Next, please

Am vazut Next produs si jucat de Nicolas Cage. Am mers oarecum circumspect, pentru ca auzisem un critic de film facandu-l praf pe Radio Guerrilla. Criticul respectiv facea o paralela intre Next si Iluzionistul. Acuma, sa ma ierte Domnia sa, insa singurul element pe care il au in comun cele doua filme este Jessica Biel. In rest, unul e o fantezie de epoca, celalalt un SF de actiune. Unul este jucat subtil, cu pretentii de film psihologic profund, celalalt este un film de actiune usurel, care nu vrea sa dea de gandit prea mult unui creier si asa epuizat de stres. Si nici unul nici celalalt nu sunt filme proaste.

10m1.jpg

Nicolas Cage este, ca de obicei, un actor foarte bun. (nu, n-am vazut Ghost Rider). Jessica Biel este mult mai potrivita aici decat in Iluzionistul. Si asta pentru ca aici are un rol pe care il poate intelege: o tanara profesoara care traieste in Las Vegas si preda intr-o rezervatie de indieni din Marele Canion. De mentionat ar mai fi Julianne Moore. Dar atat. De mentionat.

Filmul este un Rahmengeschichte (o poveste in poveste) clasic. De fapt, poate ca ar trebui sa spun romantic, ca doar ei au inventat genul acesta, insa romantismul nu prea are treaba cu Next. Evident ca se iubesc Cage si Biel, insa la asta se astepta oricine. El are abilitatea de a vedea 2 minute in viitor, atata vreme cat acesta este un viitor care il priveste pe el direct. Insa pe ea o viseaza cu mult timp inainte. Si uite-asa incepe o nebunie intreaga. Nu spun mai multe, pentru ca este unul din acele filme pe care le strici de tot daca le povestesti dinainte. Nu este insa un film prost. Nici bun nu e… dar nici prost.

Continui sa deplang amarnic lipsa de concurenta de pe piata cinematografelor bucurestene. Si continui sa deplang orientalismul patronilor turci de la Movieplex si balcanismul celor de la Multiplex. Astazi, buda barbatilor de la Movieplex. Nu stiu daca v-ati prins, insa eu merg des la cinema. Asta imi place mie. Sa vad multe filme si sa le vad la cinema. Ei bine, de 2 saptamani incoace, uscatorul de la toaleta ce deserveste salile de jos din Movieplex nu functioneaza. 2 saptamani!!! Sunt oameni care reusesc sa faca o multime de treaba in 2 saptamani. Eu am reusit sa vad vreo trei filme. Si sa fac multe alte lucruri. In plus, nu stiu ce fel boli renale isi imagineaza oamenii astia ca am avea noi, insa au pus in pisoare un soi de plasa din cauciuc, care face ca jetul sa improaste in toate partile, inclusiv pe pantalonii clientului. E singura buda unde am vazut asa ceva… Poate ca isi imagineaza ca avem toti pietre la rinichi si ca ne apuca eliminatul exact la Movieplex. Poate cred ca noi, clientii care le dam lor bani, suntem cu totii niste martalogi care venim sa ne aruncam toate gunoaiele din buzunare in pisoarele lor.

Domnilor, de-abia astept sa aveti putina concurenta.

STAI, NU PLECA! ÎNCĂ...

Dacă-ți plăcu scriitura și vrei să mai afli ce-mi bubuie debla,
apasă butonu' de colea, te rog!