Faptul ca eu am terminat o facultate nu este meritul meu, ci este un defect al sistemului. Am terminat cursurile unei facultati la zi, cu o prezenta la cursuri de sub 25%, dat fiind faptul ca din al doilea semestru m-am apucat de munca si nu mai dadeam pe la facultate decat pentru examene. Sunt profesori ale caror examene le-am trecut fara sa-i vad vreodata la fata. Sunt cursuri despre care nu stiu absolut nimic.
Parintii mei au fost foarte surprinsi de parcursul meu educational, insa, resemnati si cu intelepciunea lor caracteristica, au acceptat in cele din urma ca baiatul lor, in a carui educatie investisera foarte multi bani si timp, nu va face master, nu-si va da doctoratul, ba mai mult, trateaza facultatea mai superficial decat meciurile din diviza B. Iar acum, la 30 de ani, recunosc cu mana pe inima ca, daca n-ar fi fost cativa profi geniali din Liceul German (profi care acum se cam apropie de varsta pensiei) as fi trecut si pe-acolo, as fi absolvit, fara sa-mi insusesc cu adevarat ceva.
Incerc sa demonstrez ceva? Da! Si anume ca din ce in ce mai multi absolventi de orice au nivelul de cunostinte foarte aproape de zero. Ceea ce inseamna timp si bani pierduti de corporatiile care ii angajeaza, din cauza faptului ca primii ani de munca sunt de fapt scoala. Nu fac parte dintre cei care spun ca noile generatii sunt mai proaste decat alea din trecut. Dimpotriva. Sunt cu siguranta mai bune. Doar progresam cu totii, nu?
Daca luam afirmatia “noi progresam” ca pe o axioma, atunci de aici rezulta faptul ca sistemul educational, asa cum este el acum, este total depasit. El nu se regaseste nici macar principial printre valorile la care sa fie atent un tanar. Si aici nu ma refer doar la patria noastra mioritica si ale ei modele rasucite in jurul parvenitismului, ci la toaaaata lumea. Profii noilor generatii sunt si ei rezultate ale acelsuiasi sistem obosit si obositor, rotite plictisite intr-un sistem prafuit care nu mai are altceva de dat decat rateuri. Cum sa insufle ei placerea pentru ceva, cand ei detesta acel ceva? Din moment ce progresul continua in multe domenii, desi interesul pentru scoala si calitatea educatiei sunt din ce in ce mai jos, poate ar trbui sa lasam societatea sa spuna care ar fi noile valori de cautat in invatamant.
De ce ma agit eu in judecata asta care acum imi apare alambicata? Pentru ca daca noi continuam sa pregatim generatii intr-un mod care este cu totul inutil pentru viitor, s-ar putea ca viitorul sa fie si mai sumbru decat ni se arata acum.
Problema nu este sistemul, problema adevarata sunt oamenii, (de)generatiile care ne urmeaza. Sistemul asta atat de prost a fost bun, ne lasa sa gandim, sa gasim solutii. Sau cel putin este bine pentru noi astia care am terminat de bine de rau un liceu, au in curs sau au terminat o facultate. Pentru ca ceea ce s-a stricat, nu este sistemul, ci tocmai oamenii. Noi stiam sa imbinam distractia cu invatatul (si nu am ales cuvantul bun… e vorba ca ne luam testele, examenele (pana si pentru a copia bine iti trebuie experienta)). Cat despre profesori…. sa fim seriosi; cum poti sa predai cu placere in fata unei clase in care cel mai “sarac” primeste la 18 ani o masina mai buna decat a profesorului (in caz ca are) si nu mai arata nimeni nici macar o urma de respect.?Respect insemnand pana si cand te duci sa ii spui sa nu mai vina la clasa. Dar de toate astea lumea a uitat, unii profesori isi mai aduc aminte printre cartile prafuite ale materii din programa lor, care si pentru ei a devenit depasita.
Si acum revenind sau ajungand la subiect. Nu este vina corporatiilor ca platesc in primii ani formarea, pentru ca nici macar ei nu au de unde alege. Oamenii buni, cu “carte” au deja joburi bine platite si stabile si ca sa il aduci la firma ta trebuie sa ii faci o oferta salariala mult mai buna decat cea pe care o are deja. Iar asta nu este mereu in favoarea companiei.
Sper ca nu am aberat prea mult 🙂
Mare dreptate ai. Din pacate nu stiu daca se poate schimba ceva. Daca zicem sa nu facem nimic, ca oricum doar noi nu contam, nu e bine. Iar daca incercam sa facem, si incercam doar noi, iar nu stiu cat conteaza. Nu ma fac prea bine inteleasa…Ideea e ca ma uimeste inca nivelul educational la care s-a ajuns. Si nu ca ma cred o “desteapta”, nici pe departe, dar uneori raman…vb cuiva, copac.
asta se si vrea 🙂
omul prost este mai usor de manipulat, nu?
tocmai asta ne-a zis ieri profa de religie :))
@flesh Mie mi se pare ca incerci sa pui carul inaintea boilor daca obligi generatiile noi sa se adapteze la un sistem depasit. E clar ca, daca interesul lor pentru educatie a scazut intr-atat, trebuie facut ceva cu sistemul. Iar in ceea ce priveste companiile, ce spui tu cam sprijina ce-am zis eu. Nici eu nu sustin ca e vina companiilor, ci a sistemului educational.
@yulik Pai copaci suntem cu totii, astia care vedem, astia care ne dam seama. Si e normal ca noi sa fim aia putini. Asa cum la fel de normal e sa facem ceva.
@fata din umbra Eu n-am vorbit nicio clipa de oameni prosti, ci de oameni ne-educati. E o imensa diferenta.
@mei Si asta-i de bine?
Eu ma uit la mine si imi dau seama ca tu vrei sa tragi un semnal de alarma. Eu nu umblu dupa cunostinte, eu umblu dupa note. Desi frecventez scoala 100% (liceean fiind), cunostintele nu sunt punctul meu forte. Daca stiu ca maine am test la Biologie, pentru maine invat, fac foarte bine la lucrare, iau 10, dar iti garantez ca daca doua saptamani mai tarziu ma intrebi de lectie, nu sunt multe sanse sa imi amintesc.
Aceasta libertate a sistemului mie imi este foarte profitabila. Alegand un profil care nu ma caracterizeaza, doar din pricina colectivului, aceasta libertate imi ofera timpul necesar sa ma ocup de ceea ce imi place si de ceea ce imi pasa cu adevarat, asa cum a fost si in cazul tau.
Daca profesorii te-ar fi frecat la cap, cu siguranta acum nu ai mai fi fost MC, si poate ca nu ti-ai fi cunoscut sotia, si implicit, nu ai fi avut-o pe Mara. Nu stiu ce facultate ai facut (dar am o vaga banuiala ca e vorba de Jurnalism). Gandeste-te ca daca ar fi fost asa cum ar fi trebuit sa fie, acum ai fi fost un redactor la vreo publicatie (poate) nationala, fara nici o perspectiva, si fara a face ce iti place.
Acest sistem i-a prins bine spiritului tau libertin, si te-a ajutat in dezvoltarea profesionala. Ai ajuns MC, ai 2 emisiuni la Kiss FM, prezinti Meteo la Prima, ai o sotie superba si o fiica si mai si. Multi ar face orice pentru o astfel de viata, si de ce sa nu recunosc, chiar si eu.
Deci eu zic ca tu esti in pozitia in care trebuie sa multumesti sistemului, nu sa il acuzi.
Off-Topic: Te-ai uitat pana la urma la Top Gear? Ai vazut episodul la care te puneam sa te uiti? Daca da, cum ti s-a parut?
… banuiesc 😀
@ George Imi permit sa te contrazic. Eu in liceu chiar am invatat. Dar asta doar pentru ca atunci cand eram eu in liceu, sistemul nu era inca pe deplin viciat. Desi si atunci puteai trece prin liceu fara sa ramai cu nimic, mai erau totusi profi care sa te faca sa-ti placa lucrurile pe care le inveti.
Nu pot incerca acum sa ma gandesc la “si daca…” pentru ca mi-e imposibil sa-mi dau seama ce-ar fi fost. Insa nu cred ca am meseria pe care o am pentru ca NU am fost la facultate. E putin absurd sa gandesti asa.
Si da, m-am uitat. Un bot infect la Sandero intr-o emisiune foarte bine scrisa si filmata. 🙂
@mei Atunci suntem ok.
if you say so :-“
Liceul era in cazul meu, facultatea in al tau. Sincer, chiar cred ca ai fi avut o viata net diferita. Gandeste-te asa: sistemul e menit sa produca roboti, sa manipuleze masele cu usurinta. Daca tot sistemul ar fi fost perfect, asta ai fi ajuns, un robot, fara o idee proprie, fara creier propriu, fara creativitate, fara dinamism. Cu alte cuvinte, comunism. Ai fi avut o viata extrem de monotona, pe care evident nu ti-ai fi dorit-o.
P.S.: si-au batut joc urat de noi. exact cum ne-am asteptat,dar o meritam!!!
@George Robot esti prin alegerea pe care o faci la un moment dat in viata de a gandi sau nu cu porpria ta minte. Daca optezi sa nu, atunci sistemul o face pentru tine. Sistemul e ceea ce ne tine de la a ne omori unul pe celalalt, asa ca nu te grabi sa arunci cu grenade in el. Evident ca e departe de a fi perfect, dar tine de noi sa-l facem mai bun. Sau, daca ne dam seama ca nu e asta sistemul care trebuie, sa-l schimbam din temelii. Oricum, ideea e ca tine de fiecare din noi sa actionam sau nu.
Pai din cauza acestui sistem defect, tu esti om cu studii superioare. Cum sa nu arunc cu grenade in el. De acord cu tine, ne tine sub control dar asta nu tine de invatamant!!! Am spus-o si ma repet: sistemul este defect si merita sa fie pus la zid, pentru ca asa ca tine, sunt multi altii. Tu esti un caz fericit, ai ajuns om cult cu toate ca nu prea ai frecventat facultatea, dar gandeste-te: Fernando, tipul ala gay, are si el facultate de jurnalism. Din punctul de vedere al studiilor, ti-l consideri egal?!
Deci sistemul este de vina, si merita sa fie bombardat. Sunt sute, poate chiar mii de loaze infecte, fii sau fiice de procurori sau alte persoane sus puse, care nu au nici o legatura cu nimic, dar au 2 facultati si un master la activ. Au aceste documente sa ce? Sa ajunga la conducerea acestei tari? Sa o traga mai jos decat este deja? Sa mai treaca 20 de ani fara nici un progres?!
Sistemul este de vina, si trebuie redresat. Nu se mai face scoala ca inainte. Eu ma uit la ce imi povestesc parintii mei, si mi se pare ca imi spun S.F-uri! 8 nota mare?! 8?! Am colege care daca au luat nota 8, 2 zile nu se opresc din plans.
Am zis si mai sus. Sistemul este defect, dar tu te afli in pozitia in care trebuie sa ii multumesti, nu sa il pui la zid.
poate ca si sistemul este defect dar cei mai multi adolescenti se baazeaza pe faptul ca mama si tata o sa-i sprijine din punct de vedere financiar,si……ce rost mai are sa inveti?
@George Pai uite dom’le cum dupa un aprig schimb de comentarii am ajuns sa zicem amandoi acelasi lucru. 😀
@Maria Daca afirmatia ta ar fi adevarata, atunci inseamna ca suntem o tara cu o majoritate linistitoare de oameni bogati. Dar de fapt nu e deloc asa.