Festivalul de la M-am aia

In drum spre Costinesti, unde urma sa avem ultimul eveniment din seria Borsec, ne-am oprit la Mamaia, unde tocmai incepea prima seara de festival. Zoli si Cici (Sistem), Catani (Tour Manager Sistem) si cu mine ne-am dat jos din masina in parcarea Teatrului de vara din Mamaia cu doar cateva minute inainte sa inceapa Festivalul. Am fost invitati acolo de catre Angel Tucana (manager Proconsul si veche cunostinta atat de-a mea, cat si de-a Sistemilor). Ca sa intram ne-a facut rost de badge-uri de interpreti, ceea ce insemna ca aveam acces atat in sala, cat si in backstage. In Mamaia indicele de confort termic temperatura umiditate o luase razna. Pragul critic al celor 80 de unitati fusese cu mult depasit. Atat de mult, incat la cativa pasi dupa ce ne-am dat jos din masina cu aer conditionat hainele ne erau lipite de corp iar pe noi siroiau apele.

Ne-am intalnit cu Angel exact in fata teatrului, ne-am salutat, ne-a dat badge-urile, am intrat. Am stat sus de tot, in spatele travellingului de la TVR. Locuri bune, pentru ca acolo mai adia putin vantul. A inceput festivalul. Ma leaga amintiri placute de Mamaia, pentru ca intr-un an Prima TV a produs acest festival, iar atunci, impreuna cu Simona Mazilescu ne-am ocupat de el. A fost o experienta extrem de utila pentru mine, din care am invatat foarte multe, desi cu siguranta ca nu ne-a iesit deloc bine.

Festivalul de la Mamaia e batran. Si nu din cauza varstei. E batran pentru ca asta se vrea de la el. Festivalul de la Mamaia se sinucide incet in fiecare an. Si intereseaza din ce in ce mai putina lume. Castigatorul de anul trecut de la Mamaia nu a facut nimic in muzica. NIMIC!!! Dar nu vreau sa vorbesc despre festivalul asta in general, pentru ca asta au facut-o altii cu mult mai mult talent decat mine.

In primul rand cineva ar trebui sa inteleaga ca meseria de prezentator tv, la fel ca orice alta meserie necesita o anumita pregatire. Nu poti pune pe oricine sa faca meseria asta, chiar daca e actor. Cei 3 actori care au prezentat Mamaia de anul asta nu au nici o vina. Ei s-au achitat de sarcina ce le-a fost data onorabil. Pe Harap Alb chiar il cunosc: il cheama Pavel Barsan, a fost in Teatrul Studentesc Podul (ca si mine si multi altii) si este un actor talentat, chiar daca putin nebun. De vina pentru prezentarea ingalata, care ar fi plictisit si niste copii oligofreni, este cel care a scris textele. De vina este cine s-a gandit sa-i puna pe cei trei actori de TEATRU sa prezinte un festival de MUZICA.

Nu spun nimic despre concurentii de la interpretare, pentru ca am zis-o deja: batrani. Copii de 18 ani care sa cante muzica de acum 20 de ani…

La un moment dat am plecat in backstage. Culisele Teatrului de vara Mamaia sunt mari. Cabine multe, ca deh, doar e ditai festivalul. Sa aiba artistii unde sa se schimbe, sa se machieze, sa se concentreze. Problema este insa ca acele culise au fost renovate ultima oara pe vremea lui Ceausescu. Pereti scorojiti, gresie sparta pe jos, usi cu clante stricate, becuri chioare care atarna din tavan si nicaieri nici macar un ventilator, darmite un aparat de aer conditionat. Ceea ce insemna ca artistii Romaniei transpirau impreuna si din belsug intr-un loc care aducea a spelunca sordida dintr-un film rusesc. Multi n-au mai rezistat si au iesit pe treptele intrarii artistilor. Acolo ne-am intalnit si cu formatia Proconsul. De la Bodo am aflat cateva bancuri noi, ceea ce e absolut normal, pentru ca el este o mare enciclopedie de bancuri. L-am vazut si pe Mihai Traistariu, destul de absent si raspunzand destul de greu la salut. 1Q Sapro era si el acolo, transpirat nevoie mare din cauza barbii lungi care ii tinea de cald. Toti se vaitau de caldura, de oboseala, de conditii…

Asadar in 2007 Festivalul de la Mamaia s-a mai sinucis un pic. In drum spre Costinesti regretam ca n-am facut cateva poze sa pun aici pe blog, ca sa vedeti cu totii ca stralucirea de pe scena are un antonim perfect in culise. Apoi mi-am zis ca n-are rost sa-mi fac prea mult sange rau. O sa fac pozele la Mamaia 2008, pentru ca sigur nu renoveaza nimeni nimic pana atunci.

  1. fleurdumal 31 August 2007
  2. danfintescu 1 September 2007
  3. fleurdumal 2 September 2007
  4. danfintescu 2 September 2007
  5. fleurdumal 3 September 2007
  6. danfintescu 4 September 2007

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.