Mastering the Music Business 2.0

De data asta n-am să mai pot povesti în amănunt despre ce s-a întâmplat la MMB 2.0 din două motive, unu’ mai important decât celălalt. Am să încep cu celălalt: este un exercițiu de obiectivitate pe care cu siguranță nu l-aș putea duce la capăt, pentru că am pus o halcă zdravănă de suflet în organizarea, prezentarea și moderarea acestei conferințe. Obiectivitatea mea s-a evaporat și Mastering the Music Business îmi e tare dragă. Primul motiv: nu știu cum s-a văzut din sală, fiind mult prea cu mintea simultan în șaișpe colțuri pe scenă.

Am ajutat cât am putut la organizarea evenimentului, însă partea care m-a implicat cel mai mult pe mine (și recunosc că mi-a și plăcut foarte tare) a fost prezentarea vorbitorilor și moderarea tuturor discuțiilor care au avut loc pe scena de la Culturadata. Am vorbit despre toate aspectele industriei, de la vânzarea de merch până la platforme digitale de sync licensing și vă rog să mă credeți pe cuvânt când vă spun că neuronii mei au făcut eforturi imense să reziste la asemenea hal de maraton.

Mă bucur foarte mult că au fost mai mulți participanți decât anul trecut, însă gustul amar n-a dispărut de tot. Casele de discuri majore au avut prezențe fugitive, iar lucrul ăsta s-a întâmplat doar în momentele în care aveau un interes direct. Mulți dintre artiștii care în timpul anului îmi scriu cu o căpiță de nelămuriri au lipsit. Și e păcat, pentru că ar fi aflat cu siguranță răspunsuri la niște întrebări pe care nici măcar nu știau să le adreseze încă.

La fel de fericit sunt de succesul pe care l-au avut workshop-urile. Unul neașteptat de noi, unul care ne obligă ca, la MMB 3, ele să fie mult mai atent organizate și programate.

Tot la capitolul “noutăți” a fost și partea de de showcase-uri. Astea-s niște drăcovenii destul proaspete la noi în patrie, de nu prea știe lumea cu ce se servesc. Ideea este, totuși, simplă. Atât de simplă, încât la Budapesta există un întreg festival de showcase-uri despre care ne-a vorbit la Mastering the Music Business Daniel Somlo, unul dintre organizatori. Un “arată-ți lada” de-ăsta este, după cum îi zice și numele, un moment în care o trupă arată de ce e în stare pe scenă în fața unor oameni la care, în mod normal, n-ar prea avea cum să ajungă de obicei. Noi am avut câte cinci trupe (între care și trupe din afara României) și câte un special guest. Deși oamenii care au asistat la concert au fost puțini, a contat foarte mult cine erau ei. Doar nu în fiecare zi ajungi să cânți în fața unor reprezentanți de la Music Gateway, Tunecore, UnLimited Media, bașca manageri de top și promoteri de festivaluri din patria noastră.

Poate că vă biruie scepticismul și bombăniți deja mărunt în barbă că din chestiile astea nu iese niciodată nimic. Ei, iaca, iese! Larisa, o artistă foarte tânără, aflată la început de drum, a fost văzută în cadrul showcase-ului MMB și a fost inclusă în lineup-ul de la Mamaia Street Food – On Tour. Ba din câte am înțeles, “Agenția de vise“, care o reprezintă pe Larisa, este în negocieri avansate cu un alt festival care o dorește pe scenă. Păi să nu ne tresalte sufletele de bucurie și mândrie că se întâmplă chestii de-astea?

Dar cea mai mare fericire a mea a fost de a descoperi între participanții de anul ăsta multe fețe pe care le-am văzut și anul trecut. Oameni care și-au dat deja seama cât de important este să fii la curent cu tot ce se întâmplă acum în industria muzicală. Iar între fețele noi, m-am bucurat să văd că s-au numărat și vreo 4 dintre participanții la “PiM – punctul pe industria muzicală“, workshop-ul organizat de mine în Cluj-Napoca și Timișoara anul ăsta.

Știu că au fost chestii care n-au funcționat perfect, dar una peste alta noi, cei care am organizat Mastering the Music Business 2.0, suntem fericiți. Îi mulțumesc încă o dată din tot sufletul meu Ancăi Lupeș pentru că s-a gândit colaborăm la acest proiect și pentru că mi-a dat ocazia ca, în sfârșit, să lucrez împreună cu niște oameni pe care îi cunoșteam (din auzite cel puțin) și pe care îi admiram: Carina Sava (Agenția de vise), Codruț Dumitrescut, Iulia Pop, Cosmin Ionescu (Overground Music).

Am citit sfârșitul articolului pe care l-am scris anul trecut despre MMB și m-a cam pufnit râsul. Eram foarte supărat pe cei care n-au venit. În idealismul meu de pe vremea aia, mi s-a părut groaznic să nu fie toată industria muzicală prezentă. Așa că i-am bumbăcit pe cei ce n-au venit de nu s-au văzut. Un an și jumătate mai târziu, cu aproape un an de experiență ca freelancer, sunt mult mai relaxat. Astfel încât voi încheia într-o ușor altă notă: dacă aveți chef, ne vedem și anul viitor la Mastering the Music Business. Că noi ne-am apucat de treabă deja.

sursa imagini: Anca & Adrian Coleașă