Pe Vlad l-am cunoscut anul trecut la cursul de Industria Muzicală Explicată, ținut de Anca Lupeș. Mărturisesc că nu auzisem de trupa lui până atunci și mărturisesc că nici până în ziua de azi n-am avut ocazia să-i văd “la treabă”. Dar sunt sigur că până la urmă se va întâmpla și asta. Vlad Dulea e un tip extrem de simpatic, extrem de deschis la minte, gata oricând să te ajute cu orice ai avea nevoie. În plus, Vlad are multe afaceri de care se ocupă cu mult spor și, dacă aveți nevoie de sfaturi pe online, el e omul cu care să luați legătura. Poate că nu mă credeți, da’ io am argumentele la mine: Vlad este unul dintre asociații de la Kooperativa 2.0. Atât am avut de zis.
Acum ceva vreme s-a iscat o întreagă tevatură legată de trupele de coveruri, de abundența lor și, mai ales, de viitorul sumbru pe care îl au concurenții de talent show care par să nu-și dorească altceva decât să se așeze țanțoși în fruntea unei trupe de coveruri și să cânte la nunți. Am făcut atunci un triplu interviu cu soliștii a trei din cele mai cunoscute și vechi formații de coveruri din România. Și mi-am dat seama că există o confuzie frecventă și destul de importantă, pe care multă lume o face din neștiință: cea între o trupă de nunți și una de coveruri.
Și uite-așa mi-am adus aminte de amicul Vlad Dulea, care mă surprinsese la curs declarând că ei și-au propus să devină cea mai tare trupă de nunți din România. Și au și reușit: dacă ai nunta spre sfârșitul lui 2018, s-ar putea să mai prinzi vreo dată liberă la Trupa Atelier. L-am luat la întrebări, ca să lămurim problema și diferențele, iar Vlad, săritor cum îl știu, mi-a răspuns repede și bine:
1. De ce exista între oamenii de muzică români un oarecare dispreț față de cei care cântă la nunți?
Vlad: Probabil că există o idee preconcepută cu privire la calitatea actului artistic al unei formații de nunți. Noi am transformat această preconcepție într-un avantaj. Lumea nu se așteaptă la un act artistic atât de complex și de elaborat în cadrul unei nunți. În cazul nostru, de aici apare mereu și elementul surpriză. Lumea este surprinsă atât de calitatea interpretării, cât și de complexitatea repertoriului.
2. Trupa Atelier și-a propus de la bun început să devină cea mai tare trupă de nunți din România. De ce?
Vlad: Nu a fost chiar de la bun început, dar, la un moment dat, a devenit o decizie pe care ne-am asumat-o. De atunci ne-a fost mai ușor să înțelegem și ce avem de făcut pentru asta.
Am intrat pe un teritoriu ciudat. În România, aproape toți artiștii cântă la nunți, dar pare că nimeni nu vrea să recunoască asta. Noi nu numai că ne-am asumat acest lucru, dar ne-am făcut un țel din a deveni cea mai bună trupă de nunți. Când suntem pe scenă la o nuntă ne dorim cu adevărat să fim acolo, iar mirii și invitații lor simt asta.
3. Voi v-ați simțit vreodată ținta disprețului unor colegi de breaslă care v-au privit de sus pentru că voi ați ales să fiți trupă de nunți?
Vlad: În mod direct, nu. Dimpotrivă. Ne-am întâlnit la nunți cu artiști consacrați, mult mai titrați decât noi și de fiecare dată ne-au felicitat pentru tot ceea ce facem.
4. Care e cea mai mișto chestie la o trupă de nunți?
Vlad: Ca muzician, cea mai mișto chestie este provocarea de a aborda genuri muzicale de multe ori foarte diferite. Iar ca entertainer, cea mai mișto chestie la o trupă de nunți este faptul că reușești să faci să se simtă bine, în același timp, oameni de la 20 până la 70 de ani și la final te felicită toată lumea.
5. Care e diferenta între o trupă de nunți și una de coveruri?
Vlad: Cred că principala diferență o reprezintă eterogenitatea publicului. O trupă de nunți se adresează unui public cu așteptări muzicale diferite. Publicul la o nuntă este mai eterogen, poate fi de la 20 la 70 de ani și vine din zone și pături sociale diferite. De partea cealaltă, trupele de cover sunt axate, de obicei, ori pe un gen muzical ori pe un tip de locație (club, de exemplu). Din acest motiv, în cazul acestora din urmă vorbim de un public un pic mai omogen.
6. Pe ce criteriu vă alegeți repertoriul?
Vlad: Când alegem o piesă pentru repertoriu, în primul rând trebuie să se poată dansa pe ea și să fie ușor de recunoscut de cât mai multă lume. Apoi alegem piese astfel încât să satisfacem cât mai multe gusturi. Cântăm de la hituri lansate în ultimele luni până la evergreen-uri și șlagăre consacrate. Integrăm în programul nostru momente de muzica populară, dar avem și un moment separat de folclor autentic românesc.
7. Care sunt greșelile pe care voi le-ați făcut la inceput? (întreb asta că poate reușim să-i facem pe alții să le evite)
Vlad: Cam un an de zile, până să luăm decizia de a deveni exclusiv trupă pentru evenimente private și corporate, cântam și în cluburi. Cred că asta a fost o greșeală pe care aș fi vrut să o corectăm mai repede. La un moment dat am realizat că sunt două tipuri diferite de public și e greu să devii cel mai bun pentru unul dintre ele când încerci să le satisfaci pe amândouă. Și nu e vorba numai despre repertoriu, ci și despre ținuta vestimentară. Nu poți să construiești o imagine coerentă când apari într-o seară pe scenă în tricou și blugi iar în altă seară la cămașă și sacou. Cum te poate asimila publicul?
8. Atunci când primiți o solicitare într-o dată in care voi sunteți ocupați deja, recomandați pe altcineva?
Vlad: Există câteva trupe în care noi avem încredere că pot susține un program complet pentru o nuntă și, dacă sunt disponibile pentru data respectivă, le recomandăm.
9. Cum ar trebui să fie trupa care să fie recomandată de voi cu toata încrederea? Care sunt principalele calități de care e nevoie?
Vlad: Principalele calități de care ținem cont când recomandăm o altă trupă sunt, de fapt, calitățile care ne-au transformat pe noi în ceea ce suntem azi: seriozitatea, componența stabilă și repertoriul variat. Seriozitatea este evident de ce este importantă. La fel și repertoriul variat (am explicat în răspunsurile anterioare). Un lucru la care foarte puțini se uită, în schimb, dar care pentru noi este extrem de important este stabilitatea componenței trupei. În cazul trupelor de cover de club rezervarea pentru un eveniment se face cu puțin timp înaintea evenimentului, câteodată cu cel mult câteva luni înainte. La o trupă de nunți, în schimb, vorbim de cel puțin un an de zile înainte. De aceea este important să fim siguri că acea trupă va avea și peste un an aceeași componență pe care mirii o văd acum și care reprezintă, de fapt, motivul pentru care o aleg.
10. Ai vreun regret că n-ai ales un alt traseu pentru trupa Atelier?
Vlad: Nu. Niciunul. Cred atât de tare în acest proiect, încât realizez că niciun alt drum nu ar fi fost mai potrivit pentru acestă trupă decât acesta. E ca și cum pentru asta am fost făcuți.