FĂRĂ A&R FĂCUT DE OAMENI, INDUSTRIA E PUSTIU

Pe 22 Februarie, Rag’N’Bone Man a fost câştigătorul premiului “BRITs Critics Choice Award”, fiind nominalizat alături de alţi 2 artişti britanici cu un mare potenţial, Dua Lipa şi Anne-Marie.

Reprezentanţii publisher-ului Resevoir au aplaudat cu mândrie din culise, deşi ar fi fost la fel de încântaţi indiferent care dintre nominalizați ar fi câştigat premiul: Rag’N’Bone Man, Dua Lipa sau Anne Marie.

În cazul lui Rag’N’Bone Man, piesa “Human”, scrisă împreună cu Jamie Hartman, semnat cu Resevoir, era în ianuarie deja No.1 în nu mai puţin de 8 țări.

Pentru Dua Lipa este piesa “Blow Your Mind”, scrisă cu ajutorul lui Lauren Christy, iar pentru Anne-Marie, este “Alarm”, piesă ce s-a bucurat de succes la nivel global, compusă împreună cu Ina Wroldsen.

Colaborarea dintre Resevoir și artiştii britanici nu se opreşte aici. Wroldsen a co-scris şi piesa “Rockabye”, cântată de Clean Bandit (ft. Anne-Marie) care și în prezent este pe primele poziţii în Topurile din Marea Britanie, Australia și România.

Ce se află în spatele succesului publisher-ului ai cărui compozitori au contribuit la 12 nominalizări Grammy?

Ei bine, investiţiile sunt, cu siguranță, unul din motive. În ultimii ani, Resevoir s-a repezit să încheie contracte cu 2 editori britanici de succes.

În 2012, au investit în Reverb Music şi au obținut peste 30,000 de titluri, pe lângă cei 100 de compozitori activi – printre care şi Hartman (James Bay, Christina Aguilera), John Fortis (Ellie Goulding, The Prodigy) şi Peter Gordeno (Depeche Mode).

Un an mai târziu, Resevoir a cumpărat compania londoneză P&P Songs ce deţine peste 1,000 de titluri şi lucra cu un grup restrâns de compozitori, printre care şi Wroldsen (Calvin Harris, Jess Glynne, Little Mix)

Cele două investiţii au venit ca un fel de val doi al achiziţiei inițiale din 2010: casa de discuri TVT Music Enterprises şi a membrilor săi, inclusiv Scott Storch, Lil Jon şi The Cinematics.

Resevoir afirmă că această putere de cumpărare nu ar avea un mare impact fără A&R.

Mai mult decât atât, Resevoir a angajat veterani UMPG (Universal Music Publishing Group), cu vechime de 20 de ani în publishing, precum Donna Caseine (Mariah Carey, Alanis Morissette, Ariana Grande) cu scopul de a conduce eforturile A&R pe Coasta de Vest. Recent, Caseine a reuşit să o aducă în companie pe Lauren Christy, care a fost nominalizată la premiile Grammy (Bebe Texha, Chris Brown).

În New York, printre angajaţii Resevoir se regăsesc şi Faith Newman, fostul director Def Jam/Columbia (Vicepreşedinte A&R şi Catalog Development) şi Hussain “Spek” Yoosuf (Vicepreşedinte A&R şi Creative) ce lucrează la nivel mondial cu o bază de clienţi, printre care se numără şi: 2 Chainz, Devo Springsteen (Kanye West, John Legend), Nitin Sawnhey şi Joey Bada$$.

Şeful de operaţiuni Resevoir, Rell Lafargue: “Oamenii considerau, acum câţiva ani, că A&R este mort. Eu am o părere total diferită. Sunt convins că orice persoană creativă are nevoie de alte persoane pentru a-şi discuta ideile. Nu există nicio aplicaţie, niciun portal, care să poată înlocui vreodată factorul uman din A&R.”

sursa: Music Business Worldwide