Non-educatia

Faptul ca eu am terminat o facultate nu este meritul meu, ci este un defect al sistemului. Am terminat cursurile unei facultati la zi, cu o prezenta la cursuri de sub 25%, dat fiind faptul ca din al doilea semestru m-am apucat de munca si nu mai dadeam pe la facultate decat pentru examene. Sunt profesori ale caror examene le-am trecut fara sa-i vad vreodata la fata. Sunt cursuri despre care nu stiu absolut nimic.

Parintii mei au fost foarte surprinsi de parcursul meu educational, insa, resemnati si cu intelepciunea lor caracteristica, au acceptat in cele din urma ca baiatul lor, in a carui educatie investisera foarte multi bani si timp, nu va face master, nu-si va da doctoratul, ba mai mult, trateaza facultatea mai superficial decat meciurile din diviza B. Iar acum, la 30 de ani, recunosc cu mana pe inima ca, daca n-ar fi fost cativa profi geniali din Liceul German (profi care acum se cam apropie de varsta pensiei)  as fi trecut si pe-acolo, as fi absolvit, fara sa-mi insusesc cu adevarat ceva.

Incerc sa demonstrez ceva? Da! Si anume ca din ce in ce mai multi absolventi de orice au nivelul de cunostinte foarte aproape de zero. Ceea ce inseamna timp si bani pierduti de corporatiile care ii angajeaza, din cauza faptului ca primii ani de munca sunt de fapt scoala. Nu fac parte dintre cei care spun ca noile generatii sunt mai proaste decat alea din trecut. Dimpotriva. Sunt cu siguranta mai bune. Doar progresam cu totii, nu?

Daca luam afirmatia “noi progresam” ca pe o axioma, atunci de aici rezulta faptul ca sistemul educational, asa cum este el acum, este total depasit. El nu se regaseste nici macar principial printre valorile la care sa fie atent un tanar. Si aici nu ma refer doar la patria noastra mioritica si ale ei modele rasucite in jurul parvenitismului, ci la toaaaata lumea. Profii noilor generatii sunt si ei rezultate ale acelsuiasi sistem obosit si obositor, rotite plictisite intr-un sistem prafuit care nu mai are altceva de dat decat rateuri. Cum sa insufle ei placerea pentru ceva, cand ei detesta acel ceva? Din moment ce progresul continua in multe domenii, desi interesul pentru scoala si calitatea educatiei sunt din ce in ce mai jos, poate ar trbui sa lasam societatea sa spuna care ar fi noile valori de cautat in invatamant.

De ce ma agit eu in judecata asta care acum imi apare alambicata? Pentru ca daca noi continuam sa pregatim generatii intr-un mod care este cu totul inutil pentru viitor, s-ar putea ca viitorul sa fie si mai sumbru decat ni se arata acum.

    1. flesh 26 November 2009
    2. yulik2531 26 November 2009
    3. Fata din umbra 27 November 2009
    4. mei 27 November 2009
    5. danfintescu 27 November 2009
    6. George 27 November 2009
    7. mei 28 November 2009
    8. danfintescu 28 November 2009
    9. mei 28 November 2009
    10. George 29 November 2009
    11. danfintescu 30 November 2009
    12. George 30 November 2009
    13. Maria 1 December 2009
    14. danfintescu 6 December 2009

    Add Your Comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.