“Mihai preda” – Psihotrop a făcut din BAC piese de RAP

Psihotrop lansează azi primele cinci piese din campania “Mihai preda” – o campanie care transpune programa de BAC la literatură română în piese rap.

Acum aproape un an, într-o zi frumoasă de primăvară târzie, mă plimbam împreuna cu Psihotrop și Costin prin partea veche a Constanței. Abia începeam lucrul împreună. Discutaserăm o mulțime despre ce era de făcut, iar ei îmi tot povesteau despre rap underground, o parte a industriei cu care nu avusesem cine știe ce treabă până atunci. Ăla a fost momentul în care Mihai (Psiho) mi-a zis în treacăt despre o idee de-a lui, o idee așa… Pur și simplu.

M-am înflăcărat instantaneu. Am început să vorbesc, să plănuiesc, să analizez. Oamenii ăia doi mă priveau cu un amestec de amuzament, curiozitate și poate și un pic de spaimă. Mă transformasem. Repetam aproape obsesiv: asta e o idee mare.

Pentru Mihai ideea era una între multe altele. Costin nu îi dăduse prea mare atenție până atunci. Pe mine, însă, m-a vrăjit instantaneu. De atunci și până acum ea a trecut prin multe transformări. Dar este. Există.

Psihotrop lansează azi “Mihai preda” – toată programa de literatură română pentru bac transpusă în piese rap. Munca lui și a lui Bugales, producătorul beaturilor, a fost imensă. Ei n-au tratat proiectul ăsta ca pe o serie de comentarii de pus pe beat, ci au făcut mult mai mult de atât. Au inventat niște piese rap pe subiect dat, piese care să conțină suficient de multă informație încât să ajute generația care dă anul ăsta BAC-ul și, dacă nu schimbă ăștia iar radical programa, încă vreo câteva generații să treacă onorabil de o parte a probei scrise la limba și literatura română.

“Mihai preda” a avut parte de mult ajutor. Munca de șoricel de bibliotecă a Isei – cea care a sintetizat materia în porții ușor digerabile pentru rap, Costin – ca de obicei responsabil pentru tot ce-i vizual în ceea ce-l privește pe Psihotrop, Tudor (Moving Records) –  care a acceptat fără o clipă de ezitare să ne ajute cu mixul și masterul pieselor și Kiss FM – care a zis da din secunda în care am început să povestesc, timid, despre ce e vorba, încă înainte să existe vreo piesă scrisă măcar, doar văzând de ce-i în stare Psihotrop pe scenă și auzind conceptul.

Evident că meritul cel mai mare îl are Mihai Preda, adică Psihotrop, care în timpul liber este elev într-a “douășpea”. E greu să faci ceva nemaifăcut, în 2017, când au trecut atâtea mii de ani de când nu mai e nimic nou sub soare. Dar el a reușit nu doar performanța de a duce proietul ăsta până la capăt, ci și pe cea (mult mai importantă după umila mea părere de fanager) de a transforma niște plicticoșenii fade în chestii ușor digerabile. Te poți distra învâțând pentru BAC.

Azi, începând de acum, de la ora 10:00, Psihotrop lansează primele cinci piese ale campaniei “Mihai preda”. Câte una la două ore.