MTV RMA 2007

Nu sunt muzician, deci nu-mi permit sa comentez in nici un fel prestatiile pe care le-am vazut aseara la MTV. In plus, sunt sigur ca la televizor s-a vazut mult mai putin decat a fost in realitate. Si tocmai asta e problema. Despre asta vreau sa vorbesc. Am 7 ani de televiziune. Nu sunt nici multi, insa cu siguranta ca nu sunt nici putini.

Am urmarit, de-a lungul timpului, cam toate MTV RMA – la televizor. De ce la televizor? Dintr-un singur motiv: MTV este un post de televiziune – deci tinta sa primara ar trebui sa fie sa faca show-uri de televiziune. Or, in nici un an, ceea ce s-a vazut la televizor nu a putut fi numit, nici macar cu ingaduinta, o emisiune. Daramite una demna de un brand de marimea si puterea MTV.

2007. Sibiu. O scena intr-adevar geniala, cu doua centre de interes, astfel incat sa nu existe timpi morti pentru instalarea urmatorului artist. Catwalk mare, loc de miscare. Lumina pe scena, din cate am vazut, destul de buna. Singura hiba a fost ca spatele scenei nu a fost luminat aproape deloc. Asta a fost destul rau la Simplu si Blondy, unde dansatorii nu se vedeau aproape deloc. Era un soi de vanzoleala in penumbra. Si mai urat a fost la Activ si DJ Project, unde nu se vedeau decat dansatoarele. In final au aparut si Oana si Elena in buza scenei. Sistemul asta de lumina ar fi putut functiona in cazul in care se canta cu band, orchestra etc. Dar nu cred ca asta a fost intentia. Iar daca raspunsul “profesionstilor” de la MTV este ca asa au vrut artistii sa se aseze, atunci ar face bine sa-si inainteze unii altora demisiile. Pentru ca daca asa vrea artistul, exista doua posibilitati – fie luminezi partea de scena pe care sta el indeajuns de mult incat sa se vada bine pe camera, fie ii explici ca nu are cum sa cante de acolo pentru ca va fi intuneric. Iar artistul, oricat de “artist” ar fi, va intelege.

Sunetul de pe tv a fost sub orice critica. Nu stiu cum s-a auzit la Sibiu si nici nu conteaza. Pentru ca noi, cei din fata televizoarelor am fost mult mai multi decat cei din piata. Nici nu mai are rost sa numaram cate gherle s-au dat pe sunet. De multe ori microfonul solistului era mai incet decat instrumentele sau decat microfonul de backing sau, in cazul in care erau doi solisti, unul se auzea mult mai incet decat celalalt.

Camerele au fost amplasate destul de prost dupa parerea mea. Sau, poate ca ele au fost puse in ideea altui show. Pentru ca toti artistii erau in niste pozitii in care camerele nu-i puteau prinde deloc bine. In cazul unui show de televiziune adevarat, artistului i se spune exact care sunt zonele de pe scena in care se vede bine pe camera. Sau, si mai bine, fiecare artist in parte repeta pe scena pentru camere si regizorul de transmisie. Nu este admisibil ca singura camera mobila pe care s-o fi avut sa fie macaraua. Nici macar un steady. Macaraua insa s-a miscat excelent. Cu toate ca a fost folosita putin cam prea mult, insa asta e de inteles. Nu existau alte cadre care sa se poata da.

Cameramanii, cu siguranta inchiriati, pentru ca MTV Romania nu are atatia cameramani, habar n-au avut ce se intampla pe scena. Intreaga transmisie a parut o cursa a lor dupa artisti, care pareau ca gasesc noi si interesante moduri de a se aseza in pozitii in care sa nu-i vada camerele, sau in care sa apara in niste cadre hidoase. Este inadmisibil sa se gaseasca atat de greu prim-planul artistului premiat. Este inadmisibil sa se anunte CRBL iar cameramanii sa se incapataneze sa dea un baiat carliontat, care dadea rap gen DaHood, dar pe care nu-l cunoaste nimeni. Este inadmisibil ca atunci cand Andreea Banica plange sa nu se dea un gros-plan.

Regizorul de montaj era la fel de nou in show-ul asta ca si cameramanii. S-a vazut clar ca habar nu avea ce show are fiecare trupa. Multe cadre excelente taiate inainte sa fi fost nevoie. Altele, lasate secunde lungi si plicticoase pe ecran, in timp ce el cu disperare cauta alt cadru. Si nu gasea nici unul. Si atunci normal, te intorci la macara. De la jumatatea show-ului incolo, au inceput sa-i alunece degetele pe butoane. Apareau gherle cu cadre goale, de camere puse pe pamant. Apareau cadre parazitare, de cateva frame-uri, din cadrul de pe care de-abia plecase. N-a reusit sa urmareasca actiunea show-ului aproape niciodata. Aveai in permanenta impresia ca tu te uiti intr-o parte a scenei, dar ca de fapt jmekeria se intampla in cu totul alta parte.

Producatorul acestui show – n-a existat!!! Sau daca a existat, atunci ar face bine sa se gandeasca la o cariera in opera sau in cultivarea de hamei. Pentru ca nu asa se face productia unui show de televiziune. S-a vazut exact stilul MTV Romania: “Lasa ba, ca azi bem si maine vedem noi ce facem!”

Prezentatorii (Ca$$a Loco) sub orice critica. Glume vechi, rasuflate, bazate pe eterna legatura dintre o poanta si numele artistului care urmeaza (cum se face o blonda – simplu cu blondy). Au incercat sa imprumute ceva din sarcasmul prezentatorilor americani care fac misto de cei care urmeaza pe scena. Cu toate astea nu le-a iesit. Ce-a iesit au fost niste artisti romani frustrati care au prins ocazia sa-si verse naduful.

Faza cu site-ul trupei Heaven si cu premiile aranjate de casele de discuri nici nu o mai discut. Sunt sigur ca se va vorbi mult despre asta. Cel putin asa sper.

Si as putea continua… Insa chiar cred ca nu mai are rost. Astept cu nerabdare sa rad din nou la MTV RMA 2008. Nu-mi mai fac nici o iluzie, MTV Romania si-a atins demult maximul de profesionalism.

Diseara, Twice, TLS Party.

    1. Adriana 3 July 2007
    2. danfintescu 3 July 2007

    Add Your Comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.