Spotify, evaluat la 13 miliarde de dolari, îi dă bice să fie listat la bursă

Cea mai recentă evaluare pentru Spotify cântărește greu, cu toate cele 13 miliarde de dolari ale ei, și s-a îngrășat binișor în urma proaspetelor contracte de licențiere semnate cu Universal și Merlin.

Informația vine de la Reuters (deci e demnă de a fi crezută). Agenția de presă susține că Spotify îi dă înainte cu planul său de a își lista acțiunile pe bursa de la New York ceva mai târziu anul ăsta sau la începutul lui 2018.

Hai să vedem cam cum afectează această evaluare de 13 miliarde de dolari – care apare în ciuda faptului că nu s-au semnat încă noi acorduri de licențiere cu Sony și Warner – veniturile lui Daniel Ek. Conform unor studii financiare de anul trecut, Ek deținea cam 825 de milioane de dolari în acțiuni Spotify la o evaluare de 8 miliarde de dolari a companiei. Co-fondatorul Martin Lorenzton se pare că deținea acțiuni în valoare de 1 miliard de dolari. Asta înseamnă că Ek avea 10,3%, în timp ce Lorenzton avea 12,5%. Dacă oamenii ăștia doi n-au vândut nimic între timp, acțiunile lor ar valora – la o companie de 13 miliarde – 1,34 milarde de dolari pentru Ek și 1,63 miliarde pentru Lorenzton.

Într-un alt raport, Financial Times zice că Spotify și-a angajat consilieri care să ajute la listarea directă pe bursa din New York. Morgan Stanley, Goldman Sachs și Allen & Co au fost cu toții contactați pentru a ajuta compania de streaming să realizeze listarea directă – ceea ce ar ajuta-o să aducă acțiuni în mâinile potențialilor cumpărători fără să aibă nevoie să genereze fonduri. Numele băncilor de mai sus apar și în raportul Reuters.

Listarea directă la bursă ar ajuta Spotify să își facă acțiunile disponibile direct către public, ocolind tradiționala metodă a ofertei publice inițiale (IPO) în care se folosesc mai întâi băncile pentru a aduce acțiunile pe piață și a le vinde.

Ca să avem cât de cât un ordin de mărime, hai să vă aduc aminte de un articol un pic mai vechi, în care spuneam că Universal Music Group a fost recent evaluat la 22 de miliarde de dolari (mă rog, 20 de miliarde de Euro) de niște bănci de investiții. Diferența de credibilitate e că, la articolul ăla, sursa era o declarație a companiei mamă Vivendi, în timp ce aici e Reuters.

Chiar dacă estimarea UMG este corectă, ia hai să ne gândim un pic la ce deține fiecare din cele două companii. E, acum îți cam vine cu amețeală: UMG are drepturi căcălău în back catalogue, plus o târlă de artiști și compozitori semnați exclusiv, care generează conținut în fiecare zi. Spotify are abonați. Și o idee.

sursa: Music Business Worldwide

sursa imagini: Fortune