John Fowles – Turnul de abanos

Carte citita in vacanta, cu mintea libera de stress, pe malul marii sau pe marginea piscinei. Sunt 5 nuvele, foarte diferite intre ele. Toate (cu o exceptie, poate) reprezentative pentru Fowles.

Turnul de abanos – un fel de Magicianul pe scurt. Un artist batran si retras, care traieste intr-un menage a trois ciudat construit. Un adulter neintamplat, multa incordare.

Eliduc – traducerea unei vechi legende celte, cu o scurta introducere. Singura nuvela care pare ca nu prea apartine lui Fowles. Prezentata doar ca sa ne arate cat de vechi sunt arhetipurile relatiilor interumane. Este vorba despre un cavaler care se indragosteste de o alta femeie, desi ii jurase credinta sotiei sale. Limbajul este pastrat cat mai aproape de original. Legenda nobila.

Sarmanul Koko – un scriitor se retrage la tara ca sa-si termine o carte. In prima noapte petrecuta in casa unor prieteni, in care nu se afla decat el, il calca hotii. Mai precis unul singur. Conflictul etern dintre intelectualii rafinati si oamenii de jos, imposibilitatea comunicarii, frustrare. Cireasa de pe tort: hotul este marxist, propovaduieste filosofia proprietatii comune. In cele din urma are acel act de cruzime gratuita atat de prezent la tortionari.

coperta_17322.jpg

Enigma – o nuvela aporape politista, despre disparitia unui respectabil politician britanic. Prea respectabil. Enigma ramane, insa din ea se naste o poveste de dragoste.

Norul – cea mai apropiata de stilul lui Fowles. Incepi din miezul lucrurilor, fara sa stii exact relatiile dintre personaje. Trebuie sa ghicesti, sa iti dai seama din franturi de conversatie, din gesturi. Geniala nuvela!