

“Getting Things Done” este cartea pe care, după ce am citit-o (anul trecut prin octombrie, da, atât de în spate sunt cu recenziile) am recomandat-o cu cea mai mare abnegație. Sunt ceea ce s-ar putea numi în limbaj de marketing un evanghelist al lui domnu’ Allen. Și, pe verificatelea, nu cred că mă poate cineva eticheta drept un mare consumator de cărți motivaționale sau alte bazaconii care îți netezesc creierașul în timp ce-ți aranjează viața ta după a altuia.

Dave Allen spune că “Getting Things Done” este o carte care se potrivește oricui, dar mai ales celor aflați în posturi de conducere. Eu, ca om care conduc o companie formată din mine, toți gărgăunii mei și-atât, vă spun că “Getting Things Done” este o carte care se potrivește oricui, dar mai ales nouă, ăstora de lucrăm de unii singuri.

Am citit “Getting Things Done” pe Kindle, însă m-am bucurat să aflu că a fost și tradusă în românește. O găsiți aici.

Citatele mele preferate sunt*:

“Cei care vor să ajungă sus pe scara socială se străduiesc, de fapt, să devină aristocrați. Însă eforturile îi arată a fi orice altceva. Aristocrații nu trebuie să se străduiască. Ei sunt deja.”

“Un follow-up are mult mai mult sens când poți spune ‘Dar am plasat comanda pe 20 martie’ sau ‘Aveți propunerea mea de trei săptămâni.'”

“… valoarea de a sacrifica lucrurile care par urgente în favoarea celor cu adevărat importante.”

“Mărturisesc, am creat și plănuit chestii foarte mișto doar pentru că îmi doream să folosesc stiloul sau pixul meu care scrie atât de bine și care mi se așază perfect în mână. Poate că nu vă inspiră echipamentele de scris cool așa cum mă inspiră pe mine, dar, dacă semănați cu mine, faceți-vă un bine și investiți în echipament de scris de calitate superioară.”

“Elementul critic este să facilitezi un constant proces de renegociere între toți cei implicați, astfel încât ei să se simtă împăcați cu toate lucrurile pe care nu reușesc să le facă.”

*traducerea îmi aparține