Milan Kundera – Identitatea

Avand cateva minute libere la un moment dat, am intrat intr-o librarie. De fapt minutele nu erau cu totul libere, pentru ca vorbeam la telefon cu Zoli despre filmarea unui clip video pe care il veti vedea si voi foarte curand. Astfel incat n-am avut timp sa ma uit in liniste la carti. Cu toate astea, cele doua volume subtiri de Kundera mi-au sarit in ochi imediat. Nu mai citisem ceva de el de cam mult timp.

Le-am luat. Nu stiu de ce am inceput cu Identitatea. Cred ca e prima care mi-a picat in mana. E o carte scrisa in perioada franceza a lui Kundera, asadar la deplina maturitate. Se vede asta. Atunci cand citesc ceva de el, nu ma pot opri sa nu-l compar cu un Pascal Bruckner ceva mai soft. Si el se foloseste de sex si sexualitate pentru decor si motivatie, dar nu ajunge la pornografie devianta.

kundera identitatea

Cartea este despre o despartire iscata din senin. Un cuplu, un el si o ea, impreuna de mai mult timp, pierd instantaneu echilibrul unei relatii care parea sa functioneze. Motivul, adevaratul pretext se pierde intr-o serie de mici actiuni. Sa fie roseata aparuta la un moment dat intr-o conversatie, scrisorile anonime trimise de barbatul dorni sa-si vada iubita, mai in varsta decat el, inveselita de faptul ca alti barbati o doresc. Totul se transforma intr-o mareata si din ce in ce mai ciudata poveste, care te face sa te intrebi la un moment dat daca nu e un pic prea-prea.

Si apoi vine finalul. Care mi se pare putin cam taiat din topor. N-o sa va spune despre ce e vorba, o sa va las sa-l descoperiti singuri. Doar ca e prea… brusc.

  1. mei 22 September 2009
  2. bek00letz 22 September 2009
  3. yulik 22 September 2009
  4. mei 22 September 2009
  5. danfintescu 25 September 2009
  6. mei 25 September 2009
  7. yulik 25 September 2009
  8. mei 25 September 2009
  9. yulik 25 September 2009
  10. mei 25 September 2009
  11. Pingback: Milan Kundera – Cortina | Dan Fintescu 4 October 2009

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.