O idee “Chapeau”

gala chapeau

Scriam acum câteva săptămâni despre artiștii români care nu găsesc o cale de a se uni într-un ceva care să le reprezinte interesele de nicio culoare. Și uite cum viața, drăguța de ea, vine de mă contrazice dându-mi un bobârnac înmânușat în catifea peste clonțu-mi clevetitor. Bobârnacul a venit sub forma câtorva rânduri pe Facebook de la profa și, mai nou, colega mea de la IME (cursul de Industria Muzicală Explicată), Anca Lupeș, om pentru care am un mare respect. Ea mă întreabă dacă am auzit de concertul organizat pentru Gabi Cotabiță și mă întreabă cum mi se pare ideea. De auzit, auzisem. Da’ nu știam mai nimic despre proiect, așa că, înainte să-i răspund, m-am apucat să mă documentez. Ceea ce am aflat mi s-a părut atât de mișto, încât îi răspund Ancăi prin articolul ăsta.

Un concert în onoarea cuiva din industria muzicală e ceva destul de rar înâlnit la noi în patrie. Sau, dacă se fac, ele seamănă mai degrabă cu o reuniune de prieteni ai artistului celebrat la care, cu puțin noroc, se adună și o mână de public. Ei bine, uite că de data asta, pentru prima oară (sper să nu mă înșel), artiști de toate vârstele și genurile se adună să cânte pe scena Sălii Palatului pentru Gabriel Cotabiță, un om care se apropie de 60 de ani trăiți și 40 cântați. Felul în care el a reușit mereu să găsească o cale de a se adapta vremurilor este un model bun de studiat pentru artiștii de visează o carieră care să depășească “o vară”. De la “Domnișoară, nu pleca” la imaginea matură și relaxată din epoca VH2 a fost o cale lungă despre care, întru ajutorul tuturor celor din industria asta și pentru publicul care l-a iubit și îl iubește pe Gabi, sper că va scrie cineva o carte la un moment dat.

Artiștii care au uitat de sprâncele ridicate a dispreț care (prea des) pun bețe în roate unei industrii sănătoase sunt: Adrian Daminescu, Alex Velea, Antonia, Aurelian Temisan, Bodo (Proconsul), Connect-R, Cornel Ilie (Vunk), Delia, Doru Todoruț (Deep Central), Florin Ristei, Horia Moculescu, Jorge, Luminița Anghel, Loredana, Matteo, Marcel Pavel, Smiley, Miță (Bere Gratis), Monica Anghel, Nico, Nicoleta Nucă, Rashid, alaturi de Tudor Turcu, Grupul Acapella condus de George Miron, Cvartetul Passione, VH2, Pinky, Walter Dionisie si Andrei Tudor Band.

E un semn că, atâta vreme cât motivul este unul frumos și adevărat, artiștii se pot uni. Eu merg cu mult drag la acest concert. Dacă vreți și voi să veniți, găsiți bilete aici.