Jeroen Brouwers – “Rosu Ucigas”

Cartea asta a ajuns in posesia mea intr-un mod foarte fericit. Dar atunci cand am primit-o, mi-a fost inmanata ca un totem damnat. Nu-mi amintesc exact cuvintele, insa ele au sunat fatidic. Am auzit ceva de genul… “Ia-o! Eu oricum nu o mai deschid niciodata!”. Am primit-o de la cineva a carei competenta literara o admir si tocmai de-asta m-am apucat sa rationez: n-ar avea de ce sa-mi dea o carte proasta. Dar daca nu-i proasta… atunci de ce sa promiti ca nu o vei mai deschide niciodata?

Hotarat lucru, nu e o carte proasta. Este, insa, o carte ingrozitoare si ingrozitor de urata. Olandezul asta ia toata mizeria stransa sub presul vietii lui si o arunca in randuri direct in ochii cititorului, care se maresc de groaza sau se micsoreaza de scarba. Asta pentru ca Brouwers si-a petrecut cei “sapte ani de-acasa” intr-un lagar de concentrare japonez, impreuna cu mama, sora si bunica, plus sute de alte femei si copii. Ororile pe care le-a trait sunt relatate cu ochi de copil. Inocent si jucaus. Printr-un miracol a supravietuit. Printr-un miracol si mai mare, psihicul lui era cat de cat intreg. Totul s-a rupt, insa, in momentul in care singura lui legatura cu orice, colacul sau de salvare, celalalt membru al echipei de doi, MAICA-SA, l-a tradat. L-a parasit atunci cand totul trecuse. L-a dat la internat. Asa a interpretat copilul gestul mamei. Si n-a iertat-o niciodata. Nici pe sine nu s-a iertat, pentru ca n-a iertat-o.

Cu totii avem unghere intunecate ale mintii in care bajbaim cu frica si timiditate. Unghere in care nu lasam niciodata pe nimeni sa intre. Colturi care pe altii i-ar infricosa. Puncte de umbra deasa care, daca se intind pot duce la dezechilibru. Jeroen este un om dezechilibrat, care lasa sa-i curga cuvintele precum puroiul dintr-o rana. E un om insingurat, amortit, cu aceleasi cateva vise bolnavicioase, cu amintiri oribile, care isi arata goliciunea scarboasa intr-o carte care te tine legat de ea cu brate buboase si puturoase, cu fascinatia pe care doar frumosul absolut sau uratul absolut o pot exercita.

  1. Alexa Hb 26 March 2011
  2. Mirela 27 March 2011
  3. danfintescu 27 March 2011
  4. Andy 28 March 2011
  5. danfintescu 28 March 2011
  6. Andreea 28 March 2011
  7. danfintescu 29 March 2011
  8. Andy 30 March 2011
  9. danfintescu 4 April 2011
  10. cristina s 25 April 2011
  11. cornelia 3 November 2012

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.