Mihail Bulgakov – “Ouăle fatale” și “Diavoliada”

bulgakov

Am citit, așa cum se cade, “Maestrul și margareta” în furioasa mea adolescență de care mă simt azi cu atât mai îndepărtat cu cât încercările de a-mi aduce aminte chestii din cărțile citite pe vremea aia sunt mai frecvent încununate de un dureros eșec. Deci da, nu-mi amintesc mare lucru, drept pentru care o voi reciti. Și uite-așa mi-a venit ideea de a relua din când in când una din cărțile citite pe vremea aia, întru reîmprospătarea memoriei și compararea trăirilor. Da, recunosc: am o listă a cărților citite din 1995 și până acum. De maniac ce sunt!

Bulgakov e un fel de megamix. Nu biscuiții ăia în cutie rotundă împărțită-n sferturi, ci de-ăla muzical, în care se amestecă mai multe hituri de-alea mari. Uite-așa mi s-a părut mie: că în rândurile lui Bulgakov s-ar vedea cam ce s-ar întâmpla dacă Orwell, Nabokov și Kafka s-ar așeza la o masă unde ar bea vârtos niscaiva absint de-ăla de acu’ e ilegal, combinat cu vreo alte câteva prafuri și ierburi menite să îți facă neuronii să facă pluta pe spate pe apa sâmbetei. Da, cred sincer că omul ăsta nu era taman normal la cap. Și mai cred că a găsit o metodă viabilă de a scăpa din iadul începutului sovietic care-l înconjura creând lumi în care să zburde nestingherit și să facă mișto de cine vrea.

Are foarte multă energie în condei. Umorul ăla rusesc, mirosind a vodcă bună și a ger, e peste tot. În “Ouăle fatale” vezi un scenariu apocaliptico-absurd în care masele, cu creierul lor bine netezit de oamenii de sus și de dezinformare, aleg să rezolve problemele singuri fix în felul care convine mai mult autorităților. “Diavoliada” este kafkiană, dar dusă la un absurd atât de violent, încât pare coșmarul lui Alice, aterizată naiv într-o țară a minunilor hidoase.

Bulgakov e într-un fel al lui, pe care merită să-l cunoști, deși nu garantez că va plăcea tuturor. E genul de autor al cărui fan ești sau pe care îl detești aprig și amarnic. Eu intru la prima categorie. Revin cu impresii după ce voi citi “Maestrul și margareta”.

  1. yellow 13 November 2014
   • danfintescu 28 November 2014
    • yellow 28 November 2014

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.