RIP YouTube rip

YouTube-mp3 se va închide

Știu că să scoți piesa “după” YouTube e nașpa, da’ credeți-mă pe cuvânt când vă spun că eu n-am stat de vorbă cu vreun DJ care să nu fi dat nicio piesă jos pe site-ul de mai sus. Ei bine, se închide. Gata. Iar domeniul va intra în posesia Recording Industry of America (RIAA). Să moară pirații mei dacă vă mint!

RIAA a dat în judecată YouTube-mp3 și pe operatorul său, Philip Matesanz, într-un tribunal din California acum aproape un an. Site-ul, care își obține bănișorii din reclame, permite userilor să introducă un URL de YouTube și scuipă afară un MP3 cu sunetul filmului care este găzduit de pagina al cărei URL a fost intromisionat în preludiu. M-am exprimat eu alambicat, da’ de fapt e simplă treaba: bagi un link de iutub și primești un mp3 cu piesa la tine în calculator mokka.

Să ripuiești de pe platformele de streaming nu e o noutate. YouTube-mp3 a fost dat în judecată de către casele de discuri în țara sa de baștină, Germania, încă din 2013. Dar procesul ăla se concentra pe copiile fișierelor ripuite, pe care serviciul le stoca pe serverele sale, ceea ce constituia o violare directă a copyright-ului. YouTube-mp3 a jurat că nu va mai stoca niciun fel de copie, deși rămânea oricum acuzabil de contribuție la sau autorizare de violare de copyright. Adică n-o băga el, da’ îi ajuta pe alții la viol, cum ar veni.

Carevasăzică nou nu era, da’ abia acum a fost luat fenomenul ăsta la țintă de luptătorii anti-piraterie din industria muzicală. Un raport publicat mai la începutul anului de către Oficiul de Proprietate Intelectuală al Marii Britanii estima că “ripuirea de muzică este acum cea mai des întâlnită și, totodată, forma de piraterie cu cea mai rapidă creștere”. În septembrie 2016, atât RIAA cât și omologul britanic BPI au trecut la acțiune împotriva liderului pieței de rip, YouTube-mp3: primii au acționat în justițiție, ceilalți au amenințat că fac la fel.

Ăla a fost momentul în care șeful ăl mare al International Federation of the Phonographic Industry, Frances Moore, a declarat în presă că “aceasta este o acțiune coordonată pentru protejarea drepturilor artiștilor și ale caselor de discuri de gravele încălcări săvârșite de YouTube-mp3, cel mai mare site de “stream-ripping” din lume. Companiile din industrie și serviciile digitale oferă azi fanilor mai multe modalități decât oricând de a asculta muzică legal, oricând și oriunde ar dori ei să facă asta – prin intermediul a sute de servicii cu nenumărate milioane de piese. Legal, adică plătind drepturi către artiști și casele de discuri. Site-urile de stream ripping n-ar trebui să aibă voie să pună în pericol această stare de fapt”.

Atât RIAA, cât și YouTube-mp3 au confirmat tribunalului din California că s-a ajuns la un acord. Nu se cunosc condițiile în detaliu, deși se zvonește că Matesanz ar fi acceptat toate pretențiile labelurilor legate de violările de copyright și a fost de acord să plătească daune. Site-ul se va închide, iar URL-ul său va trece în posesia RIAA.

Tribunalului i-a fost solicitată emiterea unei interdicții care să-l împiedice pe Matesanz să “proiecteze, dezvolte, ofere sau opereze în mod voit orice fel de tehnologie sau serviciu care permite sau facilitează practica denumită în mod curent “streamripping”. A, și tot așa: “să încalce în mod voit, să lase în mod voit să fie încălcat, sau să faciliteze, încurajeze, promoveze, inducă sau să participe voit la încălcarea oricărui copyright aflat în proprietatea sau administrat de către reclamanți.”

Tribunalul trebuie să aprobe acordul la care au ajuns părțile, însă, orice ar fi, e clar că userii site-ului tre’ să găsească un alt site de stream-ripping. Ce ne spune nouă treaba asta? Nu mare lucru. De ce e o veste atât de mare pentru ei? Pentru că pe frontul luptei împotriva site-urilor care permit sau încurajează pirateria fusese cam liniște în ultimul timp. Eu, personal, sunt curios dacă a fost doar o bătălie sau începe un răzbel.

sursa: Complete Music Update

sursa imagini: Tech Worm