Genul programului: “Thriller” legal

Actrița din Thriller din nou în tribunal, cu ocazia premierei 3D a videoclipului.

Pentru ăi de n-aveți chef și/sau timp de mișcat ochii pe rândurile ce urmează, varianta audio a articolului o găsiți pe YouTube și SoundCloud. Dacă vă place ideea asta, dați subscribe. Promit că le postez pe toate și audio. Și jur că mi-am comandat scule și am cumpărat soft ca să se audă mai bine. Sper ca de luni să sune profi.

Dacă era careva convins că încheierea procesului intentat de Quincy Jones moștenitorilor lui Michael Jackson marca sfârșitul acțiunilor din justiție contra răposatului King of Pop, ei bine, să nu mai fie! Actrița care a jucat rolul iubitei artistului în videoclipul “Thriller” e din nou în tribunal.

Zic “din nou” pentru că Ola Ray l-a mai dat o dată în judecată pe Jackson fix înainte să se prăpdească (el, nu ea), în 2009. Actrița pretindea că i s-ar fi promis un procent din drepturile încasate din acel scurt metraj care între timp a devenit un fel de Gioconda a videoclipurilor. Iar acel procent promis nu ar fi ajung niciodată la ea în buzunar. Moștenitorii lui Jackson au rezolvat treaba pe cale amiabilă atunci. Gura târgului vorbește de vreo 75 de mii de parai. Cică de atâta ar fi avut nevoie fata ca să stea potol.

Domnișoara Ray pretinde că i s-ar fi promis 2,5% din toate drepturile ce urmau a reveni videoclipului “Thriller”, dar că, până în acest moment, nu i s-ar fi achitat decât 200 de mii de dolari. Într-un interviu recent în Daily Mail, Ray zicea că, la vremea respectivă, era atât de fericită să apară în filmul Thriller (că e cam greu să-i zic clip), încât probabil ar fi acceptat să joace și pe gratis. Dar, cu toate astea, Michael chiar i-a dat un contract.

Se pare că actrița se pregătește de răzbel legal din nou, chiar dacă în 2012 treaba părea rezolvată. Motivul: premiera versiunii 3D a clipului “Thriller” în cadrul festivalului de film de la Veneția. Regizorul John Landis declarase că se apucă de treaba asta,  hă hăăăă, taman prin 2014 când, ghici ce? Numa’ ce-și rezolvase și el niște probleme legale cu moștenitorii lui Jackson legate de drepturile încasate de videoclip.

Ray spune că pe ea n-a întrebat-o nimeni nimic în legătură cu versiunea 3D de la Thriller. Cum s-a pomenit între reporteri, tăntica a și început: “Sunt extrem de furioasă, supărată și șocată. Când am auzit zvonurile despre o posibilă versiune 3D, l-am contactat pe regizor și i-am spus că trebuie să stăm de vorbă despre treaba asta. Dar el nu mi-a răspuns la mail. N-au încercat să mă contacteze, să negocieze, să nimic. Cam cum cred ei că pot face treaba asta fără să mă plătească?”

Avocatul actriței, Scott Cole pe numele său, a adăugat: “Domnișoara Ray a avut un rol principal în această producție antologică. Să o excluzi total de la drepturi în toți acești ani nu face deloc cinste amintirii lui Michael Jackson sau spiritului contractelor încheiate de el.”

Cine mă citește (și mai nou ascultă) știe că nu prea “o ard pă cancanuri”. Iar ăsta e la un pas mic de tot de un subiect care s-ar regăsi înghesuit între nurii pompați ai vreunei vedete de mucava din pagina “ț” a ziarului Fleoșc. Dar am zis să dau știrea asta cu un singur scop. Să nu uitați niciodată cât de important este să citiți contractul înainte să-l semnați. Și să nu-l citiți doar voi, ci să aveți și un avocat lângă. Dacă belicosul justițiar e temperat de experiența unui profesionist al industriei muzicale, cu atât mai bine. Că la noi în patrie, avocați specializați în industria muzicală nu-s nici pe departe atât de mulți pe cât ar fi nevoie.

Toată harababura asta  de proces de mai sus depinde de finalul ăla de frază în care X își cedează drepturile pentru toate “variantele de fixare cunoscute în prezent și care vor fi inventate în viitor”. Nu vă sună cunoscut? Atunci e jale. Puneți mâna și căutați contractul de l-ați semnat. Că jur că așa scrie.

Sursa: Complete Music Update

Sursa imagini: Zimbio

STAI, NU PLECA! ÎNCĂ...

Dacă-ți plăcu scriitura și vrei să mai afli ce-mi bubuie debla,
apasă butonu' de colea, te rog!