Dostoievski – Demonii

Am un tabiet: imi place sa citesc in fiecare dimineata in cada. Cum vecinul meu de jos isi renoveaza casa asiduu si fara sa ia prea tare in seama weekendurile, m-am vazut nevoit sa ma conformez tabietului meu la o ora destul de matinala, desi e duminica. Astfel ca am avut timp din plin sa termin Demonii de F.M. Dostoievski.

images4.jpg

Nu mai citisem Dostoievski de multi ani. Ma asteptam ca stresul si varsta sa nu ma lase sa imi impun rabdarea de care are oricine nevoie, atunci cand citeste carti mai grele si scrise cu mai mult de 50 de ani in urma. Ei bine, nu numai ca Demonii m-a acaparat cu totul, insa, desi este o carte extrem de lunga, ruseasca pana in maduva oaselor, cu personaje multe, interactiuni complexe si alambicate, o recomand oricui.

Stavroghin este un personaj arhetipal, asupra caruia se fac referiri in permanenta. Alaturi de Raskolnikov din Crima si pedeapsa este genul de personaj atat de bine conturat, cu o psihologie atat de fin portretizata, incat s-au scris tone de lucrari doar pe tema lor. Este evident ca toata cartea graviteaza in jurul acestui personaj principal, pe jumatate malefic, pe jumatate dement. Un om care nu si-a putut niciodata invinge demonul Un om slab, care pentru a uita de remuscarile ultimei nelegiuri comise se vedea nevoit sa comita alta, si mai mare. Acest lung lant de rele l-a adus pana la urma la alegerea ultima: fie o spovedanie publica (o brosura tiparita in 300 de exemplare in care isi recunostea toate pacatele), fie sinuciderea. S-a dovedit in cele din urma prea slab pentru a indura caznele spovedaniei.

Este interesant ca romanul are un ultim capitol Spovedania lui Stavroghin care a fost scris dupa ce romanul fusese publicat in primele sale editii. De fapt, acest capitol nu a aparut niciodata antum. Cu toate astea, este capitolul in care se clarifica mult din trairile interne ale personajului principal si in care sinuciderea apare ca o solutie secunda a unei alte potentiale si teribile ispasiri.

  1. rodica 30 aprilie 2007
  2. danfintescu 1 mai 2007
  3. Juler Magnus 12 iulie 2007
  4. danfintescu 15 iulie 2007
  5. ilink 16 septembrie 2007
  6. danfintescu 19 septembrie 2007
  7. anca 14 martie 2008
  8. Gabriela 24 martie 2008
  9. V.Vicos 12 iulie 2008
  10. danfintescu 13 iulie 2008
  11. a. 23 decembrie 2009

  Add Your Comment

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.