Jonathan Feist – “Project Management for Musicians” (recenzie)

De fapt, titlul e mai lung: “Project Management for Musicians: Recordings, Concerts, Tours, Studios, and More (Music Business Project Management)”

Sincer, nu mai știu cum am găsit coșcogea titlul, însă cel mai probabil că mi-a fost sugerat de Amazon prin algoritmii lui deștepți care s-au prins că eu mănânc cărți de music business pe pâine. Da’ când l-am citit recunosc că m-a umflat râsul. Să vă explic de ce:

Eu sunt copil de ingineri. Ai mei, oricând făceau un plan de bătaie legat de orice pe lumea asta, luau un creion și o foaie de hârtie și făceau liste, listuțe, desene și scheme. Eu, față de ei, sunt un artist total dezordonat. Ei bine, în industria muzicală, în ăști aproape 20 de ani pe care îi am într-însa, am băgat de seamă că eu sunt inginerul. Față de artiști mai treacă-meargă, că e normal ca ei să fie în alte sfere decât noi, bieți muritori netalentați. Da’ să vedeți ce de povești cunosc despre oameni de afaceri care habar n-au unde sunt, încotro se îndreaptă și ce ar trebui să facă atunci când ajung acolo unde și-au propus.

Așa că eu unul am zis că o să citesc cartea asta și o să mă prăpădesc de râs mai ceva decât dacă aș fi citit un ghid de bronzare pentru urși polari. Cum să înveți o industrie esențialmente dezordonată să se organizeze?! Drept să vă zic, e subțirică din punct de vedere conținut. Adică, dacă ai citit măcar o carte de business serioasă la viața ta, ăsta e abecedar de project management.

Dacă însă asta e prima dată când gândul că s-ar putea să fie nevoie, ca artist independent sau ca om din industria muzicală, să citești despre cum e să organizezi un proiect, cum să ții lumea implicată, cum să-ți atingi scopul și cum să închizi acel proiect, cartea, cu titlu atât de lung că mai bine scriu perifraza asta decât să-l repet, e aur curat. E cel mai bun loc din care să începi să te organizezi.

Recunosc că am fost nedrept cu domnul Jonathan Feist, care lucrează la Berklee Press pe postul de redactor șef. El abecedar a vrut să scrie, nu carte pentru absolvenți de facultate de management care chiar au dat pe la cursuri. Și aș vrea să-i mulțumesc pe această cale pentru faptul extrem de important de a-mi fi îmbogățit lista de lecturi viitoare cu vreo 4-5 titluri. Plus unul pe care l-am devorat și care mi-a schimbat radical modul de a-mi organiza munca și despre care voi scrie când i-o veni rândul. Că-s tare în urmă la recenzii anul ăsta.

Nenea Feist are niște diagrame în carte care în varianta de Kindle sunt un pic mai greu de înțeles așa că, dacă aveți bafta intergalactică de a da peste un exemplar pe hârtie, sunt sigur că o să le înțelegeți mult mai bine decât mine. În românește, cartea asta?! Bahahahahaha!

Dacă n-aveți baftă, atunci o găsiți pe Kindle aici.