Raspuns pentru hateri

Haterii au existat dintotdeauna. Inca din cele mai vechi timpuri, atunci cand un om, prin profesia sa, beneficia de expunere publica, el se oferea practic “gurii lumii”. Doar ca din lipsa mijloacelor tehnice, aceasta gura a lumii nu putea ajunge direct la cel vizat. Ramanea, asadar, pe la mese de carciuma, prin saloane sau budoare, pe la colturi de strada. Sa dai cu pietre in cineva, mai ales in cineva cunoscut, iti da voluptatea satisfactiei ca tu, om mic, l-ai facut praf pe ala de pe scena. Iar prin scena inteleg orice modalitate prin care un om ajunge in ochii publicului. Aceasta continua scurgere de imprecatii face parte, asadar, din natura noastra umana. Si nu ne vom schimba niciodata. Este alegerea persoanelor vizate de acele imprecatii daca vor sa le dea ascultare sau nu. In momentul in care lasi, insa, acele critici care nu ascund decat frustrare si ura sa-ti picure in ureche risti foatre tare sa-ti pierzi echilibrul. Da, critica este, intr-adevar, constructiva. Frustrarea, insa, distruge.

Haters_Logo_Blur

In ultimii ani barfitorii s-au prins ca isi pot trimite sagetile direct catre tinta. Ca exista o sumedenie de canale publice prin care pot ajunge exact la persoana pe care si-au ales-o pentru a-si deserta galeata de puroi. Libertatea comunicarii le asigura acest drept. Iar cel vizat, la un moment dat, va citi si cateva astfel de balarii. Au aparut, astfel, hateri profesionisti. Ii vezi peste tot: in comentariile de pe youtube, in comentariile de pe site-urile revistelor de scandal, pe paginile publice de facebook, pe instagram si pe bloguri.

De curand am scris un articol care s-a bucurat de foarte multi cititori. In acel articol ideea pe care o comunicam era una foarte simpla, atat de simpla incat poate fi rezumata intr-o fraza: noul trend in muzica comerciala romaneasca va duce la o selectie naturala careia nu ii vor supravietui decat DJ-ii de muzica comerciala care au cultura muzicala, tehnica si capacitatea de a simti pulsul publicului dintr-un aumit club. Nu am emis acolo judecati de valoare despre noua muzica, nici despre cluburile in care se pune muzica comerciala. Nu am facut referire la niciun alt fel de muzica in afara de cea comerciala.

Era, asadar, un articol tintit strict catre DJ-ii de club comercial. Scopul meu era de a le da un imbold. De a-i ambitiona, atragandu-le atentia celor care nu au pregatirea necesara pentru a face fata noii muzici comerciale ca risca sa ramana repede fara job fie fiind dati afara, fie punand clubul in care mixeaza pe butuci. Am primit zeci de comentarii in care am fost facut albie de porci de catre niste oameni pe care nu-i cunosc si care nu ma cunosc. Ei emiteau judecati de valoare asupra muncii mele de MC, asupra culturii mele in general si a culturii mele muzicale in special. Dupa ce terminau cu bolovanii zvarliti in scafarlia mea, sa nu credeti ca oboseau. Luau unii si mai mari si se apucau de omorat muzica comerciala, radiourile comerciale, producatorii romani de muzica.

Dragii mei hateri, as vrea sa va raspund aici si acum, explicandu-va calm si cu zambetul pe buze de ce demersul vostru este unul care nu numai ca nu isi poate atinge scopul, ci este o pierdere de vreme si de energie pentru voi. Singurul beneficiu pe care vi-l aduce este, sa zicem, exercitiul mental pe care il presupune asternerea in scris a catorva fraze.

Comentariile voastre legate de cultura mea nu ma ating, pentru ca voi nu aveti de unde sa stiti ca eu am terminat Universitatea Bucuresti, la zi, fara plata, la Departamentul de Comunicare si Relatii Publice al Facultatii de Litere, ca eu citesc in fiecare zi carti, pentru ca astfel consider ca imi mentin mintea alerta. Despre cartile pe care le citesc puteti afla chiar de pe acest blog, daca veti cauta putin. Cat despre cultura mea muzicala… cu siguranta ca nu sunt o mare somitate. Sunt, insa, ascultator de rock, jazz si muzica clasica. Asta e muzica pe care IMI PLACE sa o ascult. Cat despre muzica romaneasca, ei bine… sunt in industria asta de 14 ani, cunosc istoria celor mai multi dintre artisti pentru ca am fost intotdeauna implicat in proiecte legate de muzica. Asadar proiectele noi s-au lansat si la mine in emisiuni. Scandalurile, certurile, mutarile de la o trupa la alta… pe toate le-am trait la prima mana de 14 ani incoace. Muzica romaneasca reprezinta o mare parte a profesiei mele. Si, desi nu pot spune ca sunt un ascultator de buna-voie al celor mai multe genuri de muzica produse in Romania, in ceea ce priveste muzica comerciala sunt intotdeauna la curent, pentru ca ea face parte din meseria mea, pe care incerc sa o fac cat mai bine. Sunt MC de 14 ani si, de-a lungul acestor ani, am colaborat cu brand-uri majore pentru diverse evenimente, am fost MC-ul oficial al trupei Sistem, am lucrat cu zeci de DJ de renume local sau national… sau fara niciun renume. Acum, dupa 14 ani, fac parte dintr-un brand de party care functioneaza perfect si umple cluburi de mai bine de 4 ani incoace. Nu comentariile voastre rautacioase dau valoarea muncii mele, ci zecile de cluburi care, dupa ce m-au vazut la treaba o data, m-au chemat din nou de multe ori, lumea care umple acele cluburi in fiecare weekend. Asa cum am mai spus-o, singura unitate de valoare pentru cineva care activeaza in breasla asta este succesul.

Articolul pe care l-am scris s-a bucurat de aprecierea unor oameni a caror parere este avizata. Adrian Eftimie si Speak One m-au sunat ca sa ma felicite. Apoi, pe masura ce m-am intalnit cu ei, am primit laude de la LLP, Virgil Batista, Nick Kamarera DJ Jonnessey, multi colegi de-ai mei din mai multe radiouri. Le multumesc pentru asta. Au fost cateva comentarii la acel articol care m-au ajutat sa inteleg ca mi-am atins scopul. De la DJ rezidenti care spuneau ca, intr-adevar, evolutia muzicii din 2013 reprezinta o provocare pentru ei. Restului DJ-ilor sau aspirantilor la aceasta meserie care au postat comentarii in care ma faceau praf cu nervi si frustrare maxima nu am a le spune decat ca, prin reactia lor, demonstreaza un singur lucru: ca schimbarea asta e cam prea mult pentru el.

Inchei prin a va adresa o intrebare. Voi va folositi din plin de libertatea de expresie, dar ati uitat de libertatea de a schimba postul de radio, de a alege un alt club in care sa mergeti, de a nu citi un anumit articol? Va irositi viata aruncand cu pietre… la ce bun? Timpul si energia pe care le cheltuiti astfel, v-ar deveni mult mai placute facand lucruri frumoase pentru voi. Orice va place. Poate sunt imatur in gandire, dar nu cred ca exista nimic placut in a uri.

Stiu ca acest articol va genera din nou o multime de comentarii negative. Insa nu pentru ele il scriu. Ci pentru cei care citesc, zambesc, nu spun nimic, dar gandesc.

    1. Ana 21 May 2013
    2. Marian Boba 24 May 2013

    Add Your Comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.