RIPD

Asta este unul din filmele pe care le-am vazut asta-vara in timp ce lucram la Summer Kiss. Seara, impreuna cu DJ Jonnessey, colegul si bunul meu prieten, mai evadam “la oras” ca sa vedem cate un film. Pentru o astfel de seara, in care esti obosit mort dupa 8 ore de munca in care muzica a bubuit non-stop in boxe, mi se pare un film ok. Iti lasa neuronii sa-si vada relaxati de somn. Ba, daca ai putina buna-vointa, mai si razi din cand in cand. Sau macar zambesti un pic dintr-un colt de gura.

RIPD movie poster

Ca sa nu ziceti ca-s orb, va declar ca am vazut si eu. Da, este o copie a lui Men in Black, doar ca aici extraterestrii sunt zombies. In rest, cam tot pe acolo. O organizatie secreta salveaza lumea de cateva ori pe zi fara ca noi, oameni vii si nepasatori, sa stim despre asta. Avem un cuplu de “politai ai spiritelor malefice” format dintr-un tinerel curajos si usor arogant si un batran copoi cu experienta si extrem de arogant care pornesc prin a se uri de moarte dincolo de moarte si sfarsesc prin a fi cei mai buni prieteni. Suna cunoscut, asa-i. Doar ca de data asta nu este vorba despre Will Smith si Tommy Lee Jones, ceea ce, daca ma intrebati pe mine, e pacat. Stiu ca nu ma intrebati, dar eu tot v-am spus, iac-asa!

Nu zic ca Ryan Reynolds si Jeff Bridges fac o treaba proasta. Date fiind conditiile, ei se descurca onorabil, atat luati separat, cat si impreuna. Cuvintele importante din fraza anterioara sunt “date fiind conditiile”. Sa fim sinceri unii cu altii: un remake, hai ca mai inteleg. Macar ala este o copie care isi recunoaste cu o doza multumitoare de umilinta conditia. Da’ filmul asta e aceeasi Marie cu alta palarie. Adica luam una bucata scenariu de succes, modificam doua chestii mici si, vorba lui Caragiale, “punem banii in buzunarul celalalt si zicem ca ne-am dus”. Bine, hai sa recunosc ca au mai pus inca un twist in scenariu, unde Kevin Bacon este un politist corupt si rau care pana la urma se dovedeste a fi seful monstilor morti. Ma rog.. Wow! Ce surpriza… ce suspans…

Se pare, insa, ca s-a cam prins lumea de mismasul lor si uite-asa filmul asta nu prea a avut succes. Desi, la cat de “creativi” sunt producatorii americani in ultima vreme, nu m-as mira sa vad un sequel in care unul din politistii astia de morti, intamplator cel tanar, ajunge sa aiba partener un caine vorbitor.

Prostut film.