De ce o admir pe Inna

Cei care ma cunosc vor ramane, poate, contrariati de titlu. Gusturile mele muzicale personale ma plaseaza destul de departe de Inna. Cam la cateva sisteme solare distanta, ca sa fiu sincer. Insa atunci cand un artist, de orice orientare muzicala, face un gest nobil, nu ma pot opri sa nu aplaud. Despre P.O.H.U.I. este vorba, asta ca sa lamurim lucrurile dintru inceput. Da, imi place piesa. Si mai presus de asta, ador toate conotatiile pe care le are ideea ei de a lansa aceasta piesa. Mai jos avem originalul, lansat de Carla’s Dreams in urma cu ceva vreme. O piesa care a adunat in cateva luni atatea views cate a adunat varianta cu Inna in cateva zile.

Parerile sunt impartite. Cei care cunosc trupa si piesa sustin ca Inna o strica. Nu ma voi lansa aici in comentarii de critica muzicala. Ii las pe altii mai bine pregatiti decat mine la acest capitol sa perie sau sa zvarle bolovanul. Pe mine, ca om care munceste de ceva anisori in industria muzicala mainstream, altceva ma incanta, dar ma si enerveaza, cam in egala masura. Avem, asadar, acest cantecel:

Comparati-l, va rog, cat mai obiectiv posibil, cu orice alta piesa prezenta in playlisturile radiourilor mainstream (cele cu milioane de ascultatori) sau cu track-urile tocite in cluburile in care merge toata lumea. Rezultatul este evident. E muzica, frate. E ce trebuie sa fie o piesa. Asa ca voi, toti cei care va vaitati pe facebook-urile personale si publice care mai de care cum ca in Romania se promoveaza doar gunoi muzical, cum ca noi nu suntem in stare sa facem nimic de valoare, nu prea inteleg de ce acum nu va ridicati in picioare si zvarliti clopul a admiratie catre Inna cea mult-hulita. Ea reuseste sa faca un lucru pe care voi vi-l doriti si care nu va iese: sa EDUCE masele. Sa dea poporului supra-saturat de muzica superficiala o lectie despre ce se poate asculta.

inna

Voi, toti cei care huliti, de ce nu va bucurati? Radiourile au reactionat imediat si au difuzat o piesa care, prin natura ei, ridica standardul muzical al pietei. Datorita ei, poate, va va fi mai usor sa aveti fericirea de a vedea ca muzica se schimba in bine. Stiu. E mai greu sa fii sincer, sa-ti calci pe orgoliu si sa lauzi pe cineva decat sa iti incretesti fruntea a scarba si sa publici statusuri destepte si bascalioase. De-asta, poate, suntem in situatia prezentului. Pentru ca preferam sa criticam decat sa punem umarul si sa facem lucruri constructive.

O respect pe Inna pentru succesul pe care il are, pentru evolutia clara pe care a avut-o de la inceput si pana acum pe orice plan, pentru imaginea pe care si-o ingrijeste cu mare atentie, pentru faptul ca promoveaza Romania prin orice metoda poate, dar mai ales pentru ca a avut ideea si curajul de a face acest pas. Respect radiourile care au inteles insemnatatea pasului muzical facut de cea mai de succes artista pe care Romania a avut-o de multi ani incoace (daca nu vreodata) si au difuzat piesa imediat. Ii respect pe artistii Romaniei care inteleg ca, odata succesul mainstream obtinut, tine de ei sa isi educe publicul. Mentionez aici cativa, fara ca lista sa fie completa (imi pare rau daca am uitat pe cineva, n-a fost cu intentie): Vunk si Antonia (pentru “Pleaca”), Smiley (pentru “Nu deranjati”), Grasu XXL (pentru “Turbofin”), Hi-Q (pentru ca au adus rock-ul in piesele lor), Connect-R (pentru ca de ani de zile canta Bob Marley in orice concert).

V-ati grabit sa dati share imaginilor de la Brasov in care Inna canta prost. Am auzit-o pe Inna live si NU CANTA PROST. Stiti cu totii ca i se poate intampla oricui sa sune rau. Din cauza sunetului, din cauza ca are o zi proasta… din atatea motive posibile. De ce nu o sprijiniti acum cand, o data in plus, se arata a fi un artist in toate sensurile in care acest cuvant ar trebui inteles?!

Dati share acestei piese. Ganditi-va cum va puteti educa publicul. Radiourile au , poate, partea lor de vina pentru ca nu risca un business plan de succes de dragul educarii publicului. Insa pe voi, toti cei din industrie, incepand cu artistul si terminand cu manageri, impresari, case de discuri etc. nu va impiedica nimeni sa incercati sa ridicati standardele muzicii. Daca fiecare artist de succes ar insera in playlistul de concert macar doua piese de calitate intre hiturile mainstream pe care le canta, poate ca am fi mult mai departe decat suntem. Poate ca, daca fiecare lider de opinie si-ar folosi energia ca sa educe in loc sa critice, am avea un public care sa semene cu cel de afara.

Inca o data, RESPECT INNA!

  1. Radu 19 March 2013
  2. un_oarecare 19 March 2013
  3. Florin Grozea 19 March 2013
  4. Iulian 19 March 2013
  5. danfintescu 19 March 2013
  6. Pingback: Ce este succesul? | Dan Fintescu 20 March 2013
  7. Isabela 20 March 2013
  8. Laurentiu Guran 20 March 2013
  9. BogDan 20 March 2013
  10. No name 20 March 2013
  11. danfintescu 21 March 2013
  12. Isabela 21 March 2013
  13. ana 24 March 2013
  14. danfintescu 26 March 2013
  15. Isabela 26 March 2013
  16. danfintescu 26 March 2013

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.