Johnny Depp in Wonderland

Tim Burton si Johnny Depp sunt cu siguranta facuti unul pentru celalalt, la fel cum cel mai bun actor al lui Woody Allen este Woody Allen. Alice in Tara Minunilor este un basm pe care l-am citit o singura data, dar pe care l-am ascultat pe o caseta cu povesti la casetefonul Philips al matusii mele Ligia de atatea ori incat la 5 ani il stiam pe dinafara. Ba, cred ca daca ma straduiesc un pic, si acum, 26 de ani mai tarziu, imi mai aduc aminte o replica – doua.

Atunci, la 5 ani, nu discerneam de ce basmul asta e altfel decat celelalte. Nu-mi dadeam seama de absurdul, de ironia fina pe care Lewis Carol le-a strecurat acolo pentru parintele care citeste basmul copilului sau. Ei bine, de-asta atunci cand m-am dus la film, desi era Tim Burton, desi il aveam pe palarierul Depp, mi-a fost putin frica. Dar mi-a fost frica degeaba. Filmul este excelent. Este exact ce ar trebui sa fie: un galop liber al unei imaginatii bolnave.

Doar ca… desi e cu Alice in titlu, Mia Wasikowa se pierde undeva la limita dintre fad si recuzita. E un film in care totul se intampla in jurul palarierului nebun, care are toate ingredientele “deppiene”: umor absurd, grimase violente, privire sexy-pierduta, gesturi compuse din cioburi de comedia-del-arte si neindemanare studiata, sensibilitate ranita de geniu pustiu. Nu zic ca nu mi-a placut, pentru ca as minti cu nerusinare. Spun doar ca, la un moment dat, lumea se va satura de acelasi Johnyy Depp care schimba doar machiajul si pastreaza jocul indiferent de rol: Edward the Scissorman, Jack Sparrow, Imaginarium Tony, Sweeny Todd, Willy Wonka, chiar si Don Juan sau Axel Blackmar (Arizona Dream)… toate roluri pe acelasi calapod. Si nu ca n-ar putea Depp sa joace altceva… pentru ca poate.

Replica de tinut minte: “Off with his head”

  1. RalucaEA 8 April 2010
  2. Silent Enigma 9 April 2010
  3. mei 9 April 2010
  4. danfintescu 12 April 2010
  5. Sinziana 21 April 2010
  6. danfintescu 26 April 2010
  7. Rose 6 July 2010
  8. danfintescu 11 July 2010

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.