Il Fenomeno – sau cum sa-ti bati joc de Adi Mutu

Sunt un om normal. Imi place sa ma uit la fotbal. Tin cu Steaua de vreo 24 de ani. Din cand in cand merg pe stadion. Cand joaca Romania ma isterizez alaturi de toata natiunea. Am iesit in strada, atunci, demult, cand nationala noastra juca genial si sunt pregatit sa ies in strada din nou vara asta. Ei, si cum Steaua a jucat aseara un meci transmis in direct de Kanal D, nu am putut sa nu aud promo-ul facut de comentator pentru imensul eveniment de televiziune ce avea sa urmeze: primul serial facut vreodata despre Adi Mutu. Curios nevoie mare, am ramas pe Kanal D, dupa cum probabil ca a facut o multime de alti barbati, mai mult sau mai putin frustrati de egalul tocmai consumat pe Ghencea.

Genericul de inceput, desi poate putin primitiv, mi-a placut. Grandios, cu mult auriu, cu ceva ce semana a imn patriotic pe fundal. Ok. Propaganda, Imi place. Sa se miste demult amortitul os patriotic in trupurile noastre mioritice. Si incepe.

Ce-a urmat a fost… NIMIC!!! Absolut nimic. Un serial care incepe cu un baiat gras (cine-o fi el?) la volanul unei masini mici de tot (a cui? cand? cum? de ce?) in care se suie Adi Mutu. De fapt ne prindem noi ca s-a suit, pentru ca la un moment dat ne dam seama ca e in masina, iar grasul conduce pe strazile Florentei, spre aeroport. Mutu se grabeste sa ajunga finca tre’ sa prinda avionul spre Romania. Grasul nu stie orasul, dar are GPS. Il mai ajuta si Adi, care se face de kklika, finca nu s-a prins ca grasu’ are GPS.

Cadre dezlanate, montaj aproape lipsa, camere amplasate prost, absenta oricarui fir logic, momente care ar fi trebuit taiate, pentru ca e clar ca Adi sau Consuelo se incurcasera in vorbe. De fapt niciodata nu se intampla absolut nimic. Astea au fost cele 24 de minute de documentar.

Exista doua explicatii in cazul acestui imens esec, acestui gunoi de televiziune. Prima: cei care au realizat acest serial sunt niste ageamii in meseria asta, care probabil ca nici macar la cea de-a doua teleiviune locala din Ciorogarla n-ar trebui angajati permanent si care, prin mijloace atat de specifice Fanarului turcesc, au ajuns sa puna mana pe o productie babana pe care reusesc cu ignoranta si ingenuitate sa o faca praf. A doua: echipa de realizatori este de fapt una care are un umor extrem de fin si care si-a propus sa arate cat de gaunoasa si cate de searbada este viata unui om ca Adi Mutu intr-un serial care incalca in mod voit si repetat orice fel de principiu de televiziune.

Daca a doua explicatie este cea valabila, atunci acest serial este intr-adevar o mare reusita. Insa i-as ruga in cazul aceste pe amicii nostri turci sa se scarpine oleaca sub turban si sa se gandeasca sa vanda serialul asta la TVR Cultural, unde niste oameni culti ar putea rade de umorul subtil care radiaza din ceea ce se intampla acolo. Daca prima explicatie este cea valabila, atunci amicii nostri turci se pot scarpina sub turban oricat vor ei, singurul efect fiind o albire treptata a umerilor. Pentru ca inseamna ca ei nu stiu absolut nimic despre cum ar trebui sa-si protejeze calitatea programelor. Pesches-pesches, da’ nu in emisiune de prime-time cand tot barbaul roman ragaie a Bergenbier si crantane mai departe seminte in dinti asteptand o mare productie de televiziune, nu un documentar rough-cut din care creierul lor obosit nu intelege mare lucru.

Adi Mutu este cu siguranta un simbol al Romaniei, intr-un moment in care noi avem mare nevoie de simboluri, altele decat Mailat sau cohortele de tigani care bantuie pe drumurile Italiei si Spaniei. Adi Mutu este un idol si poate fi folosit ca atare, pentru ca a avut taria sa o ia de la capat cand nimeni nu-i mai acorda vreo sansa vreodata. Kanal D (excelent nume… Kanal…) a reusit intr-o jumatate de ora nu arate NIMIC important! NIMIC!

Ma intereseaza episodul 2? Deloc. N-am fost niciodata mare fan Mutu. Insa il respect pentru ceea ce a devenit in momentul asta. De-aia n-am sa ma mai uit. Prefer sa-l vad in teren. Iar documentarul… astept sa-l faca Discovery.

  1. Sirg 23 April 2008
  2. evelynne 23 April 2008
  3. danfintescu 23 April 2008
  4. lorelei89 23 April 2008
  5. buciu 23 April 2008
  6. adriana 23 April 2008
  7. danfintescu 23 April 2008
  8. adriana 23 April 2008
  9. m. 23 April 2008
  10. m. 23 April 2008
  11. danfintescu 23 April 2008
  12. Silent enigma 23 April 2008
  13. adriana 23 April 2008
  14. adriana 23 April 2008
  15. ladydy_cool_90 23 April 2008
  16. Daniela_MS_Moldova 23 April 2008
  17. cristina karma 24 April 2008
  18. cristina karma 24 April 2008
  19. ADeea 25 April 2008
  20. cristina karma 25 April 2008
  21. danfintescu 25 April 2008
  22. cristina karma 29 April 2008
  23. danfintescu 29 April 2008

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.