În variantă audio găsiți articolul pe YouTube, SoundCloud și iTunes.
Jur că nici nu știu de unde să încep. Să mă scald în nostalgia amăruie a lui “ce zboară timpul”? Să mă entuziasmez de cât de mult a crescut proiectul ăsta de la un an la altul? Sau să mă bucur copilărește că fac parte din asemenea inițiativă frumoasă și nebunească?
Cred că mai bine ar fi să nu o ard deloc personal de data asta și să va explic de ce MMB 2018 este un loc unde poți primi ajutor real, palpabil, direct pentru proiectul tău. Am să mă emoționez, totuși, dintr-un singur punct de vedere: industria muzicală reușește să treacă peste prejudiciile genului muzical nu doar din punctul de vedere al organizatorilor, care vin din sfere destul de diferite ale jocului, ci și prin asocieri de vorbitori în paneluri, prin workshop-uri, prin showcase-uri. Asta e o luptă pe care eu personal o duc de mult timp și sper că Mastering the Music Business să fie o dovadă vie că ura între genurile diferite ale aceleiași industrii muzicale face foarte mult rău și e doar o dovadă de imaturitate a celor ce, în loc să lucreze împreună, aleg să-și dea la gioale cu vorba sau cu fapta.
Boooon! Să luăm acum pe rând la puricat bunătățile pe care le are pregătite pentru voi MMB 2018:
Listening Sessions
Asta e o premieră, cel puțin în conferința noastră. Avem niște oameni care au avut succes în domeniul producției muzicale (fiecare pe felia sa, evident), care au fost de acord să vină la București (unii din ei de destul de departe) și să asculte piesele la care lucrați voi. După ce le ascultă, ei vă vor oferi o scurtă sesiune de consultanță. Adică vă ofertă gratuit, timp de câteva minute, acces la inteligența, talentul și experiența lor.
Eu cred că ar fi taman nimerit să aduceți cu voi piesa aia încă nelansată. Aia de la care sperați marea cu sarea. Pentru că, deși poate ideea e acolo și e genială, s-ar putea să-i lipsească fix chichița aia microscopică în stare să facă diferența între multivisatul succes etern și încă un cântecel peste care se așterne, cruntă, indiferența.
Oamenii care au fost de acord să își ofere urechile, creierele și experiența astfel încât să devenim cu toții mai buni sunt:
Dan Byron – un om pe care eu îl admir imens pentru sinceritatea năucitoare pe care o manifestă cu o constanță dementă, dar și un muzician care are la activ ani petrecuți într-unele din cele mai sofisticate trupe ale patriei: Urma, Kumm, byron. În “timpul liber” Dan scrie muzică pentru seriale HBO, filme, piese de teatru.
Alex Cotoi – eu l-am cunoscut pe vremea când cânta la chitară în trupa emisiunii Megastar. Râdeam mult cu Cotoi pe acolo, prin platou. Da’ nu e doar un chitarist mare. Succesul lui a fost definit cu statuia aia în fața căreia n-are nimeni ce să mai cârtească: Grammy pentru un album la care a colaborat cu Pitbull, Wisin și Mohombi. În rest, numa’ nume de nu le știe nimeni: Carla’s Dreams, Alexandra Stan, David Bisbal, Faydee și mulți, da’ muuuuulți alții. În 2017, 6 din cele mai șmechere 10 piese ale topurilor românești au fost scrise (și) de Cotoi.
Matt Lawrence – este un producător care a lucrat cu toți ăia grei ai lumii. Nume care definesc genuri muzicale (U2, Stereophonics, Annie Lennox) au trecut prin “butoanele” lui Matt. A câștigat și el un Grammy, între multe alte premii. Pe Matt am avut plăcerea să-l cunosc și să stau de vorbă cu el la Budapest Showcase Hub anul trecut. E un om extrem de mișto, de prietenos, de modest.
James Lewis – celălalt producător muzical care vine de acolo de unde “se dă ora exactă în muzică”, adică din U.K., are la activ colaborări cu unii din cei mai mari artiști ai prezentului: Rudimental, Clean Cut Kid, Clean Bandit și Lykke Li. Specialitatea lui pare ca fi mixajul, o artă care la noi e atât de fină, încât mulți nici măcar nu o iau în seamă.
Versus (Alex Mihulin) – unul din românii mari în muzică, dar relativ necunoscut în România. Omul compune muzică de trailer pentru blockbustere de la Hollywood. Muzica aia de te lipește de scaun la cinema, aia de la “Captain America”, “Batman: Arkham Asylum” sau ” The Hunger Games: Mockingjay Part 2″? Alex a compus-o!
Eu chiar nu văd ce ar mai fi de zis. De participat poate participa oricine, cu condiția să vă fi cumpărat deja bilet la MMB (măcar la conferință, în 20 și 21 martie). După ce ai beletu’n buzunar, trimite tu binișor o piesă (un link de YouTube sau Soundcloud – nu piese atașate mailului) pe adresa ask@masteringthemusicbusiness.ro cu subiectul ‘Listening Sessions’ până la data de 12 martie 2018.
În corpul mailului adaugă și numele persoanei care înscrie piesa și care va participa la audiții. Până pe 15 martie vom anunța care sunt piesele alese pentru a fi audiate.
SHOWCASES
Aci nu vă bat prea tare la cap, pentru că listele s-au închis deja. Altceva decât să vă zic că ați face bine să veniți la Expirat în 20 și 21 martie, la ceas de seară, nu prea am a face. Căscați ochii și urechile la cine cântă pe scenă, dar aruncați un ochi și prin public. Promit că veți vedea agenți de booking de la venues și festivaluri importante din patria noastră, dar și de prin alte locuri.
Să vă mai zic că, în urma showcase-urilor de anul trecut, am avut câțiva artiști care au prins niște festivaluri? Iaca, s-a scris și articol pe tema asta.
WORKSHOPS
După succesul nebun și înghesuiala fulminantă de anul trecut, ne-am hotărât ca anul ăsta să avem o zi întreagă în care să se întâmple doar workshops. Aveți lista completă aici. Ideea e că locurile sunt limitate și că ați face bine să vă gândiți din timp care vă interesează, astfel încât să nu vă pomeniți că ați rămas pe dinafară fix la workshop-ul pe care abia îl așteptați.
CONFERINȚA
De ea sunt cel mai mândru. A crescut, precum Prâslea, într-un an cât alții în 10. Numărul de speakeri este muuult mai mare decât anul trecut. E atât de mult mai mare, încât am fost nevoiți să programăm anumite conferințe în paralel, că altfel ne prindea vara și noi încă dezbăteam. Vom reveni foarte curând cu programul exact al conferinței. Până atunci, aveți speakerii confirmați până în acest moment aici.
Bilete? De aici.
Ne vedem la Mastering the Music Business!