O BIJUTERIE DE FESTIVAL

Filme scurte. Pai de ce dom’le, la o adica, sa ma uit eu, la un film de scurt-metraj. Daca tot dau banii pe bilet, n-ar fi mai bine, vorba aia, sa ma uit la film de toti banii?! De ce sa vad o juma’ de ora, in loc de o ora jumate!? Pai sa va explic eu de ce. Pentru ca, de multe ori, acele 30 de minute sunt mult mai incarcate de traire, de actiune, de miez, decat multe productii pline de farafastac. Pentru ca in 30 de minute, regizorul, scenaristul si actorii sunt siliti sa spuna o poveste cu cap, corp si coada. Si s-o spuna bine.
De 6 ani exista in Bucuresti un festival care se numeste NexT IFF. Prilejul care a dus la aparitia acestui festival este unul deloc vesel. Disparitia prematura a doi oameni de film din Romania: Cristi Nemescu si Andrei Toncu intr-un accident. Prietenii lor, pentru a le mentine amintirea vie, au infiintat acest festival, care, in timp, a devenit o traditie, ba chiar o rampa de lansare pentru colaborari inedite si pentru noi proiecte.
La FPod au venit Ada Solomon, Directorul NexT, si Yvonne Irimescu, Coordonatorul festivalului. Ele au povestit, cu eleganta si umor, despre toate sectiunile, despre cine e in juriu si despre cine are ingrata misiune de a viziona mai bine de 1000 de filme in fiecare an, pentru a alege, dintre ele, cele cateva care participa la sectiunea de Competitie.
Duminica schimbam radical subiectul si ne dam pe lucruri de retina bucuratoare. Adica frumusetea doamnelor si a tuturor fleacurilor costisitoare pe care mintea omeneasca a fost in stare sa le creeze si amplaseze in diverse locuri ale corpului pe post de bijuterii. Cat de importanta este o fata frumoasa, cat de mare e pretul pe care trebuie sa-l platesti pentru a putea beneficia un timp cat mai lung de un asemenea dar de la Dumnezeu si cum te apuci sa creezi bijuterii Kabala. Cam despre asta este vorba duminica, la FPod, unde stau de vorba cu Mirela Vescan, Daniela Nane si Thea Haimowitz.