podcastu’ lu’ Fințescu – ep. 10 ( Bancul cu timpul )

Treaba asta cu timpul e gravă. Nimeni n-are, se scurtează din ce în ce mai tare pe măsură ce avansăm în vârstă și reușește mereu să curgă în alt ritm decât estimăm noi. Ideea pentru podcastul ăsta mi-a dat-o o replică pe care am auzit-o la un moment dat. Un moment care mi-a fost dat cu atât de mult timp în urmă, că nici nu mai știu cine a zis-o: orice-ai face, ziua tot 24 de ore are.

Știu că, fix în secunda în care am auzit-o, am avut revelația problemei cu care mă confruntam: voiam să fac mult mai multe lucruri decât aș fi putut face. Și, deși nici pe alea pe care mi le asumasem deja nu reușeam să le duc la bun sfârșit, continuam să accept chestii de făcut cu toptanul. Pe care, evident, nu reușeam să le fac. De ce? Pentru că numărul de lucruri de făcut într-o zi poate fi negociat, schimbat, ajustat, însă numărul de ore dintr-o zi rămâne, orice-am încerca noi să facem, blocat la 24.

Eu ajunsesem atât de departe, încât a fost nevoie de un reset aproape total al timpului meu de lucru, al lucrurilor pe care le făceam, al business-ului pe care îl creșteam. Și am avut nevoie de aproape un an în care să-mi revin. Nu știu dacă atinsesem momentul burn out sau dacă m-am oprit extrem de aproape de el. Dar știu sigur că nu vreau să mă mai întorc vreodată la acel moment. Despre sindromul burn out am citit și am urmărit și un panel la Nouvelle Prague anul trecut. E ceva îngrozitor și care poate lăsa urme care nu se șterg niciodată.

Nu spun lucrurile astea ca să stârnesc compătimire. Le spun pentru că aș vrea să înțelegeți că managementul timpului este cam cel mai important lucru pe care cei din industria noastră îl au de făcut. Și, din păcate, cred că este lucrul căruia i se dă cea mai puțină atenție. Așa că bancul cu timpul e, din păcate, unul trist dacă ne organizăm noi pe noi ținând seama nu de câte putem face la modul general, ci de câte putem face în numărul finit și imuabil de ore pe care îl avem la dispozițite.

sursa imagine: labmanager

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts