sa moara sunshine…

Revin la problema mea cu titlurile filmelor traduse. E adevarat, in cazul Sunshine nu l-au tradus, insa i-au adaugat cel mai prost subtitlu din cate pot fi: “daca moare soarele, murim si noi”. Cine poate fi atat de idiot?!?!?! Sau, mai bine zis, cine ne considera atat de idioti?!?! Atat de idioti incat sa nu stim destula engleza, incat sa intelegem ce inseamna sunshine. Atat de idioti incat sa tresarim ingroziti la aflarea marii descoperiri comunicat prapastios si bolovanos.

Intrand in sala mi-am zis: inca un film SF in care pe o nava spatiala apare un bau-bau care ii omoara pe toti, pe rand. Ei bine, NU!! Nu despre asta este filmul!!! Un film excelent, in care se analizeaza reactiile unui grup de oameni care sunt complet izolati de lume si care se confrunta cu o mare alegere: “Sa-l salvam pe omul de langa noi pe care il cunoastem si il vedem murind acum sau sa-l sacrificam pentru a salva omenirea aflata undeva la 50 de milioane de mile departare?”. Un film psihologic fin, care te tine pe jar. In sfarsit, un film bun.

10m1.jpg

Evident ca pentru a-si scoate banii, la un moment dat apare si un bau-bau care ii omoara aproape pe toti, pe rand. Evident ca filmul are happy-end: omenirea este salvata cu pretul sacrificiului catorva. 

Excelenta regia, actori in marea lor majoritate necunoscuti, insa buni. Imaginea putin clasica. De notat ar fi cadrele semi-subliminale care apar la un moment dat. Primele sunt chiar la 3-4 frame-uri cred… Am fost atent la oamenii din sala. Nu le-au observat. Apoi ele cresc, atat ca frecventa cat si ca lungime. Iar pana la urma sunt marcate si de efecte de sunet. Insa primele sunt la limita perceptiei. Un truc putin folosit. Eu l-am mai vazut in Fight Club. Foarte tare ca efect asupra publicului. Figurile care apar sunt gros-planuri de oameni aflati in suferinta, iar impactul emotional este foarte mare.

Filmul asta n-are site!!! Sau e ca si cum n-ar avea pentru ca la search “sunshine movie” pe google, situl nu apare pe prima pagina. Foarte ciudat!

    1. trosco 11 May 2007
    2. danfintescu 11 May 2007

    Add Your Comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.