Deși negociez de niște ani buni contracte, prețuri și alte asemenea, recunosc că asta e doar a doua carte de profil pe care o citesc. Pe prima am găsit-o la Anca Lupeș în bibliotecă acum mai bine de 12 ani, în iulie 2007. E bun și blogul ăsta la ceva pân’ la urmă. Măcar așa există oareșce ordine cronologică controlabilă în viața mea.
De ce am lăsat 12 ani să treacă între două cărți pe această temă? Păi pentru că eu cred că negocierea este un meșteșug pe care îl deprinzi prin exercițiu mai abitir decât prin lectură. Citirea unei cărți de negociere nu te va pregăti câtuși de puțin pentru momentul în care, de cealaltă parte a mesei, stă un om care te privește în ochi și îți zâmbește oțelit în timp ce îți vâră lunga-i mână în buzunar. Doar întâlniri repetate (și pierdute) cu astfel de oameni te pot tăbăci și iuți îndeajuns de mult încât să faci față negocierilor. Cărțile citite te ajută abia după ce reușești să îți găsești sângele rece.
Harvard Business Review este, de fapt, o un fel de revistă care apare o dată la două luni la editura unviversității americane cu același nume. Subiectele pe care le abordează sunt diverse, iar nivelul publicației e cât să fie interesantă pentru studenții americani deștepți și bogați, de-și permit ei și-ai lor să intre la Harvard.
Dacă nu știi nimic despre negocieri, mi se pare un bun punct de plecare colecția asta de articole care au metoda de predare americană, care imediat ce ți-a enunțat un principiu din orice domeniu vine cu un exemplu care îți arată cum se aplică acel principiu în realitate.
E o recenzie total inutilă pe care o fac eu aici, pentru că probabilitatea ca o copie a acestei publicații să ajungă în mânile vreunuia dintre voi, cei câțiva cititori ai mei, se îndreaptă hotărât spre zero. Dar, dacă tot ați avut răbdare să citiți până aici, aș vrea să vă dau link-ul spre Harvard Business Review Online – unde găsiți tone de materiale extrem de mișto. Eu mi-am terminat free pass-ul la ei și m-am abonat deja. E informație sintetizată mișto și care se citește ușor. Alături de The Economist, Harvard Business Review reprezintă pentru mine modalitatea în care reușesc să înțeleg lumea în care trăim. Cred că reușesc.