“Freakonomics” – Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner

Nu sunt si nu am pretins vreodata sa fiu un mare expert in economie. Tot ce am citit, vazut, ingurgitat despre domeniul asta se incadreaza la vastul capitol “Bun-simt si cultura generala”. Nu sunt familiar cu principii de macro- sau micro-, nu sunt in stare sa ofer definitii pertinente pentru termeni economici de baza cum ar fi “inflatie”, “PIB” etc. De ce incep cu apologia asta? Ca sa nu va speriati.

Desi numele e funky-style, s-ar putea ca multi sa dea un pas inapoi atunci cand vad cartea asta. Si e normal sa fie asa. Nu de alta, dar ce mirean intr-ale business-ului ar tine o carticica pe noptiera care sa aiba de-a face cu studii de piata, formule economice aplicate si cate si mai cate alte asemenea parascovenii. Ei bine, eu mi-am luat inima in dinti si m-am aruncat cu capul inainte la, ce-i drept, sfatul lui taica-meu. Iar taica-meu nu mi-a dat niciodata sfaturi rele, mai ales cand vine vorba despre carti.

Carevasazica e digerabila cartea. De ce? Pentru ca, parafrazand premisa de la care pornesc autorii: daca morala propune o lume utopica, economia poate oricand explica lumea reala. Luand formulele alea de nu le stiu decat ei si aplicandu-le la niste situatii de viata care au fost, in mod arbitrar, cuantificate, un jurnalist si un economist, tizi imperfecti, se apuca si gasesc niste raspunsuri atat de logice si la indemana incat, citind, mai ca iti vine sa-ti cauti cusma de pe crestet si sa o dai nitel mai pe ceafa, ca poate asa se mai aeriseste niscaiva creier si incepi si tu sa vezi lucrurile atat de clar.

M-am gandit mult sa nu pun niciun fel de exemplu din exercitiile pe care le fac cei doi, dar nu am cum. Ca-s tare atractive. Asa ca, iata cateva intrebari la care ei gasesc raspuns: care este legatura dintre avort si reducerea criminalitatii? ; daca traficul de droguri este un business atat de banos, de ce mai bine de jumatate din traficanti inca locuiesc cu mamele lor? ; sunt parintii cu adevarat atat de importanti in educatia copiilor lor pe cat se crede? ; este culoarea pielii o cauza sau o prejudecata pentru succesul/insuccesul unei rase?

Singura hiba este ca aproape toate cazurile despre care vorbesc cei doi se petrec in America. Iar ce-i la ei se aplica destul de greu la noi. Fie insa si doar de dragul rationamentului, tot e o carte care sa merite citita. Va avertizez ca, daca va place asta mica, tot baietii astia doi au mai scris una, mai dolofana, pe aceeasi tema. Promit sa o citesc in curand si sa revin cu impresii. Deci da, ceaslovul aduna deja praf pe noptiera la mine.