E greu să fii artist profesionist.

????????????????

FRESHUL, SALATA ȘI PROFESIONALISMUL

De vreo câteva săptămâni încoace am un ritual care mă ajută să încep ziua relaxat si concentrat la ceea ce am de făcut. Îmi curăț binișor fructele pentru fresh, îmi prepar singur salata și apoi spăl și aranjez toate lucrurile în bucătărie, astfel încât să rămână totul lună. În tot acest timp încerc să nu ating telefonul mobil și de cele mai multe ori reușesc. Timpul petrecut în lumea reală, concentrat la ceea ce fac, mă ajută să nu uit cine sunt, ce-mi place și ce îmi doresc. Multe idei mi-au venit în timp ce curățam o portocală, amestecam salata sau spălam vasele. Cu siguranță că nu toate au fost bune, dar măcar am avut de unde alege.

Foarte puțin relevantă pentru articolul de azi tehnica mea de a începe ziua, așa-i. Important este un efect secundar al ei. Am observat că, până și eu care sunt o cizmă la tot ceea ce ține de bucătărie, am început în timp să prepar salata din ce în ce mai bine, că întreaga operațiune îmi ia din ce în ce mai puțin timp. Că am devenit, adică, mai bun la asta prin exercițiu. E, uite, asta e problema pe care am remarcat-o la foarte mulți artiști. Ei nu-și privesc cariera ca pe o meserie. Că sunt foarte puțini cei care lucrează zilnic pentru a deveni mai buni la ceea ce fac. (V-ați prins că zilnic e cuvântul important în propoziția de mai sus, da?)

CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII PROFESIONIST?

Artist profesionist este acela care își câștiga existența din actul său artistic și din toate acțiunile derivate direct sau indirect din acesta. Sper că suntem cu toții de acord cu definiția asta. Carevasăzică, asta-i profesia artistului: să fie artist. Asta e ceea ce “pune pâinea pe masa lui”, cum zice vorba din bătrâni. Ei bine, orice om care are o meserie, are și un program de lucru. Prin experiența acumulată, el devine din ce în ce mai bun la ceea ce face. Atât de bun, încât la un moment dat își dă seama că nu știe destul și se apucă să studieze pentru a deveni și mai bun. Se întâmplă asta cu medici, avocați, ingineri, economiști, publicitari etc. Cu artiștii însă, nu prea.

La modul ideal, un artist ar trebui să aibă atâta succes, încât zilele să-i fie pline de înregistrări, concerte, apariții publice. Odată ajuns la acest nivel, artistul își exersează diversele aptitudini ce-i sunt necesare pentru a fi cel mai bun la cald, pe bune. Dar astea sunt cazurile fericite. Deci puține. Ce se întâmplă însă cu restul? Cei care au mult timp la dispoziție pentru că agenda lor e neîntinată precum gheața unui patinoar înainte de ora deschiderii?

boring_band_3

BLAZAJUL – PRELUDIUL RATĂRII

De foarte multe ori oamenii ăștia așteaptă “ceea ce li se cuvine” într-o dezamăgire morocănoasă și cvasi-permanentă. Ce li se cuvine? Succesul, ce altceva? Nu vor să cânte concerte mici, nu vor să petreacă mult timp în studio, nu vor să încerce nimic nou. Nu vor nimic. Și nu-i interesează aproape nimic ce nu ține de persoana lor și de lipsa succesului ce, repet, “li se cuvine”. Succesul nu i se cuvine nimănui pe lumea asta.

Păi măi oameni buni, iertați-mă, dar dacă voi vă doriți a fi artiști profesioniști, oare e bine să faceți așa? E ca și cum un medic ar refuza să continue să se specializeze, considerând că a învățat destul. De acolo și până la stadiul de totală decrepitudine nu-i decât un pas. Mic.

De foarte multe ori artiștii ăștia “profesioniști” dau vina pe echipele lor. Că, vezi Doamne, e numai vina lor. Că nu muncesc destul, că nu se preocupă. Cu toate astea, vorba amicului Cristi Ochiu, orice om din industrie (altul decât artistul) e silit să lucreze cu materialul clientului. Unde clientul este Măria Sa artistul. Niciun manager de pe Pământ nu a putut păcăli lumea că are un artist MULT mai bun decât era în realitate pentru mai mult de câteva luni. Și niciun manager cu capul pe umeri nu va fi vreodată dispus să-și riște bunul renume din breaslă cu vreo gogonată de-asta.

Nu zic, de multe ori e și vina echipei. Însă dacă tu, ca artist, ai pretenția ca echipa ta să muncească full time pentru tine, oare nu e normal să ai aceeași pretenție și de la tine însuți? Nu e normal să vrei să fii din ce în ce mai bun la ceea ce faci, ca echipa ta să aibă material de calitate superioară la vânzare? Nu e, așadar, normal ca în fiecare zi să dedici măcar câteva ore profesiei tale de artist?!

ORGANIZE word cloud, business concept

CUM MĂ ORGANIZEZ?

Ok. Ești artist profesionist. N-ai hit, n-ai concerte, n-ai hype în jurul tău. Ce poți tu face pentru a îmbunătăți situația?

1. Exersează-ți arta! Deși în muzee nu se văd decât capodoperele marilor artiști, în spatele fiecăreia din ele se ascund tone de schițe, crochiuri, încercări. La fel e și în muzică. Dacă nu vei exersa zilnic pentru a deveni din ce în ce mai bun, capodopera nu va veni niciodată.

2. Apucă-te de compus! Nimeni nu pare să scrie muzica potrivită pentru tine? De ce nu încerci tu? Sunt tone de cursuri gratuite pe net care să te ajute să faci primii pași. Poate nu vei fi niciodată un mare compozitor, însă cu siguranță că acest proces te va ajuta să înțelegi mai bine materia primă a meseriei tale: muzica.

3. Analizează-te sincer! Ce parte a show-ului tău e cea mai slabă? Poate vorbitul dintre piese. Vorbește cu cineva care să te ajute cu asta! Poate dansul. Apucă-te de lecții de dans!

4. Prezentul dă pentru prima oară artistului posibilitatea de a vorbi direct cu fanii. Ocupă-te de asta! Bagă-ți fanii în seamă zilnic. Dacă ai în echipa ta pe cineva care se ocupă de social media, nu lăsa nicio zi să treacă fără să vorbești cu acel om. Găsiți împreună moduri de a-ți înmulți și fideliza fanii!

5. Cu foarte puține excepții, în zilele noastre e foarte important felul în care arăți. Îngrijește-te de asta permanent. Fă sport! Fii mereu la curent cu moda! Mănâncă sănătos!

6. Nu te bosumfla! Ai ales una din cele mai grele profesii de pe lume. Puțini sunt cei care reușesc să ajungă în vârf. Concurența e mare, iar drumul întortocheat. Ai grijă și nu te pierde pe tine pe traseu. Zâmbește și fii prietenos! Fițe de supervedetă poți avea atunci când statutul ți-o permite. Până atunci, fiecare părere proastă despre tine înseamnă timp adăugat până la momentul succesului.

Lista asta nu e nici pe departe completă. Dar poate fi un început.

Dacă tot ce am scris eu aici te enervează, poate locul tău nu e (încă) la profesioniști.

imagini: hungaryservicedesk.com (headphones & mic), www.citypages.com (boring band), www.tipstoorganize.com (how to get organized)