Matrix primu’, ala revelator, ala genialoid, ala e unul din filmele care pe mine m-a dat peste cap. Si nu, nu din cauza de efecte sau de Keanu sau de mai stiu eu ce alta trasatura care il face sa fie un film foarte bun. Pe mine m-a marcat un monolog in care Agent Smith il tintuise pe Neo cu o mana in gatlej si ii murmura scuipand saliva virtuala printre dintii stransi…
Acel monolog in care un produs de biti si bytes face omenirea praf m-a marcat. Smith ne-a numit atunci paraziti. Niste paraziti care invadeaza, folosesc si termina prin a ucide gazda pe care o populeaza, in cazul de fata Terra. Agentu’ avea dreptate: nu exista alta specie care sa se adapteze mai usor la orice conditii geografice, climaterice. Noi populam orice zona si imediat incepem sa folosim resursele existente acolo pentru a ne ancora cat mai bine in spatiu. Dupa care aglomeram, distrugem, modificam orice ca sa ne simtim noi bine, fara sa ne uitam prea mult in jur ca sa ne prindem daca e ok sau nu ce facem pentru alte specii, pentru noi insine pe termen lung. Iar asta se intampla de cateva sute de mii bune de ani. Sute de mii de ani in care am invatat sa traim mai bine, mai mult, in care am devenit mai puternici si mai inalti, ne-am grupat in comunitati de zeci de milioane de oameni, producem din ce in ce mai mult din resurse care se epuizeaza din ce in ce mai repede.
De cativa ani incoace, exista oameni care par sa se trezeasca din starea virala si tipa cum ca ne-am omori gazda. Ca noi, parazitii, s-ar putea sa ramanem fara materie prima de consumat. Doar ca tipetele lor se pierd in uruitul miliardelor de motoare care polueaza mai departe, in muzica bubuitoare in difuzoare din ce in ce mai mari si mai indobitocitoare, in bautura si droguri, in ziua de munca de 12 ore si in dorinta imensa a fiecaruia din noi ca in momentele libere sa uitam de tot si sa nu ne mai pese de nimic.
Am ajuns rotite mici si perfecte care se rotesc la turatii din ce in ce mai mari ca sa tina in functiune un sistem care incepe sa paraie pe la cele mai importante incheieturi ale sale. Doar ca noi, rotitele, nu mai putem vedea asta. Si chiar daca incepem sa aruncam priviri in jur, cineva are intotdeauna grija sa ne puna ochelari de cal. Iar daca tipam speriati, cineva tipa imediat mai tare ca “totul e bine”.
Dar nu e bine. Oricat de bine ne-ar sta ochelarii de cal, nu se poate ascunde pretul la petrol care tot creste, nu se poate sa nu vezi chixul sistemului alimentar care ne ingrasa pe toti, nu se poate sa nu vezi situatiile meteo extreme care devin normale in zone care pana acum cativa ani aveau o clima temperata. Poti sa nu VREI sa le vezi. Asta-i altceva.
Iar cea mai sumbra perspectiva este ca oamenii care poarta ochelarii de cal cu multa gratie, fara sa-i simta de fapt… se inmultesc fara sa se iubeasca, in timp ce oamenii care vad, care gandesc, care comit inca din ce in ce mai absurdul gest de a citi o carte, aleg sa poarte prezervativ. Ceea ce inseamna ca noi, ca specie, degeneram, ne degradam, in timp ce tot noi, ca specie de paraziti, ne pregatim de momentul suprem al existentei noastre: moartea gazdei. And then?
Ar fi bine daca tot mai multi ar vedea si documentarul Zeitgeist. Desi are si acesta puncte slabe, ramane o analiza crunta a societati umane asa cum si tu ai descris si tu mai sus.
E f adevarata zicerea ,dar cam dura pt inceput de saptamana. Discutiile pe aceasta tema au consumat “multi copaci” si au incercat sa sara in multi ochi, dar in zadar. Cred insa ca mai toti oamenii au auzit macar o dat ca finalul fiecaruia este “in loc linistit, in loc cu verdeata” si atunci mai merita sa iei aminte ca esti un parazit asa de rau?! Si de aici alte incercari de a intelege ;dar e prea greu pt oamenii grabiti.
niciodata nu se va schimba absolut nimic .
putzele astea care se agita in stanga si in dreapta ca vai doamne ce facem noi pamantului nu stiu pe ce lume traiesc . sunt atat de fitzosi incat nici macar pe ei insisi nu se pot vedea in oglinda .
salvare nu exista . asta e rostul lucrurilor . suntem superiori … iar cel superior intotdeauna traieste mai mult decat ceilalti inferiori lui – in cazul asta viata de pe planeta asta si chiar planeta .
e in firea noastra sa consuman tot din jurul nostru . chestia asta exista de sute de ani in si in jurul omenirii . matrix doar a adus-o in ochii publicului .
suntem paraziti . si nu pentru ca am consuma resursele pamantului … ci pentru ca nu producem nimic . indiferent daca sau nu facen excese …. fundamental suntem niste paraziti . de ce ? pentru ca daca maine vom disparea cu totii de pe fata pamantului … echilibrul asta ce atarna de un fir de ata de milioane de ani … va ramane la fel . nu se va schimba nimic .
asta ne face paraziti . faptul ca nu apartinem acestei planete .
o vom distruge . noi nu vom muri . dar pamantul va muri . undeva in cateva sute de ani banuiesc . si apoi vom pleca sa colonizam alte planete .
@emil Dar oare daca il vedem ne vom schimba noi radical felul de-a fi? Eu nu cred…
@rodica Mama, nu prea am inteles ce vrei tu sa spui acolo.
@Alt Emil Cam asta zic si eu. Doar ca nimeni nu intelege ca nu TOTI vom pleca de pe planeta asta atunci cand va muri. Poate nu va pleca niciunul din noi. Nu se stie… Dar sunt in continuare de acord cu tine, principial vorbind.
Poate te referi la societatea materialistă de tip consumerist ca paraziţi, deşi nu poţi spune că parazitează în totalitate, de vreme ce cultivăm plante şi cereale sau creştem animale pentru a ne hrăni.
Pe de altă parte, au existat civilizaţii, precum nativii din americi, boşimanii, etc, care trăiau în comuniune cu natura, dar aceste populaţii au fost exterminate de consumerişti ca să zic aşa. Până la urmă trăsătura asta de care scrii tu nu este în sângele oamenilor, ea este produsă de cultura media din ziua de azi, din care vrei nu vrei faci şi tu parte, lucrând într-o televiziune comercială.
Astăzi se produce mult mai mult decât ar fi nevoie, pentru ca să se vândă şi s-a indus omului ideea că potenţa şi valoarea sa constă în câte credite îşi poate permite şi ce bunuri poate aduna în jurul său pentru un “trai decent”. Dacă acum 30 de ani puteai să te foloseşti de un bun, chiar şi electrocasnic timp de 10-20 de ani, azi e modern să îţi schimbi totul prin casă cât mai repede, chiar dacă nu e nevoie. Uite cât de des schimbăm telefoanele mobile, deşi fac aceleaşi lucruri, iar 90% din facilităţi nu le foloseşti decât când cumperi telefonul sau niciodată. Publicitatea şi media sunt prinse la mijloc între cei care produc şi cei care cumpără, e firesc să se facă punte şi să se îmbogăţească.
Exista in momentul de fata si altfel de societate in afara celei conseumeriste? Ca eu ma tot gandesc de cateva zile la ce mi-ai scris tu aici… si imi cam vine sa zic un mare “nu”. Poate ca trasatura asta nu este in sange INCA, insa va ajunge cu siguranta imediat ce nu vor mai exista generatii care sa fi trait in afara culturii media. Iar asta se intampla deja in tarile dezvoltate.