Elysium

elysium_ver2_xlg

Daca in pruncie ai fost fan Hercule, Tezeu sau cine stie ce alt personaj mitologic, filmul asta iti vinde pontul din titlu. Campiile Elizee erau paradisul in care mergeau, dupa ce o mierleau, eroii si oamenii virtuosi ai grecilor si romanilor. Ma rog, in film trebusoara sta un pic altfel, in sensul in care astia de pe Elysium nu numai ca nu murisera, dar aveau tehnologia necesara sa lase popa fara ort… de tot!

Daca ar fi sa 0 ard academic as putea incepe asa: dihotomia bazata pe resurse financiare adancise prapastia intre clase pana cand ea capatase proportii cosmice. Da’ pan’ la urma e vorba despre un film cu pac-pac, bum-badabum si nasuri sparte, asa ca sa lasam sforaiturile docte pentru alta ocazie. Suntem in familia productiilor cu un vag iz de comunism, in care ideea ca unii au bani multi, iar altii au bani putini este considerata nedreapta. Acu’ imi netezesc si eu iia botita de roman, dau cusma pe ceafa si viu si intreb: oare nu-i usor sa condamni nedreptatea cand pe pasaportul tau scrie U.S.A. si ai niste trancane mari care fac cam pe oricine de pe glob sa stea smirna si sa aprobe din cap tot ce zici matale?

Carevasazica Elysium. Aia saraci sunt vai mama lor pe Pamant, in timp ce aia bogatii o ard cu caviar si sampanie pe o statie spatiala imensa care orbiteaza Terra. Evident ca, dupa ce o vreme totul merge ca uns, exista un baiat care se hotaraste sa echilibreze balanta. Bine, hotararea lui primeste cativa ghiont seriosi in spate de la cel mai puternic impuls care poate exista: daca nu faci asta, mori! Matt Damon face un rol de actiune bun, insa mi se pare ca totul e dus putin prea in tragic. Si nu numai la el, ci peste tot. Mi-a placut Jodie Foster in rol negativ. Nu-mi amintesc sa o mai fi vazut vreodata de partea cealalta a baricadei pana acum, desi, intre noi fie vorba, o cam ajuta fata.

Ziceam ca un pic cam tragic. Lasand la o parte finalul, cu un seppuku previzibil, final care practic se pune in genunchi si te roaga sa versi o lacrima pentru jertfa de sine, tot filmul este pesimist ca un analist economic contemporan. Un pic de umor sunt sigur ca ar fi facut tragicul mai apasator, da’ unde nu e contrapunct… Nu-i!

M-am oprit si am citit tot ce am scris despre filmul asta pana acum ca sa ma lamuresc si eu ce cred: e sau nu e un film prost? Raspunsul pe care mi l-am dat mie vi-l ofer si voua: asa si asa!