Fascinatia oricarui european pentru Orient este fascinatia omului care nu intelege si nu are cum intelege ceva. Suntem atat de fundamental diferiti noi si ei, incat nu cred ca vreodata globalizarea ne-ar putea nivela, oricat de greu si repetat s-ar apasa tavalugul ei pe grumajii nostri. A, exista cazuri de europeni transformati in asiatici si viceversa, dar cineva care sa le imbine pe amandoua nu prea exista. Asta desi secolul XX a reusit sa aduca nimfomania consumeurismului si in atat de superioara si inexpugnabila pana atunci Japonie.
Haruki Murakami este un autor imbibat de Occident, dat fiind faptul ca a tradus romane americane si a detinut, la un moment dat in viata lui, un bar de jazz. Urme de Truman Capote se vad in stilul lui cam peste tot. Cu toate astea, Murakami ramane japonez in esenta sa. Modul absolut firesc cu care fantasticul apare in actiunea romanului este de-a dreptul deconcertant. Ca de obicei personajul principal este un om mediocru, constient si pe deplin impacat cu propria mediocritate, a carui viata se schimba intr-o singura intalnire.
Cititorii de Murakami vor recunoaste elemente recurente gen Omul Oaie, Hotelul Delphin cel prafuit si mucegait, personajul misterios care are puterea de a face lumea sa se invarta prin niste resorturi secrete. Sfarsitul cartii este insa unul tipic japonez, in fata caruia noi, europenii ramanem la fel de tacuti si intrigati ca in fata celei mai mari opere de caligrafie asiatica. Stim si simtim ca avem in fata un lucru frumos, dar esenta frumusetii lui ramane in alta lume, pe care noi nu suntem in stare sa o percepem pentru ca pur si simplu nu ne-am nascut acolo.
Foarte interesanta cartea…Mi-ar placea sa colind Asia, dar nu stiu cum m-as descurca cu mancarea 🙂
:-))) Pai, stai linistita. Au si ei McDonald’s si Burger King. In plus, ai vazut, personajul principal traia pe baza de omleta si sandwichuri… Nu stiam ca-ti place Murakami… 😉
Dar nu imi place…am spus ca este interesant ceea ce ai scris tu acolo sus 🙂 despre acest Murakami…
Mooaamaa ce pofta mi-ai facut de o omleta, ma duc sa imi fac, serios!
Pofta mare! Ar trebui sa incerci totusi sa-l citesti. E fantastic. In sensul propriu al cuvantului…
Multumesc. O sa incerc sa citesc. Acuma ma preocupa sesiunea.
Bafta, atunci. Sa iesi cu bine!
Multumesc. Sper ca nu mi-ai urat bafta cum isi ureaza pescarii :)) Glumesc.
Repede, repede. Citeşte Dans Dans Dans. E continuarea acesteia 😉
Eşti fan Murakami sau e între primele tale lecturi?
@adriana Sunt anti-peste si anti-pescuit, dar, daca asta te face sa te simti mai bine, atunci “fir intins”. 😀
@cherrypick Been there, done that. Doar ca-mi pare rau ca le-am citit in ordine invers. De Murakami am mai citit, in afara de “Dans, dans, dans”, si “Iubita mea Sputnik”, “Cronica pasarii arc”, “In noapte”. Sunt aproape fan… 😉
Oh, neapărat să citeşti şi La Capătul Lumii şi în Ţara Aspră a Minunilor. Şi Kafka pe malul mării. Mi s-o părut cele mai faine ale lui (deşi mai am de citit Underground şi Cronica Păsării Arc). Într-adevăr, Murakami are un stil şi un farmec aparte.
how about “Memoirs of a Geisha” ? sau citesc eu literatura prea light??
@cherrypick Si eu am de gand sa citesc tot ce scrie el. Si mie mi se pare ca este intr-adevar altfel. Mai schimbam impresii. 😉 Acum sunt la Salman Rushdie, un alt preferat de-al meu.
@lorelei89 Marturisesc ca n-am citit cartea, dar am vazut filmul. Mi-a placut filmul, desi pe alocuri a fost oleaca lacrimogen.
mm..ca de obicei filmul mi s-a parut mult mai slabutz decat cartea si cu o actiune putin confuza, cam greu de urmarit. ultima carte pe care am citit’o “Colectionarul” mi s-a parut iarasi foarte buna
John Fowles! Intr-adevar. Foarte buna cartea. Incearca si Magicianul, de acelasi autor. Si orice-ai face, nu te opri vreodata din citit! 😉
mai am putin si termin cartea dans dans dans.subiectul cartii nu mi se pare interesant.cartea,mi se pare mie,atrage prin ideile exprimate,si anume “viata ca dans”.cum am spus,nu am terminat cartea,asadar nu-mi pot exprima in totalitate parerea.
Astept cu mare nerabdare sa-mi spui cum ti-a placut. Din punctul meu de vedere e una din cele mai tari carti de Murakami pe care le-am citit (cel putin pana acum).
de PADUREA NORVEGIANA nu a auzit nimeni, e preferata mea
ba chiar am si citit-o si mi-a placut foarte mult. E a doua carte de Murakami pe care am citit-o, dupa “Iubita mea, Sputnik”.